Tovább csúszik a Gomba átadása
2013. augusztus 29. írta: Szentimreváros

Tovább csúszik a Gomba átadása

Már az önkormányzat sem tudja, hogy mikor lesz kész

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a körtéri Gomba felújításnak határideje július vége volt, de láthatóan ez a dátum csak néhány fanatikus vágyálmában létezett, a valósághoz vajmi kevés köze volt. Bár néhány napja szorgos munka zajára ébredhettek a körtériek, bontókalapácsok, markolók, dömperek zaja töltötte be a levegőt, már-már azt gondoltuk, hogy a cikkünk miatt váltottak nagyobb sebességbe a kivitelezők és ha kis késéssel ugyan, de ősszel már kávézhatunk a Gombában.

Aztán persze csalódnunk kellett, nem a Gomba munkálatai gyorsultak fel, hanem a főváros kezdte el felújítani a Gomba közvetlen környezetét, nem túl logikus sorrendet eredményezve, de erre még visszatérünk. Ami pedig az épületet illeti, az augusztus 28.-i testületi ülésen sajnos a kétkedőknek lett igazuk: a képviselők jóváhagyták, hogy csak jövő márciusra készül el a Gomba! Nem kis csúszás, nem pici pontosítás, hanem a 2010-es eredeti kezdéstől számítva már három éves procedúra előzi meg az átadást. Ha egyáltalán kész lesz addigra, mivel a polgármester az előterjesztésében azt írja, hogy március 14.-re "lehetőleg működőkész állapotban kell lennie" Mosolyt és homlokráncolást egyszerre csal az arcunkra, ha 3 év után a kerület vezetői csak reménykedni képesek abban, hogy 8 hónapos csúszással képesek lesznek valamit megcsinálni...

Gomba-látványterv5.jpgA tervek már négy éve készen vannak. Nem a tervezőkön múlik, hogy ma nem így néz ki (forrás: hetedik.hu)

Az okok között persze semmi önkritika nincsen, csak és kizárólag olyan technikai problémákat találunk, amiket korábban illett volna figyelembe venni. A Gomba épületében a trafót vagy a kábeleket nem most fedezték fel, mint ahogy a statikai problémák sem lehettek ismeretlenek a tervezés során. Egy valamiben azonban alaposak voltak, nem volt késlekedés, töketlenkedés. Még egy kapavágás sem történt, de egy korrekt és átlátható (értsd egyszereplős) közbeszerzési eljárás keretében egy baráti és polgártársi hátterű cég már elnyerte a Gomba üzemeltetésnek jogát. A barátok és polgártársak persze most idegesek lehetnek, gazdáik ügyetlenkedése miatt a várt üzlet egyre távolabbra csúszik.

Pedig a vállalkozók akár örülhetnének is az új helyzetnek, amit a kerület 2010-ben hatalomra jutott vezetői előállítottak számukra. A korábbi -Molnár Gyula féle - verzió szerint a majdani bérlő saját pénzen újította volna fel az épületet, és 8-10 év alatt lelakta volna a befektetését. Nem vagyunk naivak, feltehetően az a konstrukció is rejtegetett számos "lehetőséget" a barátok és polgárelvtársak számára, de talán már állna és működne a Gomba. Hoffmann Tamásék ugyanis egy másik koncepcióval álltak elő: majd az önkormányzat saját és pályázati pénzből megcsinálja az épületet és készen adja bérbe. A dolog elvileg működhetne is, de néhány bökkenő azért csak megkeserítette Hoffmann Tamás, a baráti vállalkozó és persze a Gomba nyitására pártállástól függetlenül várakozó kerületiek életét. Akiknek a mai Magyarországon valószínűleg már szinte mindegy, hogy elv vagy polgártársnál veszik-e a kávét, csak ez a rumli szűnne már meg.

Először is, hogy jó magyar szokás szerint, ha a politika egy beruházást eltervez, annak a végösszege az eredeti sokszorosa lesz. Láttunk már ilyet metrónál és még sok helyen. Itt is az eredeti 200 millió helyett már 400 millió felé közeledünk, és a polgármester további drágulást sem tart kizártnak. Úgy tűnik, mintha sokat tanultak volna tervezésből és beruházási gazdálkodásból Demszky Gábortól és csapatától.

gomba_102.jpgA fehér márvány burkolat után, most az egyen szürkén a sor. Ezen fognak a munkagépek átjárni?

Aztán itt van a pályázati pénz is. Eredetileg ezt egy másik projektre (Bartók32 galéria és környezete) nyerte el az önkormányzat, még Molnár Gyuláék idején. Úgy tűnik, hogy helyesen, az új városvezetés ezt a projektet nem támogatta és a megnyert pályázati pénzt átcsoportosították a Gomba felújítására. A pályázat keretei ugyanakkor nem változtak, így a beruházás befejezésének határideje 2013 december 31. Amennyiben ez a határidő nem tartható, a pályázati pénz elveszhet. Tekintettel arra, hogy uniós pénzről van szó, itt még kétharmaddal sem lehet határidőt módosítani. Bár a kerület jelezte a projekt csúszását, de nem először mondana nemet a kormány az újbudai párttársainak, az uniós döntéshozókról már nem is beszélve.

És végül de nem utolsó sorban, a megtérülésről néhány szó. A közpénzek elköltésében oly érzékeny és figyelmes kerületi vezetésnek nem okoz semmilyen problémát, ha az eredeti 8-10 éves megtérülés mára már 35 évnél tart. Úgy tűnik ez az érzékenység és figyelem csak azokra a közpénzekre vonatkozik, amit nem ők költenek el, maguk és barátaik számára a közpénz és közvagyon védelme már kevésbé fontos.

gomba_103.jpgA háttérben a tábla még büszkén hirdeti a július 28.-i átadást, pedig a gomba területén hetek óta szinte semmi nem történik. A pontos tájékoztatás miatt a "Bérletpénztár" felirat is jól látható helyre került.

A töketlenkedés több szempontból sem érthető. Az elmúlt három évben Újbudán gyakorlatilag minden fejlesztés megállt, bár a választásokra néhány cukorkát kiosztanak Hoffmannék. Ugyanakkor a Gomba felújítása és megnyitása lehetne az egyik olyan ügy, amivel Hoffmann és csapata bizonyíthatná, hogy a molnárgyulázáson, elmúltnyolcévezésen kívül ők is csináltak valamit ebben a négy évben. Néhány focipálya és járda kevés lehet a kerületiek hiányérzetének csillapítására, viszont nagyobb, országos visszhangú beruházások javíthatnak a kerületi közhangulaton. De úgy látszik vagy a feladat túl nagy, vagy a képességek korlátozottak, vagy a választások közeledtével valami egészen más a fontos, valami egészen másra kell az energia, az igazi ügyre. Egyszer már bejött, munka és gondolkozás helyett talán ez az egyszerűbb megoldás. A Bikás park esetében 15 év volt a megtérülés, Hoffmannék ezt folyamatosan kritizálták, mára már feljelentés is lett az ügyből. Vajon a 35 éves megtérülés ezek után elfogadható? A "kiváló" és jól fizetett ügyvédekkel felszerelt csapat most maga ellen fog feljelentést tenni, vagy lesz valaki aki ezt megteszi Hoffmannék helyett?

És még egy apróság, ami jól jellemzi a hazai állapotokat. A kerület és a főváros között úgy tűnik annyi egyeztetés, kommunikáció sincs, hogy összehangolják azokat a munkákat, amelyek nagyjából egy helyen vannak. A napokban ugyanis -ahogy a bevezetőben írtuk- elkezdték feltörni a Körtér burkolatát, az elmúlt tíz évben nem először és nem is utoljára, ahogy elnézzük. Mivel a Gomba munkálatai szinte sehol sem tartanak, néhány hét múlva kapunk egy szépen felújított teret, középen a Gomba romjaival.

gomba_101.jpgA főváros megelégelte a töketlenkedést és átvette az irányítást a Gomba környékén

Szóval őszre lesz egy szépen felújított terünk, ahol rögtön megkezdődhet a burkolat "terheléses próbája", hisz a gomba munkaterülete csak az újonnan felújított részeken keresztül közelíthető meg. A problémát persze a kerületvezetés is azonnal felismerte, állítólag volt akiben még az is felmerült, hogy az építési anyagokat daruval emelik át az új burkolaton. Ez a zseniális gondolat csupán azt jelentené, hogy: 1. megbénul az egyetlen utca forgalma, ami az autóforgalom számára a környéken összeköti a Bartók Béla utat a Fehérvári úttal 2. tovább nőnek az amúgy is elszálló költségek 3. műszakilag kivitelezhetetlen több hónapon keresztül egy ekkora építkezés anyagait beemelni. De fenébe a részletekkel, ha ilyen nagyban gondolkozunk, vágnák rögtön a kötekedők fejéhez, úgyhogy inkább hallgatunk és kivárunk.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon miért nem sikerült egyeztetni  Újbuda felelős vezetőinek a főváros felelős vezetőivel? Talán nem kezelik egyenrangú félként Hoffmannt Tarlósék? Vagy volt egyeztetés, de a Gomba körüli bénázást már a Főváros sem tudja kivárni? Tarlósnak mindenképpen át kell adni a Metrót és az állomások felszíni részeit, így a Körteret a választásokra, ő nem engedheti meg magának a hoffmanni luxust, hogy ilyen árnyaltan fogalmazzunk... Ahogy Tarlóst megismerhettük az elmúlt években, ő meg is fogja csinálni amit a fejébe vett: nem fog szégyenkezni jövő áprilisban a Vezető előtt Hoffmann Tamás vagy a Gomba miatt.

 

Ps.

"Reméljük, senki nem gördít elénk akadályokat és nyár végén az európai uniós támogatásban foglaltak szerint, határidőre át tudjuk adni a megújult épületet", mondta januárban a polgármester (nagyon helyesen), amikor valakit és nem valamit vizionált, mint lehetséges problémát a Gomba kapcsán. Egy ilyen ügyet így kezelni és elrontani, csak emberek lehetnek képesek. Trafók, kábelek, gyenge oszlopok kiválthatók, helyettesíthetők,  megerősíthetők, de az emberi és politikusi bénázás Újbudán sem ismer határokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr775466780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ThomasXI 2013.08.30. 22:22:14

Mi a tarka malac farkát csinálnak ezek ott a mi pénzünkön??? Pancser bagázs, el kell őket zavarni!
süti beállítások módosítása