Újbuda. Haverok. Buli. Hanta.
2012. december 11. írta: Szentimreváros

Újbuda. Haverok. Buli. Hanta.

Újbudán továbbfejlesztették Nemzeti Együttműködés Rendszerét, létrejött a Kerületek Együttműködési Rendszere, a KER. Miközben pénzhiányra hivatkozva leálltak a kerületi fejlesztések, a kerület költségvetése összeomlott, más kerületek Fideszes képviselői jól fizető állásokat kapnak Újbudán. De nemcsak a képviselők járnak jól.

2010-ben a Fidesz kevés betartott ígéreteinek egyike volt az önkormányzati képviselők létszámának csökkentése. Mára azonban kiderült, hogy mindez sokszor csak szemfényvesztés, a saját embereiknek továbbra sem kell állás után rohangálniuk, a képviselők fizetéscsökkentése pedig jelentős részben népbutítás: amit nem kaphatnak meg képviselőként, sokan megkapják más önkormányzatoktól, közpénzből. Újbudán közel húsz egykori és mai Fideszes politikus, képviselő, Fidesz és Fidelitas, KDNP-s vagy IKSZ-es vezető kapott jól fizető állást. Sok esetben ráadásul olyan állást, ami korábban nem is létezett, feltehetően nekik lett kitalálva.

Nézzük először más kerületek önkormányzati képviselőit, akiknek sikerült az állásinterjú az Újbudai Önkormányzatnál, vagy valamelyik cégénél, intézményénél.

szepesf_bata.jpgBudafoki politikusok, újbudai közpénzek
(budafok.hu)

Budafokról Szepesfalvy Anna szakértelmére volt feltétlenül szüksége Újbuda önkormányzatának. Ő főtanácsosként sok százezres fizetésért ad tanácsokat Molnár László alpolgármesternek. Tanácsai mellett Fideszes önkormányzati képviselő Budafokon és a budafoki Fidelitas vezetője. Munkabírását jól mutatja, hogy mindezek mellett még a budapesti Fidelitas alelnöki teendőire is marad ideje. Szerencsére nincs egyedül újbudai munkája során, mert édesanyját, korábbi budafoki önkormányzati képviselőt és KDNP elnököt az újbudai Szociális Intézet vezetőjének nevezték ki.

Valamiért vonzó lehet a budafoki Fideszesek számára Újbuda, mert a 2010-es váltást követően Bata Ferencné budafoki Fideszes képviselő is itt kapott állást, az Újbuda Prizmánál dolgozott hosszú ideig. A cégtől abban az időben számos embert kirúgtak, de szerencsére számára maradt hely, nem is kevés pénzért.

kossuth tér 2010.jpgEgyütt a nagy csapat. Háttérben az újbudai főtanácsos
(forrás:fidesz.hu)

De polgármesterünk -talán Orbán Viktort követve- nemcsak délre, keletre is kapcsolatokat épít ki, így a ferencvárosi önkormányzat Fideszes képviselője, Veres László is nagy nehezen megszerezte az újságírói állását az Újbuda Médiánál. Képviselősége és újságírói tevékenysége mellett szerencsére maradt még ideje, így a ferencvárosi Fidesz szervezetet is el tudta vezetni. Róla már egy korábbi cikkünkben is megemlékeztünk, amint pártatlanul és elfogulatlanul vezeti a kerületi (köz)tévé műsorait. Bár vagyonnyilatkozatában nem tünteti fel a Média11-től kapott fizetést, feledékenysége minden bizonnyal annak tudható be, hogy családi vállalkozásán keresztül kaphatja a fizetését. Bár ez esetben is maradt bennünk bizonytalanság a dolog szabályosságát illetően, így ezzel a későbbiekben foglalkozunk.

Kicsit kilóg a sorból, Vincze Ágnes, XVI. kerületi önkormányzati képviselő. Ő ugyanis nem szomszédos kerületből érkezett, de szerencsére Fideszes, sőt még  Fidelitas-os is. Ő szintén az Újbuda Prizmánál kapott állást, az újonnan létrehozott állásközvetítő részleg vezetője lett, ebben talán újbudai párttársaitól is származhat tapasztalata. Tehetségét és szorgalmát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a képviselőség, az állásközvetítés mellett még a XVI. kerületi Fidelitas vezetésére is marad ideje.

veres_vincze.jpg
Ferencváros és Mátyásföld is képviseli magát Újbudán
(ferencvaros.hu, budapest16.hu)

De polgármesterünk és csapata természetesen nemcsak a más kerületek Fideszeseivel ilyen nagylelkű. Aki egykor Hoffmann cégtársa volt, az nem maradt köszönet nélkül. Így cégvezető lett Hoffmann korábbi cégtársa, Lőrincz Gergely, aki nem mellesleg az újbudai Fidelitas alelnöke is. Másik üzlettársa pedig Lőrincz helyettese lett az Újbuda Prizmánál. Egy harmadik korábbi cégtársnak, Jelen Tamásnak pedig úgy kreáltak egy külső alpolgármesteri posztot, hogy a választásokon nem is indult, a képviselő-testületnek nem is tagja. Ő egyébként mellékállásban látja el újbudai feladatait, főállásban az Észak-Dunántúli Vízmű vezérigazgatója.  Igaz, a hivatalban még így is őt tartják az egyetlennek a vezetésben, akinek van fogalma a városvezetésről, aki képes átlátni és vezetni egy akkora szervezetet, mint a kerületi önkormányzat. Sokak szerint megannyi feladata mellett gyakorlatilag a kerületet is ő vezeti, ez viszont az utóbbi időben számos konfliktus generált a vezetésen belül, de ez egy másik történet.

Természetesen a kampányban dolgozó Fideszesek sem maradtak köszönet és hála nélkül. Janurik Lajos az informatikai cég vezetését vehette át, Tóth Zoltán pedig a kerületi Médiacég vezetője lett (őt egyébként a napokban váltották le, felmentése okairól megoszlanak a vélemények, ennek mi is megpróbáltunk utánajárni). Tóth szerződtette a korábban említett ferencvárosi Fidesz elnököt, vagy Kulpinszky Eleonórát, aki a Fidesz ifjúsági tagozatától érkezett. Kocsis Sándor 2010-es Fideszes képviselőjelöltnek pedig még céget is gründoltak, ő vezeti a Sport Kft-t, amelynek éves kerete messze felülmúlja a Hoffmannék által sokat bírált UTC költségvetését. Ő sem az a hálátlan típus, cégénél kap állást többek között Pitz Dániel a KDNP ifjúsági szervezetének egyik munkacsoportjának vezetője.

sport+informatika2.jpgA jól végzett munka meghozza gyümölcsét. Janurik Lajosé és Kocsis Sándor, mindketten cégvezetők lettek Újbudán
(Hoffmann Tamás Facebook oldala)

Akinek pedig a cégeknél nem jutott hely, a polgármesteri kabinetben vigasztalódhat. Ennek vezetését először Kerékgyártó Gáborra bízták, aki „szabadidejében” a Budapesti Fidelitas választmányának elnöke. Kerékgyártó azonban nem volt hosszú életű vezető, helyére a korábbi budaörsi frakcióvezető Nagy Tamás lépett, Kerékgyártónak pedig kreáltak egy kabinetvezető-helyettesi posztot, ami korábban ismeretlen volt a kerületben.

nagy tamás.jpgA kabinetvezető a Budaörsi Fideszből érkezett (forrás: mtva.hu)

A kabinetben aztán megnyílt a lehetőség a Fideszes, Fidelitas-os és egyéb társszervek képviselői előtt. Itt a korábban már említetteken kívül (Kerékgyártó, Nagy, Szepesfalvy) többen is álláshoz jutottak. Itt kamatoztatja tudását például Bágya János aki a KDNP ifjúsági szervezetében, az IKSZ-ben tevékenykedik szabadidejében, mint I. kerületi alelnök. Mértékletességük teljes hiányát mutatja, hogy két kabinetvezetői posztot is kreáltak, a másik helyettesről, aki "üdítő" kivételként az MSZP-ből igazolt át a Fideszhez, már korábbi cikkünkben írtunk.

Mint ahogy ismeretlen az a hatalmasra duzzasztott polgármesteri kabinet is, amit Hoffmannék kiépítettek Újbudán. A kabinetben 26 ember dolgozik, sok százezres havi fizetésért, illetve jó néhányan megbízási díjért, külsősként. Bár az önkormányzat SZMSZ-e négy százalékban maximalizálta a kabinet létszámát, ezt a számot Hoffmannék úgy tűnik, nem tartják kötelezőnek magukra nézve. A hivatali telefonkönyv szerint ugyanis még a titkárnőktől (bocsánat, asszisztensektől) „megtisztított” kabinetlétszám is átlépi a megengedett 15 főt, ami a hivatal létszámának négy százaléka. Ezt valamilyen trükközéssel, „okos” megoldásokkal lehetett elérni. Még az ősz folyamán megkerestük az önkormányzat kommunikációs vezetőjét, aki arról tájékoztatott bennünket, hogy a kabinet létszáma 14 fő. Ennek némileg ellentmond, hogy a hivatali telefonkönyvben 26 fő szerepel, mit a polgármester és helyettesei mellett dolgozó munkatárs, ebből 20 a tanácsadók, kabinetfőnök és helyetteseinek száma, ráadásul több szerződéses viszonyban álló ember nincs is feltüntetve.

Ha pedig a keretnél, létszámnál tartunk, még egy apróság. A kerületi önkormányzatnál jelenleg 360-370 fő dolgozik. A járások kialakításakor, januárban ez a szám 100 fővel csökken, a központi költségvetés pedig további csökkenést fog kikényszeríteni. Egyes hírek szerint a Parlament elé kerülő tervezet 170 főben állapítja meg a finanszírozandó létszámot. Amennyiben ez igaz, úgy az önkormányzatnál közel 100 fős leépítés várható, ami a négy százalékos kvótát figyelembe véve a kabinetben is legalább 10 fő elküldését kell, hogy jelentse. Csak reménykedni tudunk abban, hogy az elbocsájtások nemcsak a mezei dolgozókat fogják érinteni és nem trükközéssel, áthelyezésekkel próbálják megmenteni a pártemberek állásait. Félelmünk nem teljesen megalapozatlan, mert miközben a kabinet tagjainak közel 10 millió forint jutalom lett számfejtve, addig a hivatali dolgozók korábban nem kaptak jutalmat...

telefon_ujbuda.jpg

ujbuda.hu: 30 fő a polgármester környékén. A külsősök külön vannak.

Természetesen érdeklődtünk a korábbi gyakorlatról és kabinetről is. Megtudtuk, hogy a korábbi ciklusban a kabinet tagjai hasonló összegű jutalmakat kaptak (ezt egyébként a sajtófőnök levele is megerősíti), azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a hivatal további 400 dolgozójával együtt, akik évente átlagosan két alkalommal kaptak kiegészítést. Ez a gyakorlat egyébként nemcsak a Molnár korszakban, de Juhos Katalin idejében is szokás volt, mint ahogy az évközi fizetésemelés, amire szintén évek óta nincs példa Újbudán. Természetesen elfogadható ok, ha gazdasági nehézségek miatt csökkennek a keresetek, de elfogadhatatlan, hogy a pártemberekre, politikai főtanácsadókra mindez nem vonatkozik.

(Itt szeretnénk mindettől függetlenül köszönetet mondani Milassin Levente sajtófőnök válaszáért. Bár kérdéseink egy részére nem kaptunk kielégítő választ, egy másik részét pedig kevésnek találtuk, mégis korrekt hangvételű választ kaptunk)

kerékgyártó-vincze forrás fidelitas.hu.jpgKerékgyártó Gábor és Vincze Ágnes hálás lehet. Mindketten Újbudán kaptak jól fizető állást. (forrás: fidelitas.hu)

Rajtuk kívül persze számos más korábbi segítő vagy családtagja kapott állást vagy egyéb lehetőséget az önkormányzat környékén, ezek részletezésétől azonban eltekintünk. Méltánytalan és kicsinyes lenne azt boncolgatni, hogy ki-kinek a gyereke, rokona az önkormányzatnál vagy valamelyik cégénél, intézményénél. A fenti hölgyek és urak viszont a mi megítélésünk szerint közszereplők, olyanok akik politizálásra adták a fejüket, vállalva ezzel a nyilvánosságnak nemcsak a fényes oldalát. Megítélésünk szerint nekik nem csak azt kell elviselni, hogy éves szinten százmilliós nagyságrendben kapnak újbudai közpénzt fizetésként, jutalomként vagy egyéb elismerésként, ami legszerényebb becslések szerint is meghaladja a félmilliárd Forintot a 2010-2014-es ciklusban. Történik ez akkor, amikor Újbudán két éve megszorítások vannak, nagyarányú leépítések a cégeknél, mindenen spórolnak a díszkivilágítástól a karácsonyi támogatáson át a dolgozók elismeréséig, miközben két év alatt gyakorlatilag csődbe vitték a kerületet, leállt szinte minden fejlesztés, gyakorlatilag semmi nem valósult meg az ígértekből, pénzt szednek a bölcsődéért és még sorolhatnánk. Egy dolog viszont úgy tűnik szent és sérthetetlen...

Természetesen senki nem vonja kétségbe, hogy egy vezetőnek joga van a bizalmi embereit magával vinni, kinevezni, azt azonban elfogadhatatlannak tartjuk, hogy pártpolitikusok tömegeit közpénzen alkalmazzák. Korábban (a Juhos és Molnár korszakban) is voltak a kerületi önkormányzatnál polgármesteri kabinetek, politikai munkatársak, párttagok, azonban ennek mértéke a mostaninál jóval kisebb volt. Megítélésünk szerint ez a pártfinanszírozásnak egy olyan formája, ami -ha esetleg nem is törvénytelen- erkölcsileg elfogadhatatlan. Franciaországban városházi pártkatonák alkalmazása ügyében nem mást, mint Jacques Chiracot ítélték el közpénzek elsikkasztása miatt. Ráadásul az állások egy része fiktív állás volt Chirac párizsi polgármestersége alatt. Nagyon reméljük, hogy Újbudán nem ez a helyzet, itt nem fiktív állásokról van szó,  nálunk "csak" pártkatonák helyzetbe hozása volt a fő szempont.

Hogy ez a helyzetbe hozás mennyire sikerült és mennyi haszna volt mindebből a kerületnek, azt a két év teljesítménye alapján mindenki maga döntse el.

ps:

Arra kérjük kedves olvasóinkat, hogy írják meg nekünk ha hasonló esetekkel találkoznak. Erős a gyanúnk, hogy ez nem csupán újbudai jelenség, más kerületeknél is előfordulhat. Ha pediglen azt tapasztaljuk, hogy a kerületek egymás képviselőit keresztbe foglalkoztatják, akkor bőven van még teendőnk...

polip.jpg

Cikkünket januárban folytatjuk.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr184946932

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Begombázott képviselők! 2012.12.19. 11:17:46

Ismeri Ön a Gombát a Móricz Zsigmond körtéren? A XI. kerület központi épületét a kerület valamennyi lakója évek óta naponta látja roskadozni a húgyszagban Buda egyik főterének közepén; mert a mutyi a régi elitnek fontosabb mint a közjó...  A tö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

newbleda 2012.12.11. 13:53:39

Nem értem, miért kell folyton bántani a polgármestert és csapatát... Nézzétek meg ezt a videót, ahol a hírtv-ben az újbudai terveiről beszél, még a választás előtt...1:40-től. Na, melyiket nem tartotta be??? Amit ebben ígért, mindet megcsinált! Az átlagos médiafogyasztó szemében korábban sikeres Újbudán sikerült változást elérni!
www.youtube.com/watch?v=mYv9MqNP_WQ

Nagy Péter András 2012.12.11. 17:47:05

Ezek, ha tények, kétségbeejtőek. Viszont, ha eredménnyel dolgoznak, akkor többet érnek mint egykoron a szocialisták. Két rossz közül, mindig a kevésbé rosszat kell méltányolni. A cikk hangvitele azonban másra utal.

Újbudai polgár 2012.12.12. 09:11:53

Elmennek ezek a jó édes anyukájukba!!! Akár lehet ezt is a mi pénzünkön. Csak jó messzire menjenek...

Petri István 2012.12.12. 10:02:49

@Nagy Péter András: Milyen eredményekre gondolsz? Én nem nagyon látok semmit a kerületben. Ha csak ez nem eredmény, hogy a haverok, elvtársak munkát, pénzt kapnak. Amúgy pedig egy elég hülye világ az, ahol mindig a kisebbik rosszat kell megtalálni. De azt hiszem most nem sikerült, ezeknél nincs rosszabb, bénább társaság, még azt is elszúrják a kerületben, ami működött.

ujbudablog 2012.12.12. 13:53:19

Ezek a luvnyák kurvára dolgozhatnak: munkaidőben facebookon kommentelgetnek meg lájkolgatják egymást. Várják a világvégét. Két év és reméljük az ilyen naplopóknak vége lesz az ilyen világnak.
(Ha épp szabadságon vannak akkor és kérek elnézést!)

ubul111111 2012.12.13. 16:57:05

Más kerületekben is ez történik, meg nyilván itt is ez történt korábban. Szóval ez nem újdonság.

Ahogyan az sem újdonság, hogy megint milyen bennfentes infóitok vannak! Kezdem azt gondolni, hogy maga Hoffmann úr írja önmaga ellen a blogot. Valaki a fityiszesek közül köpi nektek az infókat... Nyilván nem jutott zsíros pozícióhoz - mint ezek -, és lepaktált veletek, vagy ti magatok vagytok a konchoz nem jutó "pártatlan" bloggerek. Ezeket árulónak hívják, bár ha jó pénz adtok neki (jó pénzt, pozíciót ígértek nektek), akkor meg ügyes helyezkedőnek. :-)

Mindenesetre - félretéve a vesszőparipámat, hogy micsoda informátoraitok vannak - valójában tényleg érdekes, hogy mennyi "jó szakember" van a fideszben meg a fidelitas-ban.
süti beállítások módosítása