Újbuda száguld?
2013. június 25. írta: Szentimreváros

Újbuda száguld?

Sikerpropaganda sikerek nélkül. Mintha a hatvanas évek sikerpropagandája elevenedne meg a kerületi honlapon, ahol a fenti címmel jellemzik a kerület elmúlt három évét. Ha pedig mindez nem elég, még 20 oldalas színes kiadványt is eljuttattak a kerület lakóihoz.

A fenti cikkben a Tüskecsarnok felújítása kapcsán olvashatjuk, hogy a kerület az elmúlt évtizedben (!) - függetlenül a jobb vagy baloldali vezetéstől (!) -  olyan hatalmasat fejlődött, ami példa nélküli Budapesten. "Ott van a Kopaszi Gát (bár botrányokkal terhelt, de az átlag ember számára mégiscsak egy jó dolog), a Bikás Park, a 4-es metró és állomásai (plusz a felszíni fejlesztések), az 1-es villamos meghosszabbítása, a Gomba a Móriczon, a Bartók Béla út kulturális átalakulása, és sorolhatnánk" A baj mindezekkel csupán annyi, hogy leszámítva a Kopaszi gát fejlesztését (ami egy speciális megfogalmazás szerint "mégiscsak egy jó dolog") mindezek csupán látványtervek, az átkos 8 évben megkezdett beruházások vagy pedig fővárosi építkezések. Egy közös azonban mindenképpen van bennük: az égegyadta világon semmi köze a jelenlegi kerületi vezetésnek hozzájuk, egyiket sem Hoffmann Tamásnak köszönhetik Újbuda lakói. Már ami egyáltalán megvalósult vagy megvalósul belőlük a közeljövőben,

ujbudaveledepul_Page_01.jpgA kiadvány megtekintéséhez kattints a képre!
forrás: ujbuda.hu

Az igazi extázis azonban csak akkor éri a kerületi olvasót, amikor kezébe veszi a polgármester által kiküldött kerületi kiadványt, amiben összefoglalják munkájuk eredményét. Nem szeretnénk kicsinyesek lenni, de ha ez volt az elmúlt 3 év eredménye, akkor tisztelettel kérjük, hogy adják vissza a felvett fizetésüket és távozzanak szépen csendben, békességben, talán még nem késő. Merthogy mik is ezek az eredmények? Nem lesz könnyű, de szaladjunk át ezen a kiadványon, amit nem Hoffmann ellenzéke, hanem maga a polgármester készített! Sőt még büszke is rá.

Már maga a címlap is annak beismerése, hogy nem csináltunk semmit. Ha egy kiadványban az eredményeinkkel büszkélkedünk, akkor a címlapon a legnagyobb sikernek kellene szerepelnie, amire a legbüszkébben vagyunk. Ezzel szemben itt egy látványtervet találhatunk, amin azt látjuk, hogyan fog kinézni a Bikás park 2015 (!) után... Úgy tűnik, hogy képtelenek voltak egyetlen valóságos fejlesztést, beruházást lefényképezni, vagy legalább egy mosolygós kislányt narancssárga szoknyában, kiskutyával a címlapra rakni. Azt legalább értenék az olvasók.

De menjünk tovább. Tartalomjegyzék, polgármesteri köszöntő (valahonnan már ismert mondatokkal) és már meg is érkezünk a következő oldalpárhoz, ahol további 5 látványterv fogad bennünket. Megtudhatjuk, hogy hogyan néz majd ki a Gomba egyszer valamikor, vagy hogy hogyan nézhetne ki már most is, ha nem bénázzák el az elmúlt 3 évet. Merthogy a tervek, pályázatok már 2010 nyarán készen álltak, akkor a politika vihara sodorta el, most úgy tűnik, hogy a tehetetlenség vagy a tehetségtelenség.

ujbudaveledepul_Page_04.jpgHárom évvel a választások után: eredmények helyett látványtervek
Nagyításhoz kattints a képre!

A munka alapja a tervezés, úgyhogy nem is zúgolódunk tovább a látványterveken, most már biztosan a valós eredmények jönnek, így izgatottan a következő oldalpárra lapozunk. Puff! Négy látványterv a leendő Bikás parkról! Itt még csak nem is arról, ahogyan 2014-ben majd kinéz, hanem a 2015 utáni állítólagos állapotáról. A kerület legbalosabb környékének (valami csoda folytán az MSZP itt még 2010-ben is képes volt nyerni) valamit nagyon akarnak ígérni, bár feltehetően ezt a mézesmadzagot kevesen veszik be az ott lakók közül.

Türelmünk fogytán, annyira várjuk már a valós eredményeket, reszkető kézzel lapozunk tovább, itt már biztos meglátjuk "közös sikereinket, amikre büszkék lehetünk". De a sors és a szerkesztők igazságtalanok, mert még itt sincs semmi. Két teljes oldalon büszkélkednek a 4-es metróval, amire még Demkszy Gábornak sem kellene büszkének lennie. De Hoffmann valamiért úgy érzi, hogy ez az elfuserált beruházás beletartozik abba a körbe, amire "büszkék lehetünk, örülhetünk neki". Itt láthatjuk, ahogy a polgármester alagutat szemlél, valamint a kelenföldi építkezés képeit, amihez annyi köze van a kerületnek, meg a polgármesternek, mint Jeruzsálemnek a makói hagymához. Bár a friss híreket  (is) olvasván az ő helyében mi inkább örülnénk annak, hogy ezt az egész dolgot nem kötik a nevéhez, de úgy tűnik vagy az alagutas kép tetszett nagyon, vagy túl vékonyra sikeredett az első változata a kiadványnak.

ujbudaveledepul_Page_05.jpgMetro: Már Molnár és Demszky is ezekkel a látványelemekkel kampányolt
Nagyításhoz kattint a képre!

A következő lapon már ott is vagyunk a kiadvány felénél, aminek a címe: "Egyéb önkormányzati beruházások" Tehát ezek voltak a legfontosabb eredmények, most már csak az egyéb van hátra... De nézzük meg azokat is. Itt a majdani (?) gyermek-egészségügyi központ kapcsán olyanokat olvashatunk, hogy "hamarosan kiegészül" vagy "kiegészítenek majd" illetve két helyen állítólag egyszer majd "közösségépítő játszóterek épülnek". Itt olvashatjuk, hogy a kerület kiemelt figyelmet fordít a közterületek fejlesztésére és gondozására, ami nagyon szép gondolat. A bökkenő csupán annyi, hogy az általuk sikerként elkönyvelt évi 500 millió Forint a töredéke a korábbiaknak, az évi több ezer, esetenként több tízezer négyzetméter felújított út és járda szép számnak hangzik, de mögötte kevésbé szép a kép, merthogy a kerületben évek óta gyakorlatilag leálltak az aszfaltos munkák, az út és járdafelújítások az elmúlt húsz évben soha nem voltak ilyen alacsony szinten. Talán érdemes lett volna berakni egy térképet vagy felsorolást a felújított utakról, járdákról, parkokról, vagy legalább egy fotót valami felújításról, merthogy itt is látványtervvel illusztrálják a fejlesztéseket! Valamiért a konkrétumok itt is kimaradtak, de mi megpróbálunk egy kicsit segíteni:

thumb.php.jpegA kiadványban nem sikerült konkrétumokkal szolgálni, de mi találtunk egy valós átadást (forrás: ujbuda.hu)

És akkor végre elérkeztünk az első eredményhez! A Hoffmann éra alatt valóban nőttek az óvodai férőhelyek, több csoportszoba épült, ezek végre valós eredmények, bár félünk, hogy mindezt nem nagyon előzte meg alapos demográfiai elemzés, de ez már egy másik történet (vagy van ahol a megszüntetett tornaszoba okoz most problémát, Gazdagréten már kezd kialakulni egy konfliktus a szülőkkel). Aztán újra egy nehezen értelmezhető kép, a Bartók Béla útról, a Kulturális Városközpontról, ahol megtudhatjuk, hogy mi fog majd épülni. A következő lapon, a panel és ÖKO programot egy 2010 előtt szigetelt gazdagréti házzal illusztrálnak. Apró csúsztatásként megfeledkeztek megemlékezni arról, hogy a kerületben gyakorlatilag leálltak a panelfelújítások, új szerződést nem kötöttek, csak a korábbi pályázatok munkálatai valósulnak meg most. A legarcátlanabb csúsztatás pedig a társasház felújítási program tálalása, amikor a két év alatt kiutalt 177 millió forintot hatalmas eredményként olvashatjuk. Az is, csupán azt felejtik el hozzátenni, hogy mindez több mint 50 százalékkel kevesebb a korábbiaknál, merthogy ez a támogatás a kilencvenes évek elejétől van a kerületben.

ujbudaveledepul_Page_03.jpgA Körtéri Gomba, persze csak látányterven. Már rég kész kellene lenni, de így legalább a haverok üzemeltetik majd

Ha valaki idáig eljutott a cikkünk olvasása közben, az már önmagában dicséretes érdeklődésre vall, úgyhogy nem szeretnénk senki türelmével visszaélni, most már rövidebbre fogjuk. Hátra van még 3 oldalpár, ahol már hébe-hóba konkrétumokkal is találkozhatunk. Persze inkább hébe, mint hóba, mert ezek nagy része kisebb felújítás, beruházás (közösségi kert, tanösvény), korábban megkezdett dolgok folytatása (napkollektor, szelektív gyűjtés, komposztáló), de legalább nem látványterv. Olvashatunk még a kerületi rendőrség támogatásáról, a közbiztonság rohamos javulásáról, de ezeket némi fenntartással kezeljük. Mint ahogy hiányoljuk a kerületi polgárőrségről szóló beszámolót is, amit az elmúlt években gyakorlatilag felszámoltak. És persze nem marad ki az új kedvenc, a kerületi vízilabda sem, türelmetlenül várjuk, hogy mikor lesz Újbuda a vízilabda fellegvára, ahogy Hoffmann Tamás ígérte, úgyhogy ezzel még nem foglalkozunk. De igazságtalanok lennénk, ha nem írnánk elismerően az egyetlen valamirevaló beruházásukról, a kelenföldi futókörről, ami joggal örvend nagy népszerűségnek, vagy az iskolákban, ovikban megépült három műfüves pályáról, még akkor is, ha ezek a sportberuházások a kerület három éves költségvetésének 1-2 ezrelékét teszik csak ki. De ha valaki összeadná a kiadványban szereplő valós eredményeket, talán akkor sem jönne össze az egy százalék! A kiadványban szereplő 32 kép közül pedig mindösszesen négy (!) az ami az elmúlt három évben megvalósult és Hoffmann Tamáshoz köthető (leszámítva persze Hoffmann Tamás képeit, amelyek teljes mértékben Hoffmann Tamáshoz köthetőek). Ez pedig sikerpropagandához igencsak kevéske, vagy inkább megmosolyogtató.

Ennyi lenne ez a szép és feltehetően jó drága kiadvány értékelése. Biztos nem teljesen alapos és talán egy kicsit túl kritikus, ezért mindenkinek javasoljuk, hogy olvassa el az eredetit is, úgy mérlegelje az elmúlt három esztendőt. Valóban egy száguldó kerületben élünk vagy valami egészen másról van szó? Ha pedig mégsem száguld ez a lokomotív, akkor nem az az elkeserítő, hogy hazudnak nekünk, hülyének néznek mindenkit, hanem hogy három év telt el a semmittevéssel, mellébeszéléssel, és amint láthatjuk jó esetben látványterveket képesek produkálni. Hiába lesz a következő egy évben néhány látszatberuházás, kampányépítkezés, hiába rakják az utolsó évben vissza a muskátlikat, hiába lesz újra teljes szakaszon karácsonyi díszkivilágítás, a kerületnek ezt az elvesztegetett 3 évet nem tudják visszaadni.

Mert Újbuda lakói ebben a száguldó tempóban sem szédültek el, pontosan tudják, hogy mi történt a kerületben. Akárhányszor és akármennyiért is sulykolja nekik az agymosógép az ellenkezőjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr95376218

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.26. 14:02:29

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dolgozni kék 2013.06.26. 15:26:22

köszi a beszámolót, ugyanerre gondoltam, mikor végiglapoztam.. számomra a Bogdánffy úti 1kmes kerékpársávja az elmúlt 4 év legnagyobb eredménye.
Léhűtő politikus banda ez.

PannonBoy 2013.06.26. 16:24:15

Hihetetlen, de ebben a kerületben minden olyan lassan halad. A Móricz már hosszú évek óta szét van túrva, a közlekedés nem javult számottevően. Jó lenne, ha történne már valami.

ignore all 2013.06.26. 16:36:48

Közösségi kertet vagy társasházi zöldítést lakóközösségek és civilek is tudnak pályázatból csinálni, nem kell ehhez se az önkormányzat. Sőt, ez kifejezetten belvárosi társasházakról szól: redir.ec/tarsashaz-zolden

DR. INKVIZITOR 2013.06.26. 17:50:54

Röviden, népiesen:
A nagy erőlködésnek beszarás lett a vége!

csárli hárper 2013.06.26. 18:51:10

jól emlékszem, hogy ebben a kerületben még éjfélkor is sorban álltak az "új" szavazók?
most beérett a maffia "munkája"...

Petri István 2013.06.26. 21:39:12

Nem tudom, hogy a Molnár mennyi summákságot csinált, de egy biztos: abban a 8 évben ezer dolog történt a kerületben, a külső Bartóktól kezdve a szakrendelőig, az új okmányirodáig vagy a karácsonyi diszkivilágításig, a panelfelújításig. Ez a mai lókötő csapat még most is azokból él (60+, KVK), újat szinte semmit nem tettek hozzá, rombolásból viszont nagyon jók. Meg látványtervezésből... Kíváncsi lennék, hogy ezek a tervek mennyibe kerültek és ki csinálta őket???

Újbudai polgár 2013.06.26. 22:57:13

Az mennyire kemény, hogy 3 év alatt egy futókör jött ki belőlük? Itt lakom a kerületben, de hirtelen egyetlen egy utcát tudok mondani, amit felújítottak (a Villánnyi fölött), játszóteret, parkot egyet se. A szomszéd nénitől viszont elvették a támogatást, amit azt hiszem fűtésre (vagy gyógyszerre?) kapott, cserébe viszont visszaadták a villanyoszlopokra a muskátlikat, amik 2 évig nem voltak. Ezek tényleg ennyire hülyének néznek minket?????????????????????????

Dr. Kutvolgyi Laszlo 2013.07.19. 11:44:18

@Újbudai polgár: Dehogynem! A diószegi játszóteret felújították! :D Annó volt focipálya meg pingpong asztalok, most a terület 30%-a van kihasználva, annak a nagy része homokozó meg néhány ösvény, 1-2 játék. Gyerekkoromban mindig oda jártunk focizni, kosarazni, bandázni, fallabdázni, stb stb. Most lehet homokozni, meg 3db rugós játékon szórakozni.. :)
Jó tudom szarul nézett ki, de most kb. tényleg csak 5 éves korig jó... :\ Egy félkész beruházásnak tűnik az egész.
süti beállítások módosítása