Körtéri Gomba. Átadás helyett összeomlás?
2013. július 25. írta: Szentimreváros

Körtéri Gomba. Átadás helyett összeomlás?

Négyéves kálvária újabb fejezete. Lassabban, drágábban, bénábban.

Megújul a Körtéri gomba, hirdette a kerületi és az országos média az elmúlt hetekben, hónapokban. Az építkezésen kirakott tábla szerint már nem is kell sokat várni, hisz a felirat tanúsága szerint a határidő 2013. július 28. Korábban írtunk már a sikerek nélküli újbudai sikerpropagandáról, de most nagyon össze kell magát kapnia a propagandáért felelős cégvezetőnek hogy ezt valahogy el tudja adni a nagyérdeműnek. Csak reménykedünk, hogy megvan még azon emberfeletti képessége, hogy miként lehet a semmit celofánba csomagolva mézédes szaloncukorkaként eladni. Merthogy a lenti képeket elnézve a néhány nap múlva tervezett átadás igencsak kétségesnek tűnik.

gomba_small.jpgAz építkezésen kirakott tábla szerint az átadási határidő: 2013. július 28.
Nagyításhoz kattints a képre!

Na de menjünk sorjában. A korábban fővárosi tulajdonú körtéri, műemléki védettségű gomba tulajdonjogát a kerület még az "átkosban" szerezte meg 2008-ban és írt ki rá tervpályázatot. A tervekre akkor Magyarország legrangosabb építészirodái jelentkeztek, ez volt a Nemzeti Színház pályázata után a legtöbb építész fantáziáját megmozgató kiírás. A beérkezett pályaművekből a legjobbakra aztán a a lakosság is szavazhatott, de 2010 politikai viharai elmosták a megvalósítást. Pontosabban a Fidesz mosta el, már nem akarta, hogy nélküle itt bármi is történjen, úgyhogy hatalmas ellenkampányba kezdett, nehogy megindulhasson a fejlesztés. Vélt vagy valós civilek mögé bújva szervezett tüntetést, a "Keresztyén Anyák Egyesülete" nokiás dobozokból osztott gombát, a később Békemenet szervezőként ismertté vált, "független" Csizmadia László torkaszakadtából követelte, hogy meg kell hallgatni a civileket, velük közös döntést kell hozni, addig semmit nem lehet itten csinálni. Aztán beköszöntött a Nemzeti Együttműködés Rendszere Újbudán is, és hogyhogy nem ezek a civilek már nem akartak annyira beleszólni a dolgok folyásába, vagy megbarátkoztak a tervekkel, a semmiből előbukkanó " keresztény anyák" és társaik ugyanis azóta csendben figyelik a jelenlegi vezetés áldásos tevékenységét, Csizmadia úrnak is más fontos, nemzetvédő feladatai vannak. Sőt még a Gombával is megbarátkozhatott miután a Fidesz székházat és az általa szervezett Békemenetet is biztosító cég tulajdonosa (természetesen egy szigorú közbeszerzési eljárás keretében) bekerült a Gombát majdan üzemeltető cégbe...   Úgy tűnik a "civileknek" csak az a lényeg, hogy a mi kutyánk csinálja, merthogy a mostani tervek és építészek ugyanazok mint 2010-ben, csupán eltelt 3 év semmittevéssel. És az sem zavarja az egykor harcos civileket, hogy nemcsak az üzemeltetésre kiírt és megnyert pályázat volt különös (a "szigorú" feltételek miatt a város egyik legjobb ingatlanjára egyetlen pályázat érkezett), de még drágábban is csinálják: a korábbi tervek szerint a kivitelezésre-üzemeltetésre közös pályázatot írtak volna ki. A nyertes saját erőből, az önkormányzat által elfogadott tervek alapján megépíti-felújítja a gombát, melyért cserében 10 évig üzemeltethette volna az ingatlant, a tizedik év után pedig piaci alapon bérelhette volna tovább. Az önkormányzatnak így egyetlen fillérjébe sem került volna a kivitelezés, azt a bérlő lelakta volna tíz év alatt.

gomba03.jpgHétvégén műszaki átadás?
Nagyításhoz kattints a képre!

Igaz addig bevétele sem keletkezett volna, úgyhogy az új, fideszes koncepció szerint a gomba felújítására átcsoportosítottak egy kis pályázati és önkormányzati forrást és közpénzből valósítják meg a három éves terveket.  Ami persze nem ördögtől való elképzelés, de a korábban 190 millióra becsült projekt összege mára a többszörösére nőtt, az egyszereplősre kiírt üzemeltetési pályázat után a megtérülés közel 30 éves, szemben a korábbi 10-15 évvel! Ráadásul az elmúlt hetekben a polgármester jelezte, hogy nem várt dolgok miatt további költségnövekedésre lehet számítani.

Itt állunk tehát a tervezett átadás előtt néhány nappal és a Gomba maximum sztálingrádi csatajelenet forgatására alkalmas. Kis magyar-újbudai abszurdként a megszokott forgatókönyv tárul elénk. Az idő előrehaladtával sem a határidőket nem képesek tartani, sem az eredeti költségvetést. Tovább dolgoznak, de legalább drágább lesz, viszont a haverok jól járnak. Legalábbis ha egyszer elkészül a mű, mert addig még ők sem tudnak keresni. Szóval a szokásos bénázás miatt mindenki szív, hogy pestiesen fejezzük ki magunkat: az önkormányzatnak egyre kellemetlenebb, egyre drágább a beruházás, az üzemeltető nem tud megnyitni, az egyszerű újbudai polgár pedig évek óta nézi azt a káoszt, ami a kerület legfrekventáltabb helyén évek óta látható.

gomba04.jpgÁtadás előtt?
Nagyításhoz kattints a képre!

Közben persze a  munkagépek dolgoznak, de egyre több a menet közben felbukkanó probléma, ahogy az lenni szokott Magyarországon. Bár a munkakezdéskor sajtótájékoztató követett sajtótájékoztatót, a polgármester büszkén jelentett be minden szépet, jót, úgy tűnik azonban, hogy az előkészítés, tervezés, költségbecslés mégsem volt elég alapos. Mivel műemlék épületről van szó, komoly előírásokat kell betartani az építő munkásoknak, hisz az eredeti szerkezetet, formát meg kell tartani. Ez azonban komoly problémákat okoz nap mint nap az építkezés folyamán, így információink volt akiben még az is felmerült, hogy valamilyen módon, egy rendkívüli esemény miatt ki lehetne kerülni a szigorú műemlékvédelmi előírásokat. A hajmeresztő ötlet szerint, ha "valami" miatt esetleg az épület megrogyna, statikailag meggyengülne, akkor hiába a műemléki védelem, jöhetnek a dózerek, dömperek a romokat elhordani és gyorsan lehet egy hasonló épületet építeni, de sokkal kevesebb kötöttséggel, műemlékvédelmi hókuszpókusszal. Ráadásul így sok pénzt is megspórolhatna az önkormányzat vagy a "szigorú közbeszerzésen" kiválasztott kivitelező.

gomba_01.jpgJelenleg így néz ki a Gomba
Nagyításhoz kattints a képre!

Nem tudjuk mekkora az igazságtartalma a hírnek, de biztosak vagyunk benne, hogy felelős építésznek, vállalkozónak, várospolitikusnak ilyen nem juthat eszébe, így cikkünket főleg figyelmeztetésnek szánjuk. De nem árt az óvatosság: mostantól fokozott figyelemmel járjunk a körtéren nehogy miattunk kalandozzon el egy gépkezelő figyelme.

Szegény embert ráadásul még az ág is húzza, mert a legújabb hírek szerint a Gombában található BKV trafóállomás áthelyezése októberig, további két hónapot csúszik, ami tovább tolja az amúgy is egyre ködösebb megnyitást.

A fentiektől függetlenül marad a kérdés: a sokszor beígért átadás mikor lesz végre valóság? Pontosan mi lesz a funkciója az épületnek, valóban csak a pályázatban beígért egyharmad lesz a vállalkozás része, a többi közösségi célokat szolgál-e? És végül de nem utolsósorban, mennyiből valósul meg a kivitelezés és miért kerül jóval többe a felújítás, mint az eredeti elképzelés? 

És csak reménykedni tudunk, hogy nem lesz Nemzeti Dohánybolt a Gombában is.

 

Az kivitelezők figyelmébe ajánljuk az alábbi kis munkavédelmi videót! :)

(Képeink a Gomba felújításáról július 22.-én készültek)

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr425415717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.07.30. 07:24:29

"a felirat tanúsága szerint a határidő 2103. július 28. "

hohó, hol van az még!

Szentimreváros 2013.07.30. 08:28:48

@rabelais: Köszi! javítottuk. Bár ha marad ez a tempó...

Mészáros Laci 2013.07.30. 11:30:37

Gablerstaplerfahrer Klaus régi ismerősünk :)
süti beállítások módosítása