Új király Újbudán?
2014. április 18. írta: Szentimreváros

Új király Újbudán?

Hoffmann Tamás kegyvesztett lett, indul a szokásos casting az újbudai Fideszben.

A választások lezárultával nemcsak a vesztesek oldalán, de a Fidesz háza táján is megindultak a hatalmi csatározások az őszi önkormányzati választások kapcsán. Újbudán ugyan a Fidesz nyert, de korántsem olyan mértékben, ami egy budai, polgári kerülettől elvárható lett volna. Őrmező, Gazdagrét, Kelenföld, Albertfalva elesett, a kerületi néhány százalékos különbség egy erős baloldali jelölt esetében ledolgozhatónak tűnik, márpedig a kerületi vezetés is így tekint a visszatérésre készülő Molnár Gyulára.

Már a választások előtt számos hír és pletyka kelt szárnyra, amely szerint győzelme esetén Simicskó István lesz a kerület tejhatalmú ura, az ő döntésétől függ Hoffmann Tamás polgármester-jelöltsége és minden egyéb személyi kérdés Újbudán. Az előjelek pedig nem voltak kedvezőek, legalábbis Hoffmann számára: a kampány csatazajában csak keveseknek tűnt fel, hogy nagy változások kezdenek érlelődni a helyi Fidesz háza táján, mert az erős ember, a jelölt, a képviselő, már a kampányban látványosan ellépett Hoffmann Tamás mellől. Az utóbbi hetekben a Fideszben és az önkormányzatban is nyíltan és bátran elkezdtek beszélnek arról, hogy a gyengének, alkalmatlannak és sikertelennek bizonyult jelenlegi polgármester helyett mást keres Simicskó István maga mellé. Nem volt ez mindig így: pár hónappal ezelőtt még látványosan pózoltak együtt különböző rendezvényeken, avatták semmire sem jó mini köztereket, vizsgálták nagy szakértelemmel a biztonsági rácsokat és cukros bácsiként simogatták az óvodások és az iskolások buksiját. Még közpénzen a Gomba épülő oldalára is közös fotót tettek, nem kis tiltakozást és ellenérzést kiváltva mindenkiből.


1743506_607775752645311_1465536773_n.jpgKirály Nóra még csak háttérben

Azonban nemcsak ezt a közös plakátot, de a megbonthatatlannak tűnő szövetséget is kikezdte az idő vasfoga vagy a polgármester gyenge teljesítménye. Simicskó választási plakátjain már új szereplőket, új arcokat láthatunk és azok között is az új esélyesnek kikiáltott fiatal és feltörekvő politikust, Király Nórát. Nem kell Török Gábornak lennünk ahhoz, hogy legalább kételyek merüljenek bennünk, amikor egy kerületi jelölt három kiadványából egyetlenben sem szerepel a vele egy pártban politizáló, regnáló polgármester, miközben az előbb említett ifjú reménység számára külön, fényképes cikket biztosítanak Simicskó újságjában, ráadásul "Újabb esély Újbudának" címmel. De történtek még érdekesebb dolgok is: volt ahonnan egyszerűen kicenzúrázták Hoffmannt, egyre kevesebb a közös fotó a „közszolgálati” pártlapban, az Újbudában sem, nemrég pedig  a saját honlapján egyszerűen levágta Hoffmannt az egyik rendezvényről készült fotóról. És ahogy alászállt a polgármester, úgy emelkedett Király Nóra csillaga egyre magasabbra. Rendezvények sokaságán tűnik fel, megjelenik több választási kiadványban, sőt a TV2-ben is interjú készül vele, ami polgármesternek négy év alatt sem sikerült. Ma már elmondhatjuk, hogy  nemcsak az új kerületi erős ember támogatja, de úgy tűnik országos hátszele is van: rákerült a Fidesz országos listájára, ami –Hoffmann nagy bánatára- pont nála állt meg, így maradnia „kell” Újbudán. Az országos támogatás azonban nem volt egyszeri, Király Nórát nemsokára a Fidesz EP listáján láthattuk viszont, igaz a 19. helyen, de ez még így is jelzésértékű. Jelzi, hogy őt jegyzik és támogatják odafent, van bejárása a nagyok közé, másnak meg nincs.

Egy biztos, Hoffmannak valami nagyon látványos dolgot kell felmutatnia, különben úgy tűnik el a kerületi politikából, ahogy odakerült, gyorsan és meglepetésszerűen. Néhány hét alatt kell bepótolni egy ciklus eredménytelenségeit, tehetségtelenségét. A kilátások pedig nem túl vidámak: a legnagyobb beruházás, a Gomba átadása hónapok óta késik (párttársai szerint ez a már-már tragikomikus folyamat eredménytelensége volt az utolsó csepp Hoffmann poharában), a Bikás park beígért hatalmas fejlesztése helyett létrejött beruházás pedig még szolidnak is csak nagy jóindulattal nevezhető. A Citadellát rövid időn belül visszavették Orbánék a kerülettől, új fejlesztések már nem nagyon várhatóak nyáron, Simicskó mindent átadott a neki fontos választások előtt… A feladat tehát nem könnyen megoldható, egyre inkább úgy tűnik, hogy kevés lesz hozzá néhány „színvonalas” önkormányzati rendezvény, de még az új kerületi kedvenc, vitéz Mága Zoltán sem tudja népszerűvé és sikeressé hegedülni Újbuda vezetőjét.

Persze ha valakire csak egyszer mosolyog a szerencse egy egész élet alatt, akkor nem engedi el olyan könnyen, így polgármesterünk is mindent megtesz az ölébe hullott hatalom megtartása érdekében. Már csiripelték a madarak a váltást, amikor (sokak szerint kínos) könyörgésbe fogott és lázasan próbál a kegyekbe visszakerülni (ilyen volt például a Magyar Nemzet február 20.-i, elektronikusan nem elérhető interjúja), de információnk szerint erre kevés esélye van.

Logikus lépés lenne tehát egy új ember, akiről el lehet mondani, hogy nem tehet az elmúlt 4 év bénázásáról és majd mindet jól, jobban fog csinálni. Hogy ezt elhiszik-e a kerületiek, az kérdéses, de ma egyre többen gondolják a kerületi Fideszben is úgy, hogy Hoffmann-nal nem lehet választást nyerni. Amit hozott Simicskó, az ősszel már nem lesz elég egy erős ellenféllel szemben, márpedig a Fidesz nem eresztheti el Újbudát. Újraindul tehát a kerületi polgármester-válogató, ami egyszer már lezajlott a Fideszben 2010-ben. Akkor Kupper Andrástól, Schneller Domonkoson át egészen Csizmadia Lászlóig mindenki szóba került, majd nevető harmadikként egy addig ismeretlen ifjú titán,a pénzemberek jelöltje lett a jelölt, akivel semmit nem vesztenek, ha kikap Molnár Gyulától viszont jól irányítható báb lehet ha mégis nyer. A báb viszont hamarosan önálló életre kelt, magabiztossága viszont nem párosult tehetséggel és eredményekkel, ami egyre kínosabb és vállalhatatlanabb lett a pénzlobbinak, a kerületnek, és a Fidesznek is egyaránt, sorsa így egyre kevésbé kétséges. Támogatói és szövetségesei elfogytak, a kerület erős emberei kifaroltak mögüle, egy szűk és korlátozott képességű csapattal a háta mögött próbálja megfordítani a helyzetet.

img_83_1302698060.jpgÁngyán József már a múlt. Hoffmannon a sor?

Ennek esélye azonban napról napra kisebb, sokak szerint már csak az a kérdés, hogy ki jön helyére. Ha a májusi ítélet után Molnár Gyula beszáll a versenybe, akkor „nagyágyúra”, kívülről importált politikusra nem lehet számítani, újra előkerülhet egy kompromisszumos név, Simicskó jelöltje és favoritja, Király Nóra. Ő még fiatal, egy esetleges vereség még nem jelenti a politikai pálya végét, a következő ciklusban felépítheti magát, győzelme esetén viszont sikeres, vállalható és persze irányítható polgármester lehet. Bár polgármesterként nehéz még elképzelni a rutintalan és a nagypolitikában kezdőnek számító Királyt, de az ő jelölése mégsem lenne meglepetés. Bár korábban Rogán Antal mellett dolgozó radikális ifjúból mára négygyermekes családanya, nyugodt önkormányzati politikus lett, akit még ez ellenzékből sem nagyon tudnának támadni. Ugyanakkor családja révén erősen kötődik a Simicska birodalomhoz, ami felveti annak gyanúját, hogy nem csupán egy hatalmi harc lezárásának vagyunk a tanúi egy szimpatikus politikus megjelenésével, hanem egészen más szempontok is előtérbe kerülhetnek, akárcsak 2010 nyarán. Hogy Király Nóra Újbuda új reménysége, új színfoltja lesz, lehet-e, vagy egyszerűen egy oligarchák közötti leosztás mellékszereplője, végrehajtója lesz-e, azt ma még nehéz megjósolni, ráadásul néhányan még szeretnének ebbe beleszólni.

Hogy mit szól, szólhat-e mindehhez bármit is Hoffmann Tamás, az heteken belül kiderül. Három és fél elvesztegetett évet nehéz ennyi idő alatt jóvátenni, de leváltása egyben a kudarc beismerése is, márpedig ebben a pártban nehezen ismerik el a hibákat, tévedéseket. Ha mégis, akkor hamarosan Hoffmannt valamelyik államtitkárságon vagy kormányhivatalban találhatjuk fontos és felelős beosztásban.

És vajon mit szólnak mindehhez Újbuda lakói? Neki lehet-e vágni 12 éven belül már a negyedik polgármesterjelölttel a kampánynak, le lehet-e cserélni egy regnáló vezetőt anélkül, hogy az a kudarc és négy év sikertelenségének beismerése lenne? Lehet-e négy választást négy különböző jelölttel végigcsinálni, lehet-e kísérleti terepnek tekinteni Újbudát?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr456048946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.04.18. 15:34:45

Helyi kiskirályok mindig voltak és lesznek is!

ujbudablog 2014.04.18. 15:55:36

Hoffmann néhány éve amikor nem volt állása rohant a Wieszthez, aki maga mellé vette lóti-futinak. Ősz után lehet megint egy helyen fognak "dolgozni".

2014.04.18. 17:46:25

Hoffmann az a fajta politikus, akiről ránézésre is megmondja az ember, hogy alkalmatlan. Nem lehet pontosan körülírni, hogy miért, egyszerűen látszik és kész. Nekem mondjuk az ügyvédként legalább 5 évet le nem tudott jogász-politikusok "keresztyén" családból már eleve gyanúsak szoktak lenni. Hiába tele a könyvtár a XIX. század remekeivel, várost vezetni az más tészta pubikáim. Hajrá Molnár Gyula!

abc 2014.04.18. 17:58:42

Gondolom Molnár Gyulát majd ügyesen elitéltetik a Fideszes fiuk, de legalább egy közügyektől való eltiltást kiharcolnak. Gyula jó polgármester volt, másképp nem tudják legyőzni.

Blogger Géza 2014.04.18. 18:28:12

És ha Molnár Gyulát is lecsukják végül, majd ő is kapja a börtönben is a polgármesteri fizetését, mint pesti párttársa?

Jenő Kubovics 2014.04.18. 18:45:12

Érdemes volna vesenyt hirdetni Budatest kerületei között a legostobább, legkorruptabb, a legösszeférhetetlen vezetésűek között. Újbuda elydobogós helye biztos.

2014.04.18. 22:14:24

@Blogger Géza: Amíg 6 millióért veszitek fel az 1 perces jelenetet, ahogy smittpál aláírja az alkotmányt, férjen bele ez is, főleg, hogy eddig nem sokat ért az elszámoltatásotok. Konkrétan semmit. Illetve ha befejezitek a lóvé kilapátolását az mtv-ből és a simicska-nyerges birodalmat is kevésbé szponzoráljátok, majd utána lehet szövegelni. Na de vissza a közgazdaságtanra Gézám. Pár hónapja elmagyaráztam neked, hogy a gyenge forint az államadósság deviza részét is hazavágja (növeli). Bőszen állítottad, hogy az nem úgy van, mert majd devizából törlesztünk. Nesze akkor, mai hír te közgazdász zseni:

"Az ÁKK 2014-es éves kibocsátási tervében elvként fogalmazódik meg a biztonsági tartalékok megtartása, sőt növelése - ezzel magyarázható, hogy tovább növelik a kibocsátásokat. Ráadásul ugyanezen terv azzal is számol, hogy csökkenteni szeretnék az adósságon belül a devizaarányt - amit a növekvő forintkibocsátásokkal lehet elérni - sőt a tervek szerint az idén lejáró, összesen 5,4 milliárd eurónyi tartozás egy részét forintkibocsátásokkal törlesszék - ez történik a következő hetekben-hónapokban"

www.napi.hu/magyar_gazdasag/ujabb_rekordon_az_allamadossag_kozeleg_a_fordulat.580179.html

Blogger Géza 2014.04.18. 23:45:50

@storker: Sajnos te ezt még mindig nem érted. Egyáltalán nem növelte az államadósság deviza részét, pontosan ugyanannyi marad a devizaadósságunk euróban, mint volt. Csak annak Ft-ra átszámított nyilvántartási összege változik. (Természetesen az adósságunk euróban kifejezve még csökken is.) S mivel devizaadósságunkat jellemzően devizában törlesztettük eddig is, s ezután is, kevés gyakorlati jelentősége van a dolognak. (Azt sosem mondtam, hogy semmi, keresd nyugodtan vissza.) Annak idején is gyönyörűen megcáfoltad magad az általad hozott számokkal, már emlékszem, vicces volt. Hiszen pont hogy nőtt a devizás adósságunk abszolút értéke, és aránya is. Szó sem volt arról, hogy Ft-ból törlesztettük volna azokat. :)

Ez 2014-ben sem nagyon fog változni, döntő többségében devizás kibocsátásokból fedezzük, hiszen az 5,4 milliárd EUR törlesztéshez 4,6 milliárd devizás forrásbevonás van előirányozva.

www.akk.hu//kepek/upload/2014/Finansz%C3%ADroz%C3%A1si%20kiadv%C3%A1ny_2014_HUN.pdf

Egyébként egyáltalán nem lepődnék meg, ha ezt most mégsem valósítanák meg, hanem kedvezőbb árfolyamkörnyezetre várának vele.

2014.04.19. 00:30:49

@Blogger Géza: Nagyon szívesen idézek neked pontosan, hiszen már a költő is megmondta, "csak úgy érdemes" :) Akkor nézzük a legelső állításom:

" És egészen véletlenül nem vagyunk eladósodva devizában is? Akkor a forint gyengülése nem drágítja az adósság visszafizetését Géza? Vagyis az államnak nincs szüksége plusz forrásokra? "

te:

"Nem igazán, ugyanis a devizás államadósság visszafizetése jellemzően devizás refinanszírozásból történik."

Továbbra is az az alap állítás, hogy ha gyengül a forint, a devizaadósságot többe kerül törleszteni. Ennek aránya, mértéke egy másik lapra tartozik. Nekünk, mint adófizetőknek ez többe kerül. Namost ehhez képest itt van neked ez a fenti idézet, amiről te is annyit tudsz mondani, hogy "szerinted" megvárják az erősebb forintot. Na akkor maradjunk annyiban, hogy az állítás helyes, ti meg nem csak a devizahiteleseket károsítjátok a gyenge forinttal, de magát az államot is.

Blogger Géza 2014.04.19. 07:26:19

@storker: Köszi, hogy megerősítetted, amit írtam. :) Remélem ezek után feladod. :)

2014.04.19. 11:54:45

@Blogger Géza: Tehát cáfolod ezek szerint, hogy a devizás adósság visszafizetését drágítja a gyenge forint? Érdekes lenne, mert elég szépen leírtad magad is az alapjait. Jó, persze tudom, hogy minden létező vitában elmenekülsz a szokásos félrebeszéléssel, de akkor mi van azzal a 800 millió euróval? "Szerinted" várnak vele, vagy várnak vele?

fillérbaszó vadász 2014.04.21. 11:09:38

Molnár Gyula lenne az "erős baloldali jelölt"? Vicces fiúk vagytok ti. :)

Ellensúly 2014.04.21. 11:18:30

Miért nem dolgozik olvasószerkesztő vagy korrektor az Indexnél? A címlapon nagy F-fel szerepel a fideszesek szó. Ezért általános iskolában elégtelen jár. Hogy lehet ennyire igénytelen egy portál?

Vitéz.László 2014.04.21. 11:46:06

majd a mafia vezetése eldönti, kár izgulni

elektronik 2014.04.21. 12:01:58

@Ellensúly: az még hagyján, de tejhatalmú ura? Lenyomja Don Gattót és övé lesz az összes tej a kerületben?

űrszelvény (törölt) 2014.04.21. 13:07:20

@elektronik: Ez még hagyján, de amikor SP helyesírási hibáit fikázó ("alapvető műveltség hiánya") posztok vannak tele ilyen szintű hibákkal a különböző blogokon.. :)

A poszthoz:
Ha egy karizmatikus vezető van hosszú ideig, akkor az a bajotok, hogy egyszemélyes döntések születnek, mindenki A Vezér kegyeit keresi, minden tőle függ.

De ha nincs ilyen, akkor elő lehet venni a B variánst, és az alapján bizonyítani be, hogy minden rossz, amit ezek csinálnak :)

Nemzeti Hős · http://nmzetihosblogja.blog.hu/ 2014.04.21. 13:40:06

Legalább nem hazaáruló zsidók mint ti balos kutyák
csak a viktor cigó meg eladta az országot de még mindig jobb mint a libsik meg a fideszben vannak jó emberek is
de persze azért a legJobbik!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.21. 13:44:16

legyen a fidesz becsületére mondva, hogy ha valaki nem sikeres, vagy bukik (kivéve OV természetesen), mint politikus azt kukázzák, ezt a baloldalon nem teszik még a legkisebb helyivel se.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.04.21. 14:04:55

Úgy is Viktor dönt, hogy ki legyen a helyi consigliere. Kár marakodniuk, a döntés úgyis a felcsúti stadion fűtött vip fotelében fog megszületni.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.04.21. 14:05:39

@Nemzeti Hős: Ó, egy tipikus jobbik szavazó mondatait(?) olvashattuk. :-)

William Kidd 2014.04.21. 15:47:52

Amugy oszinten ki kivancsi erre az Ukrajnai viszonyokat idezo, velejeig rothadt es korrupt urambattyam kiskiralysagra, belso hatalmi harcokra? A rendszer mukodesi mechanizmusainak a leirasa csak megerosit engem es nagyon sokakat, hogy ez az orszag valakik feudalis uradalma, de egyre kevesbe a mi orszagunk. Egyre kevesebben latnak itt jovot es veszik szepen a batyujukat. Ez nem a mi Magyarorszagunk, mi nem ilyet akartunk es akarunk. Ez egy rothadt politikai elit zsakmanyallata, de jon meg kutyara der nagyon remelem.

Újbudai polgár 2014.04.21. 17:21:25

Nem lehet a nulla teljesítményt, üres propagandaszólamokkal és bugyuta óriásplakátokkal helyettesíteni, márpedig a kerületben megállt az idő 2010-ben. Szánalmas, ahogy Hoffmannék ripacskodnak az Újbudában és mindenhol, ahol van egy kamera. Vagy jöjjön egy épeszű, tehetséges várospolitikus a Fideszből vagy jöjjön vissza a Molnár! Lehet, h simlis volt és nem minden cselekedete volt önzetlen, de alatta történt a legtöbb dolog az elmúlt 24 évben a kerületben. Hozzatok jobbat, vagy gyere vissza Gyula :)

Petri István 2014.04.21. 17:40:26

Itt bosszulja meg magát az a buta és értelmetlen politikai kontraszelekció, aminek eredményeként Hoffmann polgármester-jelölt lehetett 2010-ben. Ki a fene gondolta volna, hogy egy kedves, de B kategóriás és mindenfajta városvezetői képességek nélküli politikusból az ország egyik legnagyobb önkormányzatának a vezetője, tízmilliárdok elosztója lesz? És ki gondolta komolyan, hogy négy év alatt ez az ember bármiféle eredményt képes lesz elérni? De azt sem gondolta senki, hogy pillanatok alatt nagy vezetőnek gondolja magát, elmar maga mellől mindenkit, aki egy kicsit is értene a dolgokhoz, az önkormányzathoz, a gazdálkodáshoz. Pedig többre ment volna velük ő is és a kerület is. És most már -rajta kívül - ki a fene ki gondolja komolyan, hogy újraválasztják?

Narancskommunista (törölt) 2014.04.21. 20:05:15

@Blogger Géza:
A magyarázkodás ott bukik meg, hogy az állam bevételei Ft-ban vannak, ezért az a mutatvány, hogy a lejáró devizaadósság helyett új devizás állampapírt bocsátunk ki, csak ideig-óráig működik, hiszen a hozam, amit ki kell fizetni, szintén devizában van.

Ha a deviza államadósságot fix árfolyamon lehet számon tartani, márpedig volt egy ilyen ötlete valamelyik fejesnek, akkor a hülye is tud csökkenő államadósságot felmutatni.

vasútlhíd 2014.04.21. 22:14:39

@Blogger Géza: "S mivel devizaadósságunkat jellemzően devizában törlesztettük eddig is, s ezután is, kevés gyakorlati jelentősége van a dolognak."
- Ja, csak mivel romlott forint a devizához képest, többet kell dolgoznunk azért a devizáért.
Ezzel az erővel a devizahiteleseknek is mondhatnád, most is devizában fizetsz, mi a baj?

vasútlhíd 2014.04.21. 22:16:41

@doggfather: "legyen a fidesz becsületére mondva, hogy ha valaki nem sikeres, vagy bukik (kivéve OV természetesen), mint politikus azt kukázzák, ezt a baloldalon nem teszik még a legkisebb helyivel se. "
- Ebben van valami, de speciel Simont kukázták.
Ahogy Megyót, Gyurcsánt is. Viszont sok régi faszt nem, az igaz.

Blogger Géza 2014.04.22. 00:00:18

@Narancskommunista: @napelemügynök: Ez ott bukik meg, hogy a devizahitelesnek jellemzően nincs bevételük az eladósodott devizában, ellenben Magyarország hatalmas nettó EUR-termelő. Szerencsére a két helyzet teljesen más.

kormányváltó Trabanttal 2014.04.22. 02:22:18

@doggfather:

Ez így igaz.

Általában még kitöltetik a ciklust a bukott alakkal (közben csendben kiszervezik alóla a hatáskörét), de a következő körben már nem szoktak neki lapot osztani. És ez így rendben is van, az alkalmatlan bukik, és a bolsik sem hőzönghetnek.

Eközben a bolsik, ha megy a szekér, akkor jutalomból hozzák vissza a régi bukott elvtársakat, míg ha nem megy a szekér, akkor összefogás céljából.

vasútlhíd 2014.04.22. 06:43:19

@Blogger Géza: És az adót miben fizetik az emberek? A munkabért miben kapják? A helyzet az hogy ez konkrétan csak az eurós bevételű exportőröknek jó, akik azt jól váltják át, majd a szart-hugyot érő, romló forinttal fizetik ki munkásaikat és az adót. Gézuka, máskor sokkal jobb szoptál lenni, most rossz terepet választottál a vitára! :-))

vasútlhíd 2014.04.22. 06:44:34

@kormányváltó Trabanttal:
"Eközben a bolsik, ha megy a szekér, akkor jutalomból hozzák vissza a régi bukott elvtársakat, míg ha nem megy a szekér, akkor összefogás céljából. "
- Ez sajnos így van. Az emeszpé jelenlegi felállása károsabb mint a fidesz kormányzás.

Blogger Géza 2014.04.22. 08:32:18

@napelemügynök: Én nem az "emberekről" beszéltem, hanem Magyarországról. Talán értsd meg, miről, van szó, mielőtt beleszólsz.
süti beállítások módosítása