Pintér Sándornak igaza van. Újbuda valóban az élen jár(t).
2012. november 24. írta: Szentimreváros

Pintér Sándornak igaza van. Újbuda valóban az élen jár(t).

A napokban jelent meg a Magyar Nemzetben, hogy a Belügyminisztérium legfrissebb jelentése alapján Újbuda a legkevésbé eladósodott kerület a fővárosban. Egy főre 1600 Forint adósság jut, Rogán Antal Belvárosában ez a szám 564 ezer, Pokorni Zoltán Hegyvidékén pedig 153 ezer. A debreceni, hódmezővásárhelyi számokat már leírni sem merjük, de jó néhány MSZP-s kerület és város is szépen belehúzott.

adossag_diagramm.jpg

(Forrás: Magyar Nemzet, Belügyminisztérium)

Bár a kerület mai vezetése mindent elkövet, hogy az eladósodottsággal indokolja az elmaradt és leállított fejlesztéseket, a tények némileg árnyalják mindezt. Hogy klasszikust idézzünk, nincs kibontva az igazságnak minden szeglete. Minden hiteltörlesztés (beleszámítva a cégek által felvetteket is) nem éri el a költségvetés főösszegének 1.2 százalékát, amiről jó néhány polgármester még a miniszterelnöki ígéret után is csak álmodozhat. Az is ellentmondásos, hogy miközben mindenért a (nem, vagy csak csekély mértékben létező) hiteleket okolják, Hoffmannék rekordösszegű, másfél milliárd Forint hitelt akartak felvenni 2014-es (!) fejlesztésekre, amit végül pont a Fideszes kormány nem engedélyezett.

De Újbuda egyben vesztese is az orbáni politikának, amikor az állam átvállalja az önkormányzatok adósságát. Itt ugyanis szinte nincs mit! Feltehetően a korábbi polgármesterek is tudtak volna még több eredményt felmutatni, annak kényelmes tudatában, hogy a jóságos állam bácsi majd kifizeti helyettük az adósságot. De nem ezt tették és helyesen döntöttek. Az elmúlt két évtizedben, pártállástól függetlenül minden kerületi polgármester felelős költségvetési politikát folytatott, nem engedett a kísértésnek, ami jó néhány kollégájuknak nem sikerült. A kerület úgy tudott fejlődni az elmúlt két évtizedben, hogy nem kellett hozzá hitelt felvenni.

pm_ujbuda.jpg
Ezért pártállásuktól  függetlenül elismerés illeti Bánhegyi Emil szabad demokrata, Szegedi Ferenc MDF-es, Juhos Katalin Fideszes és Molnár Gyula szocialista polgármestereket. És nemcsak fejlődni, de egyensúlyban maradni is képes volt a kerület, nemhogy csődhelyzet nem állt elő korábban, de az egyik legjobb szociális és támogatási rendszer alakult ki Újbudán. Bár az elmúlt két évben számos lépés történt ezek leépítésére (a fizetős bölcsődéktől kezdve, a csökkenő támogatásokon át a dráguló étkezésig), még mindig elmondhatjuk, hogy a kerületben élő nyugdíjasok, diákok és rászorulók az egyik legjobb ellátásban és támogatási rendszerben élhetnek, és a kerületben működik az egyik legszínvonalasabb oktatási és nevelési intézményrendszer.

Kerületi lakosként és lokálpatriótaként abban vagyunk érdekeltek, hogy amikor Hoffmann Tamás 2014-ben átadja a polgármesterséget az utódjának -legyen az bármelyik pártból jövő is- ezt a két évtizedes örökséget ne leépítve, hanem továbbfejlesztve, de legalább megőrizve hagyja hátra. Bár a mostani kerületi vezetés megpróbált letérni az elmúlt évtizedek sikeres pályájáról, most  lehetősége van bebizonyítani, hogy ő is képes arra, amire az elődjei képesek voltak. Hogy maradandót alkosson saját erejéből és tehetségéből.

Szurkoljunk neki, közös érdekünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr464917376

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan dobjunk fel egy unalmas ülést? 2012.11.26. 18:16:35

A ciklusa felénél jár Hoffmann Tamás polgármester, ehhez képest 10 db árva kis előterjesztést bírtak összehozni a menetrend szerinti novemberi testületi ülésre a Fideszes honatyák. Volt köztük olyan komoly, ami 50 ezer Ft-os tétel megszavazásához kérte...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.11.25. 09:59:40

Én úgy emlékszem, hogy 1-2 évtizede még voltak gondok.
Mintha kétszer elvesztették volna a kerület pénzét.
Asszem becsődölt a bank, ahol tartották.
Nem volt ez végig sikersztori.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.25. 11:03:46

a fideszes polgármester mindenhol egyet jelent a végzettel. kósa, szita, rogán, hatalmas adósságok, lehetne naphosszat sorolni. nekem az tűnt fel, hogy mikor molnár gyuszi lett a vezető, gazdagrét körül egyből felújították az utakat, az iskolákban volt pénz rendes étkeztetésre, formalomfigyelő kamerákat szereltek fel a kerületben, egyszóval folyton azt lehetett olvasni, hallani, hogy fejlődik a kerület. jött ez a hofmann, gyakorlatilag síri csend van, nem jut el az emberhez, hogy mi történik, valószínűleg azért, mert nem történik semmi. annyit hallottam, hogy gazdagréten egyirányúsított valami utcákat, hogy ne zavarja őt a forgalom, de lehet, hogy hülye pletyka az egész és nem is itt lakik. gyakran járok át a XII kerületbe is, ami 4 évet leszámítva fideszes '98 óta. rögös, buckás, vállalhatatlan utak, semmi fejlődés, méregdrágán épített sportmax a mom park mellett. rendben, lehet hogy a főútvonalak felújítása fővárosi feladat, de akkor a polg. mest kampányoljon jobban a kerületéért, pokorni is elég befolyásos ehhez. szóval itt budán elég nagy a különbség köztük

Gera 2012.11.25. 15:56:34

Azért tényleg, akárki akármit mond, ez a nevetséges adósságállomány nem gyenge. Úgy látszik, mégis van néhány politikus, aki képes a pénzzel bánni akkor is, ha az nem az övé.

dr. Tóth Bertold 2012.11.25. 21:05:12

Lehet rosszat mondani a mostani vezetésről, de ne felejtkezzünk meg a volt Polgármesterről és barátairól sem. Gondoljuk már át kik vezették ezt az országot 2010 előtt!
Hol tölti most hétköznapjait Wieszt János volt újbudai MSZP-s önkormányzati képviselő, Molnár Gyula cimborája? És vajon most mit csinálhat Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester, és Hunvald György mivel töltheti szabadidejét? Mindhárman börtönben vannak! De vajon miért? Hűtlen kezelés, magánokirat hamisítás,hivatali visszaélés.. soroljam még? Úgy gondolom erről sem felejtkezzünk meg amikor összehasonlítjuk a jelenlegi vezetést a 2010 előtti állapottal. Az, hogy az ország jelenleg ilyen helyzetben van az nem az elmúlt 2 év eredménye. Mielőtt bármit leírunk, kérem azért gondolkodjunk! Köszönöm!

Újbudai polgár 2012.11.25. 21:27:30

Bertold, Bertold!
Ez a cikkk nem erről szól. Senki nem mondta, hogy minden jó volt 2010 előtt. Arról szól ez a cikk, hogy a mostani kerületi vezetés hazudik és bénázik. Arról szól, hogy miközben Újbudának sokkal kevesebb adóssága van, mint a többi kerületnek, mégsem történik semmi előrelépés, ahol pedig lépnek, azt bénán csinálják. Még a sokkal jobban eladósodott önkormányzatoknál is történik valami, nálunk szinte semmi. Lehet molnárgyulázni, de kezd unalmas lenni, dolgozni kellene, nem azzal foglalkozni, hogy a haveroknak legyen jó állása... Ilyen tehetségtelen és amatőr vezetése még nem volt ennek a kerületnek. Az az alapelv, hogy ha nem csinálunk semmit, akkor nem hibázunk. Ha meg néha csinálnak valamit, abból csak lebőgés van... De csak ki kell menni a kerületbe és szondázni az embereket, mindenkinek tele a hócipője velük, még a jobbosoknak is. Amit ezek csinálnak az már a Fidesznek is ciki.

Petri István 2012.11.25. 22:03:38

@dr. Tóth Bertold: Nem akarok senkit mentegetni, de Molnárt pont Hagyó furta meg a fővárosban, úgyhogy Molnárt Hagyó barátjának leírni komoly fantázia szüleménye, mégha egy pártban voltak is. Az pedig ugye nem sokat jelent, gondoljunk csak Schneller Domonkos és Kupper András legendásan jó kapcsolatára, vagy akár a mostani polgármester és helyettesei viszonyára... De Hunvalddal sem logikus a mai kerületi dolgokat magyarázni...
Ami pedig a mutyizásokat illeti, lehet hogy volt ilyen, nem tudom, mindenfélét írtak már, Molnárt viszont fölmentették, bármennyire is próbálták, próbálják kinyírni. Ahogy hallom még ma is ez a fő mozgatórugó néhány nagyokosnál, aki képtelen arra, hogy saját sikereivel és eredményeivel szerezzen bizalmat, támogatást, egyszerűbb kinyirni a nála jobbat, sikeresebbet. Ha csak fele annyi energiát fordítanának a kerületre, mint az elmultnyolcévezésre, már annak is lehetne látszata, de valamiért az építkezés nem nagyon megy...
Az viszont biztos, hogy 20 évig fejlődött a kerület, mindig történt valami, most meg állóvíz, jó esetben helyben topogás. Hatalmas bukta lesz, csak kár, hogy a kerület issza meg ennek a 4 év semmittevésnek az árát.

dr. Tóth Bertold 2012.11.25. 22:44:25

Tudom miről szól a cikk, csak emlékeztetni akartam néhány dologra, mert sajnos az emberek gyorsan felejtenek. Nem történik semmi? Játszótereket újítottak fel (Károli Gáspár tér mellett, a gyerekek nagyon örülnek az új sportpályának, egész nap gyerekzsivajtól hangos), van gyermekorvosi ügyelet hétvégén is, nem kell más kerületbe átmenni, folyamatosan bővítik az óvodákat, csoportszobákat adnak át, vagy akár a Bikás parki futókört is említhetném a felnőtt játszótérrel..szerintem azért túlzás, hogy nem történik semmi, sajnos ha körbe nézünk Európában ezt a tendenciát látjuk, nyilván pénz nélkül nehéz fejleszteni. Örülök annak, hogy most nem onnan ismerik a az emberek a XI. kerületet, hogy a polgármestere ellen éppen milyen büntető ügyek folynak, bízzunk a mostani vezetésben, nyilván azon dolgoznak, hogy a kerületiek élete jobb legyen.

bunbenfoganthoffmann 2012.11.25. 23:57:12

@dr. Tóth Bertold: Mára azért bebizonyosodott, hogy papagáj kommandó által mantrázott büntetőeljárás Molnár ellen hamis volt, a bíróság bünncselekmény hiányában felmentette. Mára az intézmények az utolsókat rúgják, mindenhol kiláthatatlanság, a pedagógusok nem tudják mi lesz januártól, de a legszomorúbb hogy a "kedves vezetőink" sem tudják, hogy mi vár a kerületre, sebtében összetákolt törvények kapkodó vezetés. A kerületi cégeket átjátszották pártkatonáknak, Hoffman korábbi céges társainak. Az kondorosi uszodából lassan kiszorulnak a kerületi lakosok, milliókat tolnak bele a vízilabdába (iskoláktól elvéve), az üzemeltetést szintén haveroknak játszva át, fideszes kádertemető lett belőle. Hoffmann tetű módon "bűnöző Molnár" kampánnyal nyert, most meg sunyin kussol. Hoffmann személye megosztó lett, már párttársai egy része sem beszél vele, az alpolgármesterekkel képtelen együttműködni, egyre nagyobb a belső feszültség.

ubul111111 2012.11.27. 17:10:02

Na, ebbe az írásba nem tudok belekötni...

Azért ne legyünk igazságtalanok senkivel, tulajdonképpen olyan sem volt még, hogy lényegében lefelezze a kormányzat a kerületbe érkező működési pénzt. Korábban ilyen 30 milliárddal gazdálkodtak, manapság meg 24 milliárddal (legalábbis ilyen számokat láttam egyszer egy hírben), jövőre még kevesebbel. Szóval kevesebb pénzből nehéz fejleszteni, és már az is erény, ha normálisan tud működni a kerület úgy, hogy nem kell bezárni iskolát stb.
Emellett az mindig nagyobb fejlődésnek tűnik, hogy mondjuk földút helyett aszfalt kerül egy utcába. Azt már nem vesszük észre, ha a kátyús aszfaltot újrahúzzák, pedig hasonló költsége van.

Ezzel együtt ez valóban egy fejlettebb kerület sok másiknál, és természetesen a mai vezetés felelőssége, ha legalább a mindenki által igényelt látszat-fejlesztésekre nem figyel oda. Szóval kedves mostaniak, tessék belehúzni, különben bukta lesz.
süti beállítások módosítása