Jutalom, ami nem is járt volna?
2013. január 21. írta: Szentimreváros

Jutalom, ami nem is járt volna?

Ha a saját pénzüket kell megvédeni, akkor már nincs is baj a kerületben

Kerületünknek ismét sikerült az újságok címlapjára kerülnie! Na persze nem sikerekkel, eredményekkel, hanem újabb balhéval. A napokban a fél magyar sajtó azon hőbörgött, hogy a fideszes polgármesterek és hűséges fegyverhordozóik, milyen arcátlan jutalmakat vettek fel az év végén. Szinte minden hír és híradó Hoffmann Tamással kezdődött.

A Blikktől kezdve az ATV-n át egészen az RTL Klub híradójáig, mindenhol kerületünkkel példálóztak, hogy a vezetők több mint 25 millió forint jutalmat osztottak ki maguknak. Volt aki még a balhé kirobbanása előtt lemondott az egyház javára a jutalmáról, volt akinek átutalták és Lázár János felszólítására most szépen vissza kell fizetni, vagy odaadni valami karitatív célra. (Azon már csak nagyon halkan bosszankodunk, hogy miért éppen Lázár az aki felháborodik mindezen, polgármestersége alatt nem volt ennyire szemérmes, de ez egy másik történet) Ami pedig a legbájosabb, hogy volt olyan kerületi cégvezető, akinek 6.5 millió Forint jutalmat adott az adakozó polgármester. Ugyanakkor – bár a pofátlanságnak úgy tűnik nincs határa – mi mégsem ezekkel a jutalmakkal és kifizetésükkel szeretnénk foglalkozni, hanem a sajtóban kirobbant botrány kapcsán egy-két érdekességre szeretnénk rávilágítani.

Az első és legfontosabb, hogy etika ide válság oda, Hoffmann Tamásnak nem is lehetett volna megszavazni a jutalmat! Annak ugyanis az egyik fő feltétele, hogy az önkormányzat gazdálkodása stabil legyen, ne legyenek likviditási problémák, kifizetetlen számlák. Ennek tükrében elég nehéz értelmezni az önkormányzat pénzügyi igazgatójának levelét, amelyben arról ír, hogy január és szeptember között 85 napon kellett folyószámlahitelt igénybe venni a likviditási helyzet stabilizálása érdekében. Magyarul a munkanapok közel felében az önkormányzat rövidtávú banki segítség, likviditási hitel nélkül fizetésképtelenné vált volna. Ez melyik unortodox közgazdaság tankönyv szerint jelent stabil likviditást?

jutalom_penzugy.jpg

Milyen stabilitás az olyan, ahol a költségvetés közel 10 százalékát elfogadása pillanatában már zárolni kell és csak abban az esetben használható fel, ha az önkormányzat hitelhez jut? Milyen stabilitás az olyan, amit csak hatalmas, másfél milliárdos hitellel lehet elérni? Miután pedig a remélt kötvényt Orbán Viktor nem engedélyezte, gyakorlatilag az egész költségvetés összeomlott, a fejlesztések szinte teljesen leálltak.

Az önkormányzati rendelet értelmében a polgármester csak abban az esetben kaphat jutalmat, ha teljesíti a szigorú feltételeket, azért nem jár jutalom, ha csődbe viszi a kerületet. Azért sem jár jutalom, ha csak külső segítséggel képes fenntartani a napi működést, hosszabb távon pedig még azzal sem. Dicséretes, hogy a harmadik feltételt a polgármester képes volt teljesíteni, így a képviselő-testület által hozott határozatokat rendben és időben végrehajtották. Gratulálunk, de reméljük ezért inkább a hivatal dolgozóit érte elismerés, nem a polgármestert.

A másik kedvesség, amire felfigyelhettünk az ügy kapcsán, hogy ha a saját jutalmukat kell megindokolni, akkor már nincs is olyan nagy baj a kerületben, mint amit évek óta hallunk. Mert másról sem voltak képesek beszélni, minthogy egy romhalmazt vettek át, egy eladósodott kerületet, ahol egyszerűen képtelenség előrelépni, akkora a baj. Úgy látszik a polgármesteri kabinetnél is sok olvasónk lehet, mert miután (amúgy a Magyar Nemzet alapján) megírtuk, hogy Újbuda a legkevésbé eladósodott kerület, hirtelen rendbe jöttek a mutatók, eltűntek a bedugva hagyott vasalók. Valami bizarr politikai commingout-ként azt nyilatkozza a kabinetfőnök úr, hogy a kerületnek márpedig nincs is adóssága, a cégeknél is alig 10 százaléknyi, úgyhogy egyáltalán nem okoz gondot a jutalmak kifizetése egy ilyen sikeres önkormányzatnál.

Mi van??? Eddig semmire nem volt pénz, mert azok az átkozott komcsik egy rakás trágyát hagytak maguk után, amikor meg a saját lóvéjukat kell magyarázni, akkor hirtelen minden rendbe jött? Ezek  tényleg ennyire hülyének nézik az embereket?

atv_130116_nagytamas.jpgA kabinetfőnök szerint már nincs adósság, stabil a pénzügyi helyzet. Az interjúhoz kattints a képre

És még egy apróság. A Blikk szerint "a helyi cégvezetőket viszont ennél is jobban honorálták, volt, aki 6,5 milliós prémiumot kapott." Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy Hoffmann régi cég és párttársait tette meg újbudai cégek élére. Vajon ez a 6.5 millió forint is náluk landolt?

Ehhez mit fog szólni a Lázár Jani?

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr175029281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igazsag11 2013.05.17. 20:47:10

Vicc és szégyen kategória.
Megszüntették az egyetlen igazi újbudai sportegyesületet, csak azért, mert azt az előző polgármester hívta életre . Az ott sportoló többszáz, de talán még ezres létszámú gyereknek a szervezett edzése odalett egyik napról a másikra a képviselőink álszentsége miatt.
Unokaöcsém aki focizott az UTCben, ellehetetlenült helyzettel találkozott, mert megszüntették a támogatást...de az hova ment? Olvasom az Újbuda Nonprofit...honlapot. Üvegzseb? Vicc. Bruttó 390E a havi megnevezett fizetése Kocsi Sándornak ( akinek mi köze sporthoz a múltját tekintve?) ...ja, csak az év végi jutalma még 1-2x ennyi. Akkor tulajdonképpen egy hónapra mennyi is jut...?Olyan szinten néznek mindenkit hülyének, hogy az gyomorforgató. Miért is kap egy önkorm-i pénzből gazdálkodó cég vezetője jutalmat ( és ez bármely cégre igaz lehet..Mert "jól" osztja be a semmiből jött százmilliókat? Miiii? Nézem tovább a honlapot, hogy a szerződéseket a nagy üvegzseb felkiáltással 3 havonta feltöltik. Akkor itt jegyzem meg, a legutolsó szerződések 2012 áprilisiak. Most 2013 májusa van! Sportesemény semmi, tesséklássék athok sportnapok, és semmi más. Ez éve 200 millióból? Számtalan kisgyereknek a környezetemben volt fontos az Újbuda Torna Club,amelyet mely vezetés vert szét? A "sportot mindenek felett támogató" Fidesz. Nem elegáns Uraim. Nem elegáns.
süti beállítások módosítása