Újbuda dolgozó népe köszönti pártunk és kormányunk szeretett vezetőit
2013. november 29. írta: Szentimreváros

Újbuda dolgozó népe köszönti pártunk és kormányunk szeretett vezetőit

Avagy hogyan elevenednek meg az ötvenes évek a XXI. században

Először azt hittük filmforgatás, legalábbis kampányfilmforgatás. De nem. A Móricz Zsigmond Körtéren hatalmas óriásplakátokon hirdetik kerületünk vezetői, hogy Újbuda velük épül. Közterületen, közpénzből. Gátlások nélkül. Kommunista módra.

korter_131127_05_2.jpg

Merthogy nem mások, mint a kommunista vezetők gondolták valamiért, hogy ha "ünnepnapokon", ránk mosolyogtak az utcákon, tereken, felvonulásokon, intézményekben, akkor az emberek megszeretik őket és rendszerüket. Hát nem szerették meg és azt hittük ez a kor lezárult 23 évvel ezelőtt. Tévedtünk. A Nemzeti Együttműködés Rendszere újra elhozta nekünk azt a felejthetetlen érzést, hogy naponta láthassuk és érezhessük, hogy a vezetőink velünk vannak. És most már nemcsak ünnepnapon, április 4.-én vagy november 7.-én, hanem minden nap. Hogy minden nap tudjuk és érezzük, hogy a bölcs vezetőink értünk vannak, értünk dolgoznak.

Apropó dolgoznak... Hogyan épül ez az Újbuda, velünk vagy nélkülünk, ha néhány méterrel arrébb ugyanezen az épületen egy másik plakát azt hirdeti, hogy az átadás határideje 2013 július 28...? Korábban már írtunk arról, hogy a Gomba felújítása mennyire vontatottan és nehézkesen halad, de álmunkban sem gondoltuk volna, hogy a problémát nem megoldják, hanem eltakarják. Politikusokkal.

korter_131127_01_2_3.jpg

Persze az ízléstelenség és a gátlástalanság problematikája mellett felmerül még néhány kérdés. Sok olyan politikust ismerünk, akik nem vetik meg a szereplést. Elég csak Rogán Antalra vagy akár a kerületi Molnár Gyulára gondolni, egyikük sem az a típus, aki eltolja magától nyilvánosságot, hogy finoman fogalmazzunk. De mégsem láthattuk őket  -kampányidőszakon kívül- óriásplakátokon tetszelegni középületeken, köztereken, közpénzből. Talán ez még nekik is sok lenne, ráadásul ők, meg még számos városvezető, nem csak romokat, szétvert épületeket, hanem valós eredményeket is tudnának reklámozni önmagukkal, ha akarnának. Ha akarnának.

No meg aztán mit keres Kelenföld-Albertfalva országgyűlési képviselője Lágymányoson, a választókerületétől távoli téren egy plakáton? Ha már mindenáron sztárolni akarnak egy parlamenti képviselőt, akkor miért nem a Körtér és környékének képviselője, Rétvári Bence mosolyog ránk? Hacsak nem azért mert jövőre Simicskó István, a képen szereplő politikus indul ezen a környéken. Ne kerteljünk: ez durva és gátlástalan kampányolás közpénzből, ami finoman szólva is határeset, de inkább bűncselekmény. Legalábbis civilizáltabb országokban biztos. Nálunk nem, nálunk az a divat, hogy amíg Németh Zoltán budafoki képviselő a másik újbudai körzet jelöltje, addig őt sztárolja az Újbuda Média, amikor pedig a vezír kirúgja Némethet, akkor a független újbudai média úgy érzi, hogy az utódját, a budafoki polgármestert kell népszerűsíteni Újbudán. Így megy ez 2013 Magyarországán.

És persze az alapkérdés, amire választ kell adni: mennyibe kerül mindez a kerületi adófizetőknek, hogy nap mint nap láthassák, érezhessék a vezetőik közelségét, szeretetét és figyelmét. Érted vagyunk elvtárs, nem ellened, láthatod!

korter_131127_02_2.jpg

Végül egy kis színes, ami persze inkább fekete-fehér, színeiben és hangulatában egyaránt. A nyolcvanas években, a cikkben szereplő Gombától néhány méterre egy kis füves területen, minden év április 4.-én, november 7.-én vagy az MSZMP aktuális kongresszusának idején hatalmas képekről mosolygott ránk Kárár János, Losonczi Pál és Lázár György, a fiatalabbak kedvéért az akkori állam, párt, állampárt vezetői. A hatalmas képek alatt felirat hirdette, hogy igenis épül a szocializmus, nem is akárhogy. Sajnos ezt senki nem örökítette meg az utókornak, de egy hasonló kép alapján mindenki el tudja képzelni, hogy milyen rendszert küldtünk anno a történelem sűlyesztőjébe, egyébként Orbán Viktorral és Hoffmann Tamással együtt, közösen.

old_unnep.jpg

A fenti kép talán az MDP vagy az MSZMP valamelyik kongresszusának idején készült. Ha így megy tovább, akkor hamarosan a Fidesz kongresszusát is így ünnepeljük. Épülő szocializmust Újbudát hirdető plakátok már vannak, ütemes vastaps, imperialisták elleni felvonulás szintén. Szép lassan jön a többi is. Ezért kár volt rendszert váltani.

ps. úgy látszik cikkünk témája nem csak nekünk szűrt szemet, nem csak nálunk verte ki a biztosítékot, más médiumok is foglalkoznak vele. Reméljük lesz folytatása a dolognak.

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr525666340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása