Újbuda is az eladósodás útjára lép
2012. június 28. írta: Szentimreváros

Újbuda is az eladósodás útjára lép

A nevüket nem, az iskolákat adnák cserébe

A nevüket nem, az iskolákat adnák cserébe

Újbuda képviselő-testülete másfél milliárd forint kötvény kibocsájtásáról döntött legutóbbi ülésén. A pénzt közterületi és intézményi fejlesztésekre tervezik elkölteni, a télen elfogadott költségvetés ezekre nem biztosított forrást. A korábbi ígéretekből mindezidáig semmi sem valósult meg, de egyéb fejlesztések és beruházások is megtorpantak az elmúlt években. Húsz éve nem volt arra példa, hogy a költségvetésben meghatározott feladatokhoz hitelt kelljen felvennie a kerületnek, Újbuda mindig a kiegyensúlyozott gazdálkodásáról volt híres.

A fideszes városvezetés a ciklus félidejéhez közeledve, saját tehetetlenségét palástolva, még mindig az „elmúltnyolcévet” hibáztatja, csontvázakkal és „bedugva hagyott vasalókkal” indokolja az eladósodást. Az összeomló költségvetésről és a támogatásokra elköltött sok százmillió Forintról diszkréten hallgatnak. A hitelből tervezett felújítások brutálisan eladósítják a kerületet, ráadásul oly módon, hogy a törlesztést javát a következő ciklusokra tolják át; évente 100 millió forintos kamatteher mellett. Hogy az elmúlt húsz évben példa nélkülinek számító eladósítás milyen csontvázakat és következményeket okoz a következő ciklusoknak, arról a fideszes városatyák hallgatnak. A tranzakció azért is veszélyes, mert a kerület a kötvény biztosítékaként, jelzálogként oktatási, egészségügyi intézményeket ajánlott fel.

Újbuda vezetése nemcsak a józan ésszel, a teljes kerületi ellenzék aggodalmaival, a kerület jövőjével, de Orbán Viktorral is szembeszáll, mivel a hivatalos irányelv, az adósság csökkentése és korlátozása. Úgy tűnik a fejlesztésekkel megvásárolni kívánt szavazatok nemcsak Újbuda érdekeinél, de még a még a Fidesz álláspontjánál is fontosabbak.

Annak ellenére, hogy az ellenzék információi szerint állítólag hónapok óta tárgyalnak a pénzintézetekkel, a képviselők csak néhány napja tudták meg a terveket, az iskolák és egyéb intézmények elzálogosítását pedig a szavazás előtt néhány perccel osztották ki. Az interneten fellelhető előterjesztés mindezt nem tartalmazta. Nem véletlen, hogy első körben még a fideszes többségű pénzügyi bizottság sem támogatta az javaslatot, azt a kezdeményezést pedig, hogy az előterjesztésről név szerint szavazzanak a képviselők, Hoffmann Tamás polgármester javaslatára fideszes képviselők nem merték felvállalni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr284616191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása