Ingyenes oktatás, avagy pénzbe kerülő érettségi Újbudán?
2013. július 05. írta: Szentimreváros

Ingyenes oktatás, avagy pénzbe kerülő érettségi Újbudán?

Érettségi tornából? Ráadásul pénzért?

Bár nem teljesen világos és értelmezhető, de ma Magyarországon tornából is lehet érettségizni. Hogy ez a gyengébb képességű, vagy a lusta gyerekeknek jelent-e könnyebbséget, azt nem tudjuk, de mindenesetre van arra lehetőség, hogy mondjuk kémiai ismereteket atlétikai gyakorlatokkal vagy úszással lehessen kiváltani. Hogy ezt melyik zseniális oktatási kormányzat vezette be azt sem tudjuk, de szerintünk dupla egyes jár neki, legyen az Hiller István vagy Hoffmann Rózsa.

uszoda.jpgforrás: sport.ujbuda.hu

De nem vesszük magunknak a bátorságot, hogy oktatáspolitikai kérdésekben állást foglaljunk, mi nem tekintjük magunkat polihisztornak, mint oly sokan ebben az országban, úgyhogy megmaradunk kis kerületünkben. Merthogy Újbuda itt is élen jár, pontosabban száguld, ahogy manapság több helyen is olvashatjuk. Annyira élen járunk, hogy a kerületi gyerekektől pénzt akartak kérni a torna érettségi egyetlen lehetséges helyszínére történő belépésért! Nem kell rögtön korrupcióra, mutyira gondolni (bár megértenénk ezt a gyors asszociációt is) egyszerűen buta hivatalnokszemlélet, fölösleges spórolási mánia, nagyvonalúság teljes hiánya, meg jó adag hülyeség állhat a háttérben.

Miről is van szó? A tornából érettségizni akaró kerületi diákokat és tanáraikat az önkormányzat tulajdonában lévő Nyéki Imre uszodába első nekifutásra csak a belépő megfizetése után akarta beengedni az intézmény (korábban Fidesz képviselőjellölt) vezetője. Ami persze akár normális is lehetne, de ezek a kerületi gyerekek nem lubickolni mentek oda, nem önként és dalolva, hanem kötelezően előírt feladatot teljesíteni, konkrétan érettségizni, mégha oly furcsán is hangzik nekünk, a poroszos iskolában felnőtt és érettségizett embereknek. Az igazgató ötlete persze nemcsak a tanároknál, de még az önkormányzatnál és a tankerületi vezetésnél is kiverte a biztosítékot, úgyhogy hosszas levelezés és egyeztetés után, a diákok ingyenesen bejutottak az uszodába és annak sportcsarnokába.

kocsis.jpgFidesz képviselő-jelöltből lett igazgató - mindenhol ilyen szigorúan gazdálkodik? (kép: ujbuda.fidesz.hu)

Miközben a polgármester hobbijára, a vízilabdára tíz és tízmilliókat költenek, miközben falakkal választják el az úszókat a vízilabdázóktól (nem túl sikeres körülmények közepette, nem kevés pénzért), miközben soha nem látott összegeket emészt fel a Kocsis Sándor vezette Sport Kft. és az általa felügyelt intézmények valamint egy ismeretlen hátterű alappítvány működése, érdekes beszerzései és beruházásai, miközben egyre több embert (magyarul fizető vendéget) szorítanak ki az uszodából azért, hogy Újbuda a vízilabda fellegvára lehessen (Hoffmann Tamás), addig arra képtelenek maguktól, hogy néhány kerületi gyerek, ingyen bemehessen a kerület uszodájába arra a negyed órára amíg leússzák azt a néhány (lerövidített) hosszt. Ráadásul nem először fordul elő, hogy kerületi diákok más kerületben vagy éppen más kerületi iskola tornatermében edzenek vagy tartják meg versenyüket, mivel a Nyékibe belépőt kértek tőlük.

Úgy látszik, hogy a kerületi sportéletben és annak vezetésében máshol megszokott nagyvonalúság és bőkezűség a kerületi gyerekekre nem vonatkozik.

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr905374837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása