Újbudán lopják a legtöbb autót és kerékpárt
2013. december 18. írta: Szentimreváros

Újbudán lopják a legtöbb autót és kerékpárt

Szomorú aranyérem: a legfrissebb statisztikák szerint kerületünkben nemcsak az autók de a bringák is veszélyben vannak.

A napokban látott napvilágot két felmérés eredménye: az egyik a budapesti autólopásokat, a másik a fővárosi, bejelentett kerékpárlopásokat elemzi. Mindkét statisztika szerint a kétes dicsőségű aranyérem jár Újbudának.

keruletek_ossz_lopasszam2_1.jpgforrás: autovadasz.eu

A fenti diagramon jól látszik, hogy Újbudán messze a legtöbb kocsit lopják el, ráadásul nemcsak számszerűen, hanem arányaiban is. A kerület ugyan a legnagyobb lélekszámú városrész, de ezek az adatok sajnos a lakosság számához viszonyítva is elképesztően magasak. Megdöbbentő, hogy az olyan, a közhiedelmekben bűnös városrészekként élő kerületek, mint Kőbánya, Csepel vagy Józsefváros messze biztonságosabbak, mint a nyugalom szigetének gondolt budai kerület.

Mi lehet mindennek a magyarázata. Nyilvánvaló, hogy a legnagyobb kerületben alapból magas a bűncselekmények száma, ugyanakkor a lakossághoz viszonyított autólopások száma vagy a tendencia mindenképpen alaposabb vizsgálatot igényelne. Persze nem tőlünk, hanem a kerületi önkormányzattól vagy a kerületi kapitányságtól, de egy valami biztos: kell ezzel a problémával foglalkozni, mert az elmúlt években egy olyan folyamat indult el, ami közbeavatkozást igényel.

A probléma egyébként ismert kerületünk vezetői előtt is, hisz polgármesterünk is arra kelt egy nap, hogy hiába "kéthétalattrendetteszünk" Sándor vigyázó szeme, az autójának bizony csak a hűlt helyét találta, a tolvajok senkit sem kímélnek...

Súlyos szakmai és politikai hiba volt például a jól működő kerületi polgárőrségek szétverése, támogatásuk megszüntetése, ennek köszönhető, hogy mára gyakorlatilag megszűnt  kerületi polgárőrség tevékenysége. Korábban öt önkéntes alakulat, több száz embere segítette a rendőrséget, önkormányzatot a rend fenntartásában, a bűncselekmények megelőzésében, mára ennek töredékét láthatjuk az utcán. A polgárőrség önkormányzati támogatása gyakorlatilag meg is szűnt, sem gépkocsikkal, sem eszközökkel, sem anyagiakkal nem támogatják érdemben a megmaradt önkéntes szervezeteket. A 20 éve működő Közbiztonsági Alapítványt, a polgárőrség és a rendőrség támogatásának önkormányzati szervét, gyakorlatilag felszámolta az önkormányzat, tavaly óta semmilyen tevékenységet nem végez. Az alapítvány által korábban szervezett közbiztonsági bált, ami sok millió forint támogatást gyűjtött be a helyi vállalkozóktól a rendőrségnek és polgárőrségnek, évek óta nem szervezik meg. 

polgarorseg_0.jpgAmit ritkán látni Újbudán

Bár a kerület vezetése a törvényi feltételek változásával indokolja a polgárőrség de facto megszűnését, ennek némileg ellentmond, hogy más kerületekben növekszik a polgárőrség szerepe, jelenléte, támogatása. Úgy látszik Csepel, Józsefváros, Erzsébetváros vagy más kerületek Fideszes vezetői számára mégis fontos ennek a területnek a támogatása. Az egyetlen kerületi próbálkozás, hogy legalább egy Fidesz közeli polgárőrség jöjjön létre egy önkormányzati képviselő gyámsága alatt, hamar kudarcba fulladt, a névhasználatot engedélyező (amúgy Fideszes többségű) bizottság még az Újbuda név használatában sem tudott megegyezni.

De hasonló a helyzet a térfigyelő kamerák kiépítésével, bővítésével. Újbudán gyakorlatilag egyetlen új kamera sem létesült az elmúlt években, a bűnözők egyszerűen átköltöztek a "láthatatlan" területre, a fenti számok ezt is igazolják. A térfigyelő rendszernek ugyanis egyetlen hiányossága (a TASZ és egyéb jogvédők, jelentős részben eltúlzott aggodalmai mellett), hogy a csibészek hamar kitanulják a rendszer működését és olyan területre teszik át "székhelyüket", ami nincs bekamerázva. Ez ellen egyetlen módszer a rendszer folyamatos fejlesztése a lakott területeken, mindaddig, amíg legalább a sűrűn lakott városrészek nincsenek lefedve. Ez a folyamat szakadt meg Újbudán, de úgy tűnik, hogy ez csak nálunk nem fontos, más kerületek gőzerővel fejlesztik a kamerarendszerüket, bűnüldözési és persze politikai megfontolások alapján is, egyedül Újbudán nem történik semmi, ezen  területen (sem). Habár a választások közeledtével tervezik néhány kamera kihelyezését, a több éves lemaradást mindez csak kozmetikázni tudja csupán, ha egyáltalán megvalósul.

terfi.jpgÉvek óta egyetlen új kamera sem lett kihelyezve

Az aggasztó számok hatására szükséges lenne a kerületi támogatás növelése is. Annak ellenére, hogy a kerületi bűnügyi statisztikák romlanak (nem csak a fenti adatok), az önkormányzat évek óta nem emeli a rendőrség támogatását, a támogatásként átadott eszközök és autók tekintetében pedig drasztikus visszaesést láthatunk. Egyetlen érdemi segítség, néhány kerületi rendőr számára bérlakás biztosítása, jó, de elégtelen lépés a közbiztonság javítása érdekében.  Úgy tűnik Újbuda vezetése számára nemcsak a közbiztonság nem prioritás, de azt a politológiai alapvetést sem értik meg, amit más polgármesterek néha már túl jól is hasznosítanak, hogy egy biztonságos város, nemcsak az ott lakóknak jó, hanem a politikusoknak is jövedelmező, szavazatszerző dolog lehet.

Végezetül egy lesújtó adalék a fentiekhez. Újbudán a kerékpárlopások száma is drasztikus képet mutat. Nemhogy messze a legtöbb ilyen bűncselekmény történik nálunk, de a számok szerint a kerületben több bringát lopnak el, mint az összes többi budai kerületben együttvéve. Ha ez sem gondolkoztatja el az illetékeseket, akkor valóban nagy a baj.

lopottkerekpar_grafikon.jpgwww.lopottkerekpar.hu

Bízunk benne, hogy ha már az önkormányzat nem is, a kerület új kapitánya szívén viseli a kerületi közbiztonság javulását és lépéseket tesz annak javítása érdekében, az autó és kerékpárlopások vagy akár az elszaporodó gazdagréti betörések visszaszorítása érdekében. Sok sikert kívánunk neki!

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr1005694860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igazsag11 2013.12.19. 18:05:25

Szégyen. Nálunk is loptak a családból autót sajnos 1 éve a kerületben - abban a kerületben ahol kiváltságosság élni a vezetés szerint...

De a jelek szerint itt minden energia a rombolásra és a másokra mutogatásra lett fordítva az elmúlt 3 évben. Nem hiszem, hog ezért lett megválasztva itt senki, amiért bizalmat kapott, azért viszont nem tett semmit, ez a szomorú tényállás.
Az persze fontos, hogy egyes iskolák előtt sorozatban büntette a rendőrség a szülőket, amiért megálltak egy senki által nem járdaként, hanem térelválasztóként használt járdán.
Az sikeresen ment a rendőrségnek és nyilván nem a járőr fejéből pattant ki az ötlet. Mint ahogy az Egér úti mérések amikor csodák csodájára a tizenéve 70es táblás útszakaszról eltűnt a sebességjelző tábla és egyes hírek szerint másnap (?) kiálltak a rend hű őrei mérni és az 50 felett hajtókat büntetni.
Szégyen.
süti beállítások módosítása