Újbuda: a Sas-hegyi sármányok és az index.hu
2012. november 16. írta: Szentimreváros

Újbuda: a Sas-hegyi sármányok és az index.hu

Az elmúlt időszakban nemigen volt alkalmunk megélni, hogy kerületünk országos sajtóban címlapra kerüljön, úgyhogy nagy várakozással nyitottuk meg az index.hu cikkét, amelyik sokáig vezető hírként foglalkozott Újbuda vezetőinek legújabb ötletével. Az örömbe aztán üröm vegyült, ahogy azt már megszokhattuk.

 

Az index cikke azzal foglalkozik, hogy a környék lakói (vagy azok egy része) tiltakozik, a Sas-hegy egyik utcájának megépítése, kiszélesítése, megnyitása miatt. A Dayka Gábor utca környékén élők szerint mindez forgalomnövekedéssel és környezetszennyezéssel jár majd együtt, az utca ugyanis közvetlenül Budapest egyik legértékesebb természetvédelmi területe mellett található. Nem szeretnénk állást foglalni egy közlekedési, környezetvédelmi kérdésben, nincs elég információnk, úgyhogy felületes lenne mindez a részünkről. Kérdésként persze felmerül, hogy miért kell pont erre elkölteni több millió forintot, miért pont itt kell fejleszteni, amikor a kerületben gyakorlatilag leálltak az út és járdaépítések? Hogyan lehet csak tervezésre 3.5 millió forintot elkölteni, ha nincs előzetes forgalmi becslés, környezetvédelmi hatástanulmány. Amikor Újbuda költségvetése az összeomlás szélén lavíroz, miért pont ezt a beruházást kell erőltetni?

Mi lesz az ott élő bajszos sármányokkal, lappantyúkkal, siklókkal, amik máshol már nem nagyon élnek Magyarországon. Kétségünk sincs afelől, hogy polgármesterünk és messzeföldön híres szakértő csapata mindezekre meggyőző válaszokkal tud szolgálni, úgyhogy mi nem vesszük a bátorságot, hogy állást foglaljunk, inkább a cikk utóéletével foglalkozunk a kerületi médiában.

3521882_a8936999d4ccd45508a370e0979d27c4_wm.jpg

A bajszos sármány vagy a független média miatt kell-e jobban aggódni Újbudán? (fotó: index.hu, wikipedia)

Magunk elé képzeljük azt a városvezetőt vagy kerületi médiazsenit, aki a cikk után gyorsan ukázba adja, hogy gyorsan reagálni kell erre az aljas rágalmazó cikkre, amit megjelentettek a szocik, Bajnaiék, esetleg valami judeobolsevik szekta, aki nem ismeri el Újbuda fényes sikereit és már megint gáncsoskodni akar. Szóval megy a telefon, sms és jön a frenetikus reakció. Az ujbuda.hu-n megjelentetik az index.hu cikkét, mint sajátjukat, szinte szó szerint. Persze, hogy megfeleljenek a kenyéradó pártnak vezetésnek kiveszik belőle azokat a részeket, amelyek azokkal az átkozott környezetvédőkkel, folyton előkerülő problémákkal vagy az állandóan zsörtölődő helyi lakosokkal foglalkoznak. A több mint kétszáz tiltakozóból kétszáz lesz, az eredeti cikkben még az „önkormányzatnál elmondták” verzió pedig arra a nyelvtanilag csak keveseknek értelmezhető formulára változik, hogy a „kerületi önkormányzat elmondta”, és már kész is van a cikk, mint saját szellemi termék. Merthogy se aláírás, se hivatkozás. Persze így legalább egyértelmű, hogy melyik cikket ki írta, elválik a ...

dayka_cikkatvetel.jpgAz Újbuda Média megköveteli a forrásmegjelölést. Nekik miért nem kell?

(Frissítés: Cikkünk megjelenése után néhány nappal az ujbuda.hu feltüntette a cikk forrását. Az apró eredmények is eredmények…)

Azt már ugyebár régóta tudjuk, hogy Újbuda urai és szolgálóik nem feltétlen hívei az önálló gondolatoknak. Találkoztunk már másolt informatikai tanulmánnyal, kölcsönvett testületi előterjesztéssel vagy éppen az előző polgármester takarítási felhívásával, ahol csak a nevet cserélték ki. Az mindenképpen nóvum, hogy az olvashatatlanságig lesűlyedt Újbuda Média már cikkeket sem képes úgy átvenni, hogy a forrását feltüntesse, ráadásul magáénak állítja be, miután a neki nem tetsző részeket átírta, kihagyta. A kerületi újságot, honlapot és tv-t működtető cégnél már közel 20 ember dolgozik, sokan nem elhanyagolható Fideszes háttérrel érkeztek a céghez. Az újság és a honlap gyakorlatilag fő feladatának tekinti a kerületi Fideszes politikusok szerepeltetését és népszerűsítését, sokszor az ötvenes éveket idéző, buta vagy inkább megmosolyogtató formában.

sashegy_hoffmann.jpgTovább a Lenini Orbáni úton. Indiai önkéntesek segítségével szépül meg a Saa-hegy. Nekik fontos? (forrás: ujbuda.hu)

A kerületi "sajtósok" úgy tudnak egy hírt megjelentetni, hogy az esemény szinte másodlagos, az ott megjelenő nagyurak szerepeltetése a legfontosabb szempont (jó  példa az egyik legutóbbi iskolai rendezvény, ahol 6 képen a kerületi politikusok szerepelnek és mindössze egyetlen képen szerepelnek a valódi szereplők, a gyerekek...). Talán nem véletlen, hogy a kerületi ellenzék egységesen bojkottálja a helyi médiát. A cég 140 millió forintos önkormányzati bevételének jelentős része már a munkatársak és szerződéses alkalmazottak bére teszi ki, köztük is a legfigyelemreméltóbb csemege a ferencvárosi Fidesz elnök, aki újságíróként keresi kenyerét a cégnél. Veresnek még saját műsort is adtak, ahol a pártatlan, a HírTv-ből és a Fideszes gyűlésekről ismert Csúri Ákossal elemzi Bajnait, a választási regisztrációt vagy az új alkotmányt, természetesen teljesen pártatlanul. Hogy mit keres két ilyen ember egy pártatlan, közszolgálati, kerületi Tv-ben, mit keresnek ilyen témák a pártatlan, közszolgálati kerületi Tv-ben, arról talán még Rákay Philipnek se lehet fogalma.

Ha pedig kedves olvasóink, mégsem értik, hogy mi a gondunk a pártatlan és független kerületi médiával, akkor nézze meg ezt a műsort az Újbuda TV-n, amely olyan fontos újbudai témákat boncolgat, mint Dörner György Új színháza, jóvátételi adó, Mesterházy, Orbán brüsszeli útja. A közpénzből készült műsor szereplői a ferencvárosi Fidesz elnöke és a Fidesz Kossuth téri gyűlésének egyik szónoka.

Hajrá Magyarország! Hajrá Újbuda!

(forrás: Újbuda Tv)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr874909054

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 135.000 Ft-tal támogatja a paksi 2. erőművet Újbuda 2012.11.22. 00:19:12

A XI. kerületi gazdasági bizottság ma elfogadott határozata értelmében a paksi bővítést reklámozó MAHIR kamion 50%-os kedvezményben részesül a közterület-használati díjból. Újbuda nem húz ujjat egy Simicska-érdekeltséggel, még akkor sem, ha Paks II. ko...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.16. 22:22:58

Nálunk is tök ilyen a kerületi média, de ilyen volt előtte 16 évig is, amikor MSZP-SZDSZ volt.

Én általában olvasás nélkül vágom a kukába. Időnként végiglapozom, hátha, de nem.

Csak az arcok cserélődnek, na meg persze a nagyívű tervek amelyekből egyébként még soha nem valósult meg semmi.

Advanced Flight 2012.11.16. 22:26:57

Azt azért megjegyezném, hogy egész Sasaddal állatira ki van baszva közlekedés szempontjából, ugyanis akik a Dayka túlsó végén vagy arrafele laknak, azok mind mehetnek a Budaörsi felé, ami adott esetben állatira nagy kerülő és be is dugul; vagy a Sasadi út felé, ami szintén nagy kerülő.

Sajna azt a környéket a TT teljesen kettévágja, és a Dayka lenne az egyetlen átjárási lehetőség.
Nyilván az a pár ember, aki pont ott lakik, nem fog örülni; viszont sok ezernek nagy segítség lenne.

És akkor ott van még a környezetvédelmi szempont is. Legalább három érdek ütközik a történetben, nem egyszerű okosnak lenni.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.11.16. 23:29:11

@Advanced Flight: Szerintem meg közlekedési szempontból is áldás a TT: a Sas-hegynek és a sok "zsákutcának" köszönhető hogy az M1-7 felől beözönlő elővárosi forgalom nem tud a Budaörsivel párhuzamos kis utcákon próbálkozni, mert itt már sehogy se tud tovább menni. Ha megnyitnák a Daykát akkor Gazdagrét és Budaörs felöl megnövekedne a menekülőforgalom egész Sasadon, nem csak a Daykán. Szerintem a jelenlegi nyugalom megér egy kis kerülőt.

Újbudai polgár 2012.11.16. 23:39:15

Ha megnyitják azt a szakaszt, mindenki ott fogja kikerülni a délelőtti és délutáni csúcsforgalmat, viszlát nyugalom a környéknek. A világ pont arra megy, hogy a lakóövezetekből kiszorítsák a forgalmat, legalábbis ahol ez megoldható, a kerületben miért pont az ellenkezőjét akarják csinálni ezek a nagyokosok? Esik szét minden, egyre koszosabb a kerület, semmi nem történik és akkor ez a legfontosabb dolguk???

Petri István 2012.11.16. 23:48:17

Úgy könnyű arról papolni, hogy saját magukon spórolnak a képviselők, ha egymásnak adnak munkát egy másik kerületben. A ferencvárosi dolgozik Újbudán, az újbudai meg valahol máshol kap cserébe állást? Álszent népbutítás az egész. Inkább fizetnék meg őket normálisan és akkor nem kellene trükközni meg okoskodni, netán nyúlni... De akor persze nem lehetne ártatlan arcal a szemünkbe hazudni, hogy milyen sporolósak vagyunk, milyen puritán és egyszerű politikusok vagyunk, akik csak értetek élünk és halunk. Nyomorult egy banda!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.17. 00:33:13

@promontor:

Az M1-M7 felől nem érdemes arrafele menekülni, mert nem nyersz.

@Advanced Flight:

Egyébként átjárható, de tény, hogy fel kell menni a temetőig.
maps.google.hu/maps?saddr=Dayka+G%C3%A1bor+utca&daddr=Hegyalja+%C3%BAt&hl=hu&ie=UTF8&ll=47.481459,19.008418&spn=0.005155,0.009645&sll=47.484047,19.007775&sspn=0.005155,0.009645&geocode=FU981AIdjhgiAQ%3BFVyL1AIdAAUiAQ&t=h&mra=me&mrsp=1,0&sz=17&z=17

Nem lenne akkora a nyereség, hogy azt most mindenképpen meg kelljen építeni. Inkább egy lámpa a temető főbejáratához. Az szerintem jobban kellene.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.11.17. 00:48:22

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Próbáltad?
Mär most sokan menekülnek Budaörsről a Törökbálinti-Érdi útvonalon, ami reggel folyamatosan dugul. Ennek egy alfaja lehetne egy Daykán keresztüli útvonal (akár a Rodostó-Előpatak, akár a Háromszék-Őrség vonalon).

A Süveg utcai kijárat egyébként a hivatkozási alap, mondván, hogy ez a menekülőút összeakad az iskolai forgalommal reggel, de ha lenne a Dayka, akkor az iskolánál kisebb lenne a forgalom.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.11.17. 01:03:46

Egyébként, ha már ujbuda.hu. Az indexes cikk megfelelő része az újbudai választ idézi, tehát akár az is elképzelhető, hogy az ominózus mondatok eredetileg az Önkormányzattól származnak.

Viszont a "több, mint kétszäz" = "kétszäz" kerekítés tényleg nem szép. Pláne, hogy jelenleg van egy online petíció, ahol majdnem 400-nál áll a számláló:

www.peticiok.com/sasad

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.17. 02:26:17

@promontor:

Budaörsről mennek arra, de nem az M1-M7-ről.

Az iskolai forgalom reggel valóban borzalmas!

Budaörsről oda felmenekülve nem tudom mennyit lehet nyerni. Gondolom, aki a hegyre (János kh, Kútvölgyi, és az a környék) megy, annak megéri. Aki a Budai krt-on belülre megy, annak nem éri meg.
A nagy nyereség a rövidítésben a Virágpiac-Madárhegy-Gazdagrét útvonalban van, a gazdagréti lámpát kikerülve.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.11.17. 07:40:24

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Elhiszem, hogy elsősorban budaörsiek használják, de ha a virágpiactól indul, akkor az az M1-M7-ről jövők előtt is nyitva áll, hiszen lejöhetnek a sztrádáról az Egérútnál. Hogy aztán ténylegesen mennyien teszik, azt nyilván egy forgalomszámlálás tudná kideríteni. (Tényleg, vannak erre szakmai "ökölszabályok", hogy egy főüt mellett milyen mértékű menekülőforgalomak szoktak keletkezni?)

Amúgy szerintem a kerülőúthasználat mögött nem mindig húzódnak meg racionális érvek, sokszor azért a szubjektív érzésért választják az autósok, mert így mozgásban vannak, míg a főúton araszolnának.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.17. 09:43:55

@promontor: A pályáról nincs értelme használni, mert mire lejutsz a pályáról, addigra bent vagy az Osztapenkónál majdnem.

Számomra a kerölúutak mellett a racionális érv sokszor az, hogy míg a 'rendes' úton a menetidőm példának okáért 18 és 50 perc közötti, addig a kerülőúton 28 és 35 közötti. Kiszámíthatóbb.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.11.17. 16:46:29

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Normál esetben igazad van. Viszont ha már az Egérútnál torlódás van, akkor más a helyzet. És ez azért előfordul. Ráadásul tudtommal a 4-es metró kapcsán lesznek átépítések azon a szakaszon, ami számomra átmeneti lezárásokat és fokozódó dugókat vetít elő, de lehet, hogy rémeket látok.

A kiszámíthatóbb menetidő valóban racionális szempont. Ez nálam is fontos, amikor a biciklit választom... ;-))

ubul111111 2012.11.19. 16:53:58

Nagy hiba, hogy nem írták oda a forrást a hülye újbudások, meg nekem is legfeljebb csak a wc-n ülve nyújt némi enyhülést az újságjuk, de azért az is elgondolkoztat, hogy vajon ezt a blogot ki írja? Nektek sincs impresszumotok.
Gyakorlatilag a névtelenségbe burkolózva osztod / osztjátok az észt.

Ha politikai megrendelőitek (bármely párt) vannak, akkor pont annyira vagytok pártkomisszárok mint aki a jelenlegi vagy a korábbi rendszert szolgálta ki. Ha pedig magánszemélyként írsz /írtok, akkor honnan tudjuk, hogy valósak az infóid?

A demokrácia és a szólásszabadság első pontja a kételkedés lehetősége. Hadd kételkedjek!

Egyébként ez az ügy állandó probléma. Az újgazdag félti a jó levegőjét a nyugalmát. Nem szeretne szeméttelepet, forgalmas utcát, sőt még cigányokat sem maga körül. Majd az esélyegyenlőség jegyében lefasisztázza azokat, akik félnek a cigányoktól, mert azoknak az utcájában sok van belőlök, az iskolában a kölkeiket már megverték, megfenyegették, kirabolták... A szeméttelep és a forgalom meg büdös, hangos, inkább féljenek a gyerekek az iskolánál, persze csak addig, amíg nem a sajátom jár oda. Akkor majd változik az álláspontom.

Az útra visszatérve, én inkább helikopterrel járok... persze azért is tiltakozhattok, mert az meg zajos, és port kavar.

Hajrá madarak, de csak addig, amíg nem fostok a fejemre!

Szentimreváros 2012.11.20. 14:50:08

Kedves Ubul!
Nehéz összehasonlítani egy közpénzből finanszírozott közszolgálati honlapot egy magánemberek által, szabadidőben, lelkesedésből szerkesztett oldallal. Nekünk nem kell pártatlannak lennünk, csak tárgyilagosnak és korrektnek. Szerintem azok is vagyunk, nem vádaskodunk alap nélkül, minden általunk leírt vád mögött tények vannak. Véleményünk pedig lehet, azzal lehet és kell is vitatkozni, ez a demokrácia.
Attól, mert bíráljuk ezt a kerületi kurzust, még nem vagyunk pártkatonák. Van persze véleményünk a politikáról, de nem köteleztük el magunkat egyik párt mellett sem és nem is tervezzük. Tényeket írunk (ezeket lehet cáfolni, ha nem pontosak) és azokból következtetéseket vonunk le és véleményt formálunk (ezekkel meg lehet vitatkozni, ha nem ért valaki egyet velük). Ennél többet ebben az oldalban nem kell látni, hacsak valakinek nincs összeesküvés-elmélete vagy valamilyen fóbiája...
Üdv!

ubul111111 2012.11.21. 13:47:54

Kedves Szentimreváros szerkesztőség!

Nyilván van különbség egy önkormányzati lap és egy magánoldal között. Ezt nem vitatom, a felelősség is eltér. Valóban nem kell pártatlannak sem lennetek, sőt még tán tárgyilagosnak sem volna muszáj. Viszont ha már olvasok valamit ebben a nagy médiazajban, akkor számomra fontos a hitelesség kérdése. Végignézve az írásaitokat elég bennfentesnek tűnő információkkal rendelkezhettek minden oldalról. A demokrácia a legfontosabb dolog, csak sosem érdektelen a mozgatórugó, hogy valaki miért áll ki a nyilvánosság elé, mekkora körben teszi ezt és milyen céljai vannak a megszólalásával.
Az nyilván jelentőséggel bír, hogy ti épp néhány hónapja indítottátok a blogotokat a jelenlegi rezsim ideje alatt. Dicsérő anyagotok nem jelent meg a mostaniakkal kapcsolatban, hanem csak szidjátok őket. A régieket viszont alig-alig bántjátok, igaz, őket sem dicséritek.
Ez számomra azt jelentheti, hogy ti vagy a gyurcsányista DK-sok vagy a hatalomból kiszorult szocik vagytok, esetleg az sem kizárt, hogy a zsíros bödönhöz nem közel engedett volt fideszesek vagytok. Az LMP-nek és a Jobbiknak van saját helyi blogja (elég gyengék), úgyhogy nem hiszem, hogy oda tartoznátok. Persze lehet, hogy tényleg csak egyszerűen sok belső infótok van a pártoktól. Akkor érdekes informátoraitok vannak..., esetleg mentalista módszerekkel szereztek információt.
Mindenesetre én is azt vallom, hogy a tények számítanak, és nem az, ki mondja, de egyes információk hitelességét az dönti el, ki mondja és miért.
Azt is tanultuk, hogy az az információ a leghitelesebb, amit olyan fél is elfogad hitelesnek, akinek nem áll érdekében annak elfogadása.
Egyébként érdekes szellemi játék a blogotok.

Szentimreváros 2012.11.22. 13:42:25

Kedves Ubul!
Valami rejtélyes okból kifolyólag az infoink forrása nem hagy nyugodni Téged. Szerintem nem a forrás a lényeg, hanem annak valóságtartalma. Szerintem nem írtunk még semmi olyen dolgot, ami nem lenne megalapozott. Ha mégis vannak kételyeid, szólj nekünk!
Amúgy meg nem kötelező elfogadi az általunk leírtakat, de attól azok még tények vagy feltételezések maradnak. Tessék cáfolni vagy vitatkozni!
Ami pedig a pártatlanságunkat illeti, azt hiszem mégsem csináljuk rosszul. Ha szerinted lehetünk DK-sok, Jobbikosok, MSZP-sek, LMP-sek vagy (volt?) fideszesek, akkor jó útun járunk :)
Üdv!

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.11.29. 10:04:13

@promontor: "Ráadásul tudtommal a 4-es metró kapcsán lesznek átépítések azon a szakaszon"

szerintem csak a meghosszabbitassal kapcsolatban lesz atepites ott
ez volt az a sporolas amit kikaptak hogy nem a 4es metrohoz tartozik
tok jo dolog hogy az akkori ellenzek verte a tamtamot, hogy mas forrasbol menjen az Osztapenko atepitese es ne az EUs metropenzbol :)))

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.11.29. 10:07:56

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: @promontor: reggelente neha arra jartam a torokbalintin es DUGO van

megkerdeznem Pokorni bálna szakerto urat szivesen hogy ez ellen mit ohajt tenni...

amugy meg a szentharomsag szobornal (Ördögorom út) is be lehet jonni az agglobol, allandoan ott jon a sok vaksi barom ki van rakva neki a macisajt de tesz ra magasrol

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.11.29. 19:34:55

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Tegnap (nov. 27.) vol ezügyben lakossági fórum, ott az illetékesek (pl. a kerületi főépítész) megerősítették, hogy lesz csomópontépítés, méghozzá a kelenföldi metróvégállomás átadásához kapcsolódóan. Nem említette, mikor kezdődik, de 2014-ben már zajlani fog, az agglo és a környék nagy örömére.

Nem várnak a virágpiaci kiterjesztésig, az (privát vélemény) amúgy sem lesz kész 2063 előtt...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.11.29. 22:10:43

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:

"DUGO van...megkerdeznem Pokorni bálna szakerto urat szivesen hogy ez ellen mit ohajt tenni... "

Szerintem sok mindent kerületi szinten nem lehet tenni.

Azt nem gondolnám, hogy az úthálózat szélesíthető, erre a Gazdagréttől befelé tuti nincs hely, a külső részeket nem tudom.

Kellene jobb tömegközlekedés, beleértve ebbe Budaörsöt is, de az igazság az, hogy az úthálozat keskenysége miatt sok lehetőség erre sincs.

Ráadásul szerintem a jómódú hegyvidéki lakosság még jobb tömegközlekedés esetén is erősen autófüggő maradna, csakúgy, mint a szintén nem csóró (sőt) budaörsiek.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.11.30. 16:52:44

@promontor: mi az hogy nem lehet tenni?
megkernek egy ceget hogy allando jelleggel meterenkent folytasson felujitasi munkakat
vagy esetleg kirakhatnanak egy intelligens gyalogatkelot, ahol mernek hogy a kisfeco elott hanyan allnak, es akkor a szentharomsag szobornal csak annyit engednenek ra a kerulet egerutjara hogy ne kelljen a vegen araszolni a kisfeconal, persze a keruleti lakosok(XI + XII) igy elonyt elveznenek :)))
süti beállítások módosítása