Vigyázz! A dohány(mutyi)zás halált okozhat!
2013. szeptember 24. írta: Szentimreváros

Vigyázz! A dohány(mutyi)zás halált okozhat!

Korábban írtunk már az újbudai dohánymutyi szereplőiről, most a közvetlen egészségkárosító hatásokra szeretnénk felhívni a figyelmet.

Lassan világossá válik, hogy nem jön be mindenkinek a Nemzeti Dohánybolt Rendszeréhez való csatlakozás. Ráadásul, amíg a kerület egyes részein egymást érik a dohányboltok, máshol sokat kell gyalogolni a napi szívásért (a Bartók Béla út környékén közel két tucat trafik nyílt, míg az őrmezei lakótelep tízezer emberét egyetlen üzlet szolgálja ki). De hát ilyen az amikor szabad a rablás vásár, nincs aki koordinálja a boltok elhelyezkedését, nem az egyenletes elosztás, hanem valami egészen más volt a fontos a koncessziók kiosztásánál.

Szerencsétlen, hányatott sorsú dohányboltosok pedig mindent kitalálnak, hogy magukhoz édesgessék a vásárlókat, úton-útfélen jelennek meg a megállítótáblák, plakátok, eszkábált reklámok, útbaigazítandó szegény dohányost pártunk és kormányunk kegyeltjeihez. Bár elvileg a dohánytermékek reklámozása és hirdetése tilos, a dohányboltokra ez a szabály valamiért nem vonatkozik. Azt sem világos, hogy ezeket az eszközöket ki engedélyezte, milyen módon kaptak területfoglalási engedélyt, kinek fizetnek (már ha fizetnek) bérleti díjat?

A minap egy olvasónk az Allee közelében, gyanútlanul sétálva óvodás korú unokáival, majdnem áldozata lett egy ilyen hirdetőtáblának.

halal1.jpgA tábla hátulról, orvul támadott. A nehéz fémszerkezet komoly sérüléseket okozhatott volna.

A kellemes szeptemberi napsütést, időként felerősödő, kisebb széllökések zavarták meg. Egy ilyen kisebb fuvallat szembeszállt (szembefújt?) az új idők fuvallatával, belekapaszkodott a nemzet dohányboltjának hirdetőtáblájába és felborította azt. Csak a vakszerencsén és néhány centiméteren múlt, hogy senkit nem talált el.

halal2.jpgA hirdetőtáblát úgy néz ki megpróbálták kerékpártartónak álcázni.

Joggal merülnek fel a kérdések az eset kapcsán. Ki engedélyezte ezeket a hirdetőtáblákat? A kivitelező tisztában van-e alapvető fizika-statikai törvényekkel? Ki a felelős ha nagyobb baj történik? Tudomásunk szerint az utca ezen része közterület, tehát az önkormányzat erre illetékes szerveinek ezt észre kellett volna vennie. A kerületi Közterület Felügyeletnek sem tűnt fel semmi?

halal3.jpgA szerkezet rögzítésével nem sokat vacakoltak a kivitelezők.

Az eset után nem sokkal a balesetveszélyes táblát egyszerűen csak visszabillentették, időzített bombaként továbbra is veszélyt jelentve az arra közlekedőknek.

A táblától néhány méterre egyébként egy óvoda bejárata található, a fent említett Bartók Béla úton meg van olyan iskola, aminek mindkét (!) oldalán nyílt egy dohánybolt... A készülő törvénymódosítás után vajon tényleg bezárnak ezek a dohányboltok?

Addig is óvatosan járjunk a környéken és jusson eszünkbe: "A dohányzás halált okozhat!"

halaltokozhat.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr405530759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása