Zöld Pardon, országzászló vagy pihenőkert?
2012. augusztus 23. írta: Szentimreváros

Zöld Pardon, országzászló vagy pihenőkert?

Egyik sem. Az elüldözött szórakozóhelyek helyén gaz, szemét, hajléktalanok; a korábbi bevétel, 80 millió forint viszont magánzsebekbe vándorol. Lágymányosi séta.

037_1.JPG

A nyári szezon vége felé közeledve megnéztük, hogy milyen állapotban vannak az egykor kedvelt és sok botránnyal kísért újbudai szórakozóhelyek területei, mi van most az egykori ZP és RIO helyén? A szórakozóhelyek ellen szabadságharcot vívó kerületi FIDESZ talán egyetlen betartott ígérete az volt, hogy bezárják vagy elköltöztetik a ZP-t és a RIO-t. Tették ezt annak ellenére, hogy 1999-ben még ők kötötték meg velük a szerződéseket, és egyes sajtóhírek szerint a szoci időben is közösen élvezték a helyek előnyeit. A fideszes belharcok végül odáig vezettek, hogy a korábbi ciklusokban a szórakozóhelyek váltak az egyes számú célponttá, 2011-ben a Hoffmann Tamás vezette önkormányzat már olyan kényszerpályán mozgott, ami felülírt sok mindent a múltból (kedves csemege, hogy a Hoffmann Tamás vezette Vagyongazdálkodási Bizottság  2000-ben még nem támogatta Wieszt János(!) javaslatát, hogy a területet pályázat útján hasznosítsák). Nem volt más hátra, nem hosszabbították meg a szerződéseket. Ez a kényszerpálya évi 80 millió forintjába került az önkormányzatnak, ennyit fizettek a szórakozóhelyek bérleti díj és egyéb logikán a kerületnek. A közvetett bevételekről nem is beszélünk, azok nagy része valószínűleg az új helyről is befolyik.

013_1.JPG

De mi legyen a hely további sorsa, adódott a kérdés. Először országzászlót akartak telepíteni, de ez akkora kommunikációs melléfogás lett volna (ebben az időben a teljes magyar média ezzel az üggyel foglalkozott, százezres aláírásgyűjtés és több tízezres tüntetés volt a ZP megmentése érdekében), hogy Hoffmannék visszaléptek egy közvélemény-kutatásra hivatkozva. Nagy hiányérzetünk persze nincs, de a kerületi vezetés azóta is adós az országzászló új helyének kijelölésével. Ezután jött az igazi csemege: a híd lehajtója által határolt, nehezen megközelíthető, benzingőzös területen parkot, pihenőkertet álmodtak meg Újbuda bölcs vezetői, ahol kicsik és nagyok önfeledten játszadoznak, kutyát vagy gyereket sétáltatnak, talán még papírsárkányt is eregetnek.

 zp_120630_01_1.jpg

Közel egy év telt el azóta, így kilátogattunk a helyszínre, megnéztük a parkot, pihenőkertet. A szórakozóhelyek a zárás után a területet kitakarították, füvesítették és rendben átadták az önkormányzatnak. Az önkormányzat pedig tele volt szép és magasztos tervekkel.

044_1.JPG

Természetesen Hoffmann Tamásnak hiszünk és nem a szemünknek, de némi bizonytalanság azért maradt bennünk. Ha már a kerületi költségvetés lemondott évente közel 80 millió forintról, elvárható lenne, hogy ennek legyen valami eredménye, haszna. Hát nincs. A szórakozóhelyek volt területén, Budapest és Újbuda frekventált helyén kosz, mocsok, törött sörösüvegek, burjánzó gaz, kiborított kukák, hajléktalanok tanyáznak. Ezért kár volt. Kár volt lemondani ennyi pénzről, miközben bölcsődei díjat vezetnek be, csökkentik a támogatásokat, mindenen spórolnak a karácsonyi díszkivilágítástól az önkormányzati dolgozók jutalmán át a polgárőrök támogatásig (csak magukon nem, de erről majd később). Bár mostanra a megszorítások a kerületi köztisztaságon is érezhetőek, ez a terület még a szép lassan szlömösödő Újbudán is kuriózumnak számít. De talán a takarításért felelős Újbuda Prizma vezetőjének is érdemes lenne a pártfeladatai (kerületi Fidelitas alelnök) és a régi cimborák alkalmazása mellett, néha a kerülettel is foglalkozni. Nem is értjük Hoffmann Tamás polgármestert, hogy volt képes 2006-ban egy ilyen emberrel közös céget alapítani… Vagyis értjük, nagyon is értjük!

 029_1.JPG

A ZP viszont megmaradt, ha kisebb sikerrel is, ha rosszabb helyen is, ha számos akadály leküzdése árán, de megkezdte az idei szezont. A RIO tulajdonosai is megnyitották új helyüket a Kopaszi gáton és egy másikat is terveznek a Lágymányosi öböl partján. Ezek a helyszínek egytől egyig az Öböl Kft. tulajdonában lévő területek! Az idei szezontól így már nem az önkormányzat gazdagodik több tízmillió forinttal, hanem a Fidesz által egy másik ügy kapcsán szintén támadott Öböl Kft, illetve annak portugál tulajdonosai. És még valaki: az Öböl Kft. ugyanis bérbe adta a területet egy másik magáncégnek, akitől a ZP bérli. Így ez a magáncég is jól jár, mint ahogy szinte mindenki.  A Fidesz tehát akarva vagy akaratlanul, mindenkinek kedvezett, még annak, pontosabban azoknak is akiknek álmában sem akart, kivéve az önkormányzatot, a közvagyont.

011_1.JPG

Lehet, hogy voltak korábban is problémák a két hellyel, talán még zavart is néhány ott lakót, de azzal a megoldással, mait Újbuda vezetői találtak, ezek a problémák nem oldódtak meg. Most nem az Irinyi, hanem a Bogdánfy utcában zavar néhány nénit. A fiatalok ugyanúgy átvágnak a parkon, ugyanúgy a Körtérre mennek hamburgerezni hazafelé és néhányan esetleg ugyanúgy kiabálnak, balhéznak, mint ahogy teszik ezt Balmazújvárostól New Yorkig mindenhol a fiatalok. Ráadásul a teljes Infóparkot felbőszítették, Lufthansástul, német követestül. A bajok tehát maradtak, az ezzel járó nem kevés pénz viszont elúszott.

022_1.JPG

Évi 80 millió Forinttal mindez nincs arányban! Jogilag persze minden önkormányzat azt tesz a területeivel, amit akar, annak adja bérbe, akinek akarja, hűtlen kezelésről talán csak elviekben beszélhetünk. De kell róla beszélnünk, a többi sumáksággal, a sok  piti és nagyobb kaliberű mutyival együtt, ami kezdi behálózni Újbudát.

 

ps: a fenti állapot nem a véletlen műve, nem egyszeri hiányosság. A nyár folyamán kétszer is (június 30.-án és augusztus 17.-én is a helyszínen jártunk, az összes fotó megtalálható itt:

https://picasaweb.google.com/104306800149579883146/VoltZoldPardonHelyszine2012Nyaran?authuser=0&feat=directlink


A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr84727275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kérődzőgiliszta 2012.08.23. 17:29:09

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: De áll már. Viktor farkára van felhúzva, Anikó olykor rápukizik és olyankor lobog.

drolt 2012.08.23. 17:32:12

nagyon korrekt hangvételű cikk, és csak sajnálni lehet (nem a ZP-t, nem a Rio-t) a területet...

FeroxX88 2012.08.23. 17:36:27

igazi magyaros story

Tryst 2012.08.23. 18:02:59

Hehh. Ez a Fidesz: szétbarmolni mindent, ami az elmútnyócévben volt, akár jó, akár rossz, a közepére szarni egyet, aztán boldogan és elégedetten hátradőlni.

Dolgozni meg dolgozzon akinek hat anyja van...

Egyébként most szívesen befizetettném a közösbe a ZP miatt nyavajgókkal azt a hiányzó 80 milliót...

Tryst 2012.08.23. 18:04:11

Bocs, mielőtt valaki nekem támad, helyesbítek:

Ugyanez lesz lesz a következő hatalomra kerülő párt is.

Nem tudnak alkotni, csak rombolni, akármilyen színben pompáznak, akármelyik oldalra állnak... A mutyi, a mutyi a lényeg!!!

2012.08.23. 18:30:36

Ahoz, hogy a kép teljes legyen hozzá tartozik, hogy az eldobált parafadugók, csikkek, üvegek, sörözdobozok, műanyag poharak a ZP "úri közönségének" a maradványa.

Érdemes ellátogatni az esti bulik előtt a duna-parti sétányra, vagy éppen a hajnali zárás környékén a területre. Kevés embert látni, akinek nincs a kezében egy doboz sör, pezsgő, valami "koktél".

A sétány kukái nem bírják ezt a terhelést, gyakorlatilag napi szinten túlcsordulnak, de legalább akik ezeket megtöltik legalább kukába próbálják kiobni a szemetüket.

De nagyon sokan csak leteszik ott ahol éppen kifogyott az üveg, doboz, palack (megfelelő aláhúzandó).

A ZP-t védendő, egy értelmes körzeten belül szedik a szemetet rendszeresen. Nem is koszos a környéke. De nem kell sokat menni, csak pár száz métert és minden tele szeméttel.

Talán a híd az egyetlen, ami jól viseli ezt a tatárjárást, mert gondolom a Duna sokmindent elbír, hiszen ott landolnak a bulizók által már használhatatlannak ítélt tárgyak.

De van akinek tovább tart az itala és sikeresen átmegy vele a hídon. Nos ezek az üvegek néha a Müpa előtti úton landolnak, amit leba...nak a híd töltéséről.

Mindenesetre szép látvány a környék.

Persze itt megint nem a ZP a hibás, hanem a közönség egy része.

De ha ez így folytatódik kiveri a biztosítékot valakinél és megint lehet siránkozni, hogy milyen bunkó az "illetékes elvtárs", hogy nem hagyja szórakozni a fiatalokat.

Pedig nem a szórakozással van gond, hanem a viselkedéssel, ami azt megelőzi, vagy ami utána van.

Megértem azt, hogy nincs pénzük sokaknak a szórakozóhelyeken tapasztalható durva árakra és ezért a közeli boltok kínálatát használják ki.

Itt a ZP is valamilyen szinten felelősséggel tartozik.Rakjanak le néhánny nagyobb kukát, ahová ki lehet dobni az ilyen szemetet. Sokkal megértőbben lehetne sétálni a környéken, mert nem lenne szeméttel tele a környék.

G. Wolf 2012.08.23. 19:56:59

Fidesz... No comment...

átlátó 2012.08.23. 20:45:33

Romania dzsukel resze.

_phu 2012.08.23. 21:26:12

Mint itt lakó, annyira szeretném, ha az önkormányzat helyén lenne ugyanez a látvány. Végre nem tudnának többet ártani. Pártfüggetlenül.

Celtic 2012.08.23. 21:44:53

Hmmm, es ez mar lathato volt egy evvel ezelott is. Legalabb nem csalodtam (bar fene tudja, kivetelesen szivesen csalodtam volna)

Anno hanyan sirtak, hogy "keveset fizetnek a kozteruletert". Most semmit. Jobb? Mas megjosolta, hogy hajlektalan-park lesz. Az lett.

Felelmetes, milyen szinten tudjuk ebben az orszagban elkurni a valamenyyire mukodo dolgokat.

(Arra is kivancsi lennek, a BKV mikor rak a 103-asnak (hetvegenkent negyedorankent kozlekedik) egy megallot a Kelenfoldrol erkezo buszhoz. Akar a ZP-be, akar a Kopaszi-gatra megy az ember, vagy leszall a Dombovari utnal es gyalogol, vagy atmegy a hidon es felszall a visszajovo buszra. Ami jar negyedorankent)

Miert is nem tudok csodalkozni...

2012.08.23. 21:55:12

@agyramegy: Nem lenne az megoldás, hogy több kukát tegyünk ki? (Persze ez még nem felmentés a szétszemetelés alól..)

2012.08.23. 22:16:40

@Lrdx: Megoldást jelentene, ahogy az írtam is.

"Itt a ZP is valamilyen szinten felelősséggel tartozik.Rakjanak le néhánny nagyobb kukát, ahová ki lehet dobni az ilyen szemetet. Sokkal megértőbben lehetne sétálni a környéken, mert nem lenne szeméttel tele a környék.'

A ZP, egy olyan terület és olyan terület volt, ahol mindig is figyeltek arra, hogy ne csak a saját érdekeiket nézzék, hanem a köz érdekeit is.

Néha kicsit túlságosan buzgó módon, de ezt elnézem nekik, pontosabban az általuk megbízott biztonsági szolgálatnak, akik nehezményezték, hogy a kerékpársávon próbáltam kikerülni a méretes sort, akik a rendezvényre szerettek volna bemenni, így a gyalogos sáv járhatatlan volt.

Nem volt igazuk, hogy én mint normál gyalogos a kerékpársávon megyek fel a hídra, de azt is mutatta, hogy minden tekintetben igyekeztek alaposan eljárni.

Összefoglalva, most nagyjából a ZP-n múlik, hogy hosszú távon maradhatnak-e a helyszínen.

Engem nem zavar a kupi, de az Infopark cégei egy idő után lehet, hogy megunják. Ilyen esetben, amikor egy Lufthansa, IBM és sorolhatnám a cégeket kezdenek el problémázni, akkor az önkormányzat egy idő után elgondolkodik.

Ezért kellene a ZP-nek időben lépnie.

madandcrazybird (törölt) 2012.08.23. 23:44:15

A kibaszot hulye kolkeiteket kellene megnevelni hogy ne szemeteljenek. Igenytelen bunkok mint a szuleik.

2012.08.23. 23:59:25

+Kuka és rendőr. Aki szemetet hajít el, 5 óra takarításra befogni ugyanott, vagy ahol kell.

Bakacsin 2012.08.24. 00:33:49

A pitiáner videotékás Hoffmanról nem feltételezném senki helyében, hogy önállóan gondolkodik és még dönteni is mer. Egyszerű pártkatona, aki szépen beáll a sorba. Jót nem várhatunk tőle.

A ZP közönségének egy része valóban elég közönséges, de szerintem a legtöbb országban vannak ilyen szórakozóhelyek. Egy focimeccs után (vagy más nagyobb rendezvény) után is szemét hegyek keletkeznek. A politikai vezetés dolga ennek rendezése. A szemetet fel kell szedni, vagy hatásosan büntetni a szemetelést. De erre nincs ideje a mindenkori kormánynak és tettestársaiknak. El vannak foglalva az elv/ner társaik anyagi helyzetével.

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2012.08.24. 01:06:22

És ebben valóban nem volt titok, elképzelés már akkor sem volt a hasznosításra, csak ez a szórakozóhely tűnjön el. Emelték volna 80-ról 250 millióra a bérleti díjat, ha kitermeli - mert kitermeli -, úgyis marad, és mindenki jól jár., mert másra úgysem jó az a hely. De nem, az már ötlet lett volna. Monnyon le, Club Edition.

Parasite 2012.08.24. 01:18:14

hajléktalanok és a kosz oké. de kevesebb kosz volt, amikor még ott állt a rio és a zp? kötve hiszem. az egész környéken volt szétdobálva a dzsuva. lefényképeztél 3 szál gazt meg némi füvet? menj ki a városligetbe, ott is biztos találsz gazt! nyomi kis cikk ez.

odamondó 2012.08.24. 01:42:45

@Parasite: kevesebb volt, mert a ZP és a Rio is szedette a szemetet a környéken a bulik után. Ha nem jártál arra miért kommentálsz?

Reggie 2012.08.24. 03:34:17

@odamondó: Ezek szerint te sem jartal arra. Csak reggel tunik el a szemet, ha ejjel jarsz ott, akkor viszont azt tapasztalod, hogy csupa szemet minden.

Amiota a ZP arrebb lett rakva, sokkal kozlekedhetobb a felso rakpart kerekparral es autoval egyarant. Nagyon jo otlet volt athelyezni, bar egy kicsit rakhattak volna delebbre.

nemecsek ernő áruló 2012.08.24. 06:37:37

@agyramegy: A különbség az, hogy a ZP takarít, takarított maga után. Amíg abban a parkban volt, az ő közvetlen környezete volt a villamos megálló is, folyamatosan takarították, és őrizték még a mellette lévő parkot is a szoborral. Most nem. Viszont a fiatalok ugyanott szállnak fel a 6-os villamosra, és hát mivel messze van a megálló, az útra venni kell piát - azt a piát, amit eddig bent ittak meg, most kint, mielőtt a villamosra felszállnának.

nemecsek ernő áruló 2012.08.24. 06:38:06

@Parasite: A ZP takarított maga után. Ott dolgozom a környéken!

lobster thermidor 2012.08.24. 07:21:40

Amint az a képeken jól látható, a ZP a parkot rendezetten, befüvesítve, a növényzetet rehabilitálva, az eredeti állapotokat visszaállítva hagyta el a helyszínt.

Megjegyzem a jelenlegi ZP külleméért is csak szégyellhetik magukat, az ocsmányul kifestett kerítésektől kezdve, az undorító konténerekig, mert az inkább egy lepukkant vurstlinak néz ki, nem egy menő fővárosi szórakozóhelynek.
Az a gyanúm, hogy ezzel a rozzant felvonulási épületekkel kidekorált szeméttelepre hajazó megjelenéssel legott bosszantani akarják a ZP odatelepülése ellen tiltakozó Infopark vezetőit.

odamondó 2012.08.24. 10:30:24

@Reggie: Nem jártam persze. 400 méterre lakom és ott töltöttem pár nyarat, de valóban nem.

Ja igen az hogy éjjel amikor az idioták eldobják a szemetet jóhogy ott van. Miért mit gondolsz mindenkihez testőrt fognak állítani? Az átlagember úgyis nappal látja a környéket azt meg te is elismerted, hogy akkor már tiszta volt.

Most hogy nappal se tiszta jobb ugye?

Reggie 2012.08.24. 17:44:53

@odamondó: A testor a tamadas ellen ved, nem a szemeteles ellen.

Az atlagemberek egy resze latja csak nappal, masik resze latja este,ejjel es hajnalban is, mint pl. te is aki ott laktal a kozelben. Tehat ha valaki megallapitja, hogy a kornyek szerinte csupa szemet volt regen is, akkor nem gondolod, hogy esetleg az az illeto nem csak nappal jarhatott ott?

Nyilvan nem jobb, de azert nem mondhatjuk azt sem, hogy sokkal jobb volt. A szemeteles regen is jelen volt es a ZP altali szemet felszedese csak tuneti kezeles, a valodi problemat nem oldja meg.
Szerintem a problema gyokere az, hogy a rendorseg le van fizetve es cseszik a kornyekre menni. Jol bizonyitja ez azt is, hogy erdekes modon a taxik minden felelem nelkul el merik torlaszolni akar mindket savot. Egyszer nem lattam rendort, aki ezert buntetett volna, olyat viszont lattam, amelyik elhajtott a szabalytalanul varakozo taxisor mellett. A kerekpar uttal ugyan ez a helyzet. Teljesen szabalytalanul elfoglaljak a bejaratnal lezengok es meg ezert sem lattam rendort intezkedni.

Reggie 2012.08.24. 17:46:25

Es a kozteruleten torteno alkoholfogyasztast sem buntetik, pedig 5 meterenkent az utcan pial valaki.
süti beállítások módosítása