Apu, hogy megy be... 2.
2017. december 11. írta: Szentimreváros

Apu, hogy megy be... 2.

Engedély nélkül kezdték áthelyezni az útban lévő oszlopot

Megépült hat milliárdért, majd nem fért be a villamos. Most kijavítják. Engedély nélkül, szabálytalanul. Kis magyar abszurd Albertfalváról. 2. rész.

Előző cikkünkben foglalkoztunk azzal a tragikus/komikus/tragikomikus helyzettel, hogy a hat milliárd forintos, EU támogatással megépült Budafoki remízbe (ami a fene tudja miért, de Albertfalván, a XI. kerületben van) nem tudnak beállni a villamosok. Persze nem az egész beruházás kuka, csupán egy oszlopot sikerült úgy beépíteni, hogy az a villamosok útjába legyen, úgyhogy egyszerűnek tűnt a megoldás. Cikkünkkel akkor a teljes magyar sajtó foglalkozott (na jó, az origo, meg az állami TV nem, ők ezt feltehetően a NER elleni támadásnak vehették), sokak szemében ez az oszlop talán megtestesítette azt a szürreális világot, ami körülvesz minket.

Azért talán túlzás lenne ezt az oszlopot jelképnek tekinteni, ahogy ne tekintsük az Orbán kormány jelképének se a Várkert bazárt, bármennyire is szeretné ezt Orbán Viktor, az ő érdekében mi eltekintünk ettől. Azt viszont talán nem volt túlzás feltételezni, hogy egy ilyen hibát a Főváros vagy a BKK gyorsan, szabályosan, szakszerűen meg fog oldani, ha már ekkora médiafigyelem összpontosult rájuk. Tévedtünk, túlzás volt.

A rossz helyen lévő, a remíz területén található oszlopot kiváltandó új oszlop ugyanis szabálytalanul, engedély nélkül épül. Ráadásul közterületen, mert a telep területén nem lehetséges elhelyezni...

budafoki_kocsiszin_05_javitas.jpg

Engedély még sehol, az alapozás már kész. A munkaterület szabályosan előírásoknak megfelelően elkerítve... Valamiért nem vagyunk meglepve.

Úgy kezdték meg az új oszlop megépítését, hogy arra a tulajdonos kerületi önkormányzattól semmilyen engedély nem áll rendelkezésre! Újbuda Gazdasági Bizottsága szerdán fogja tárgyalni a (magán)beruházó kérelmét, de a munkagépek már napok óta dolgoznak. Igen, egy magáncég úgy dolgozik önkormányzati területen, hogy arra semmilyen engedélye nincsen!

Természetesen nem a hiba kijavításával van a probléma. Csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit, mondja a bölcs közmondás. Az viszont elvárható lenne egy beruházótól, hogy betartsa a szabályokat, előírásokat különösen, ha közterületen dolgozik. Ez egy fővárosi önkormányzati beruházás,  kerületi önkormányzat területén, bármennyire is bonyolult a fővárosi önkormányzatok rendszere, nem lehet mindent következmények nélkül megcsinálni. Ennél sokkal kevesebbért büntetnek önkormányzatok tíz és százezrekre magánszemélyeket, kis cégeket, valamiért ez a szigor és figyelem most elmarad. Nem kettősmércézünk, Jupiterezünk, csak azt szeretnénk, ha a tévedésre nem szabálytalanság , hibára nem újabb hiba lenne a válasz.

A mostani eljárás talán rámutat arra is, hogy miért alakulhatott ki ez a tragikomikus helyzet. Lehet, hogy kivitelezés során a terveket is csak utólag hagyták jóvá, mindenféle ellenőrzés nélkül bólintottak rá "illetékesek". Az eredeti ütemezés szerint a remíznek már hónapok óta működnie kellene. Vajon hány ehhez hasonló, de sikeresen eltitkolt hiba miatt késik még mindig az átadás?

Őszintén reméljük, hogy ennek a történetnek nem lesz újabb fordulója. Működni fog a villamosremíz -ami egy kifejezetten jó és hasznos beruházás-, a következtetéseket, tanulságokat pedig minden érintett levonja.

remiz121211.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr3113470079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2017.12.11. 19:39:02

Na hát micsoda botrány, mázlisták vagyunk, intim Pista leleplezte a szabálytalanságot.

Végül is vas és beton van, az ügynek nem sok nyoma marad. Engedély nélkül folyik a hiba kijavítás.

AcidJazz 2017.12.11. 19:59:28

A villamos befért csak ott volt egy oszlop. Azért az nem ugyanaz mint hogy "Megépült hat milliárdért, majd nem fért be a villamos."
Most kijavítják. De az sem jó.
Van sapkája nincs sapkája?

eßemfaßom még áll 2017.12.11. 20:09:20

Most épp van rajtuk sapka vagy nincs?

efi 2017.12.11. 20:17:31

Végül is nincs még ott oszlop...
Amúgy meg úgyis megadjak, mire várjanak. Már rég lezsírozták és egyébként sem valószínű, hogy arra a sáros 2 m2-re az önkori egy élményfürdőt tervezett.

eßemfaßom még áll 2017.12.11. 20:29:41

Szerintem nem fogja megkapni az engedélyt az oszlop és lebontják az egész létesítményt. Kétszer.

efi 2017.12.11. 22:08:21

Az ilyesmi beruházások általában azért nem készülnek el időben, mert mindenhez 20 millió papíros kell, aminek 99%-a felesleges, az 1%-on is fél évig kotlanak az illetékes hivatalok, aztán visszadobják hiánypótlásra, hogy a hivatal az nagy H.
Persze mindezek előtt még 300 évig van egy közbeszerzési folyamat, amit 57-szer megfellebbeznek a vesztesek, a bíróságok, meg amúgy is lassúak, mint csiga a jégen.
És én elhiszem, hogy régebben nagyvonalúbban mentek a dolgok, de épp a minap olvastam egy cikket egy vasútvonalról, amit 1896 júniusában kitaláltak, novemberben már törvény volt róla, 97 tavaszán már építették, decemberben meg már kész volt. Manapság másfél év alatt legfeljebb egy powerpoint készül el egy ilyen esetben.
süti beállítások módosítása