Kis magyar politikai matek
2016. december 06. írta: Szentimreváros

Kis magyar politikai matek

Avagy miért magasabb a szocialista közeli vállalkozó 55 méteres, mint Orbán Viktor kötélbarátjának 120 méteres háza?

120 méter magas toronyházat építene Garancsi a Kopaszi gáthoz. Fideszes politikusoknál kiverte a biztosítékot a felhőkarcoló terve. Igaz nem most, hanem 10 éve. Igaz nem a 120 méteres, hanem az 55 méteres. Igaz, azt Molnár Gyula akarta, a kétszer akkorát meg valaki egészen más.

kopaszi_latvanyterv.jpg

Az öböl jelenlegi beépítési látványterve

A napokban tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés, majd Újbuda önkormányzata a Lágymányosi öböl melletti terület szabályozási tervének módosítását. Mint ismeretes a terület –hosszas és kalandos előzmények és fordulatok után- Garancsi István, a miniszterelnök kötélbarátjának tulajdonába került, némi állami segítséggel és támogatással. Az új tulajdonos nem habozott sokáig, nemcsak a tervezést kezdték meg gőzerővel, de az álmoknak és képzeleteknek sem szabott határt semmi. Magabiztosságból sincs hiány, a lakásokat már árulják, megfeledkezvén arról az apró és lényegtelen körülményről, hogy a terület jelenlegi szabályozási terve nem teszi lehetővé azokat az építkezéseket, amiket kötélbarátunk már árul. Az igazi csemege azonban az öböl partjára építendő toronyház, ami Budapest legmagasabb épülete lesz, ha megépül. Márpedig megépül, ha törik, ha szakad: a Hoffmann Tamás vezette Újbuda -más kerületekkel ellentétben - talán még soha nem mondott ellent a fölülről jövő "kérésnek". Minden bizonnyal támogatni fogják még akkor is, ha a kerületi Fideszes politikusok kifejezetten felhőkarcoló ellenesek. Voltak. Ez a mese róluk szól.

kopasziga2005terv.jpgA 2005-ös látványtervek egyike

Történetünk 2005 októberében kezdődik. Molnár Gyula polgármestersége idején a kerület képviselőtestülete tárgyalta az öböl és környékének szabályozási tervét, benne egy 45+10 méter, azaz 55 méteres épület távlati tervével, ami fele akkora sem lett volna, mint a mostani elképzelés. Mint bika a vörös posztónak, úgy estek neki a Fidesz akkori képviselői az előterjesztésnek. Mai szemmel sokaknak talán furcsának tűnik, hogy 2016 decemberében egy olyan párt támogat teljes mellszélességgel egy 120 méteres toronyházat, amelyik néhány évvel ezelőtt egy 55 méteres „kulipintyót” magának az ördög művének tulajdonított. De valószínűleg mindez csak azoknak furcsa, akik kizárólag M1-et és Echo TV-t néznek, pestisrácokat és Magyar Időket olvasnak, másnak kevésbé.

Minden komment, liberálbolsevik vagy nemzeti radikális prekoncepció nélkül néhány csemegét szeretnénk megosztani kedves olvasóinkkal, hogy milyen utat jár be a Fideszes evolúció Leisztinger Tamás 55 méteres, várost elcsúfító torzójától Garancsi István csudaszép-csilivili felhőkarcolójáig.

Újbudai Fideszes politikusoktól származó idézetek, Újbuda Képviselőtestületi ülése, 2005 október:

A világörökség része a budai Duna-part és a panoráma. Ebbe akarnak belepiszkítani. Át kellene ezt gondolni alaposabban.

40-50 év múlva is ezeket a borzalmakat ott fogják mutogatni, mint ami a polgármesteri vezetés idejében készül

A lakosság véleményét is talán alaposabban ki kellene kérdezni, mert lassan kezd ez az egész a műfüves pályára emlékeztetni, hogy meg akarják csinálni, de hogy a lakosság mit gondol, arról túl sok érdeklődést nem hallott.

A lakosság többsége irtózik a toronyházaktól

Párizsban járván látta ezeket a toronyházakat, valami borzalmasan néznek ki, az egész várost tönkreteszik.

A lakossággal továbbra sem történt egyeztetés, az embereket nem kérdezték meg erről.

Molnár Gyula és Leisztinger Tamás elképzeltek és ennek mentén most itt magasházak fognak épülni.

Ezek a 45, illetve inkább 55 m magas épületek, ezek bizony ki fognak lógni a környezetükből.

Bizony nem tűnik úgy, hogy ez különösebben beleolvadna a környezetbe és szép lenne.

A szerénységnek nincsen nyoma ebben az elképzelésben, ez az elképzelés egy kirívó, harsány valami és azt gondolja, hogy mint ilyet nem szabadna támogatni, ezen a helyen legalább is semmiképpen nem szabadna támogatni. Azt gondolja, hogy ezt nem szabadna megszavazni

Mert valóban miért lenne itt magasház, mi szükség lenne erre? Mi az, amit e nélkül nem tudnának megoldani?

Egészen jól megvannak magasházak nélkül.

(Az napirendi pont vitájának jegyzőkönyve ITT, teljes ülés jegyzőkönyve ITT.)

A fenti mondatokat olvasván érdeklődéssel várjuk a Fővárosi Közgyűlés és Újbuda Önkormányzatának decemberi ülését, különösen a Fidesz képviselőinek szavait és szavazatait. A kisördög mégis azt súgja nekünk, hogy ezek képviselő urak megszerették a felhőkarcolókat, bármit is gondoltak róla korábban.

PS: Kedves kis pikantériát ad az ügynek, különösen Molnár Gyula feljelentése és pere után, hogy Hoffmann Tamás Újbuda Fideszes polgármestere valamiért nagyon megkedvelte a Lágymányosi öböl környékét és az oda tervezett fejlesztéseket, minden bizonnyal a fejlesztő személyétől és kötélbarátjától teljesen függetlenül. Hoffmann nemrég már arról beszélt, hogy egyenesen gyermekkori álma válik valóra ezzel a beruházással. Hogy ez a kisfiú Garancsi Pista bácsiról és az ő nagyon magas házáról álmodozott már gyermekkorában is, megelőzvén ezzel nemcsak Molnár Gyulát, de saját főnökét is, vagy egyszerűen ismét olyan sikereket szeretne nevére venni, amihez nem sok köze van, azt olvasóink fantáziájára bízzuk…

 

kopaszi_anno_00_almodozo_2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr7412029005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása