Haverok, buli, CBA, avagy kinek mit tesz a fa alá az újbudai Jézuska
2012. december 20. írta: Szentimreváros

Haverok, buli, CBA, avagy kinek mit tesz a fa alá az újbudai Jézuska

Pár nap és itt a karácsony, a szeretet ünnepe, ami rohanó világunkban sok helyen sajnos kimerül a kisebb nagyobb ajándékok vásárlásával, a szeretet ünnepének igazi értékei egyre inkább háttérbe szorulnak. Úgy tűnik ez a trend kerületünket sem kerüli el, és Újbudán is eljött az ajándékozás ideje.

Miután polgármesterünk takarékossági okokból jól megnyirbálta a nyugdíjasok és egyedülállók karácsonyi támogatását, maradt elég idő és energia, hogy újra a haverokkal lehessen egy kicsit foglalkozni, az ő Karácsonyuk ne legyen olyan szegényes.  Végre megtelt a puttony "jól árasított" CBA-s üzlethelyiséggel, néhány éves bérleti díjért megvásárolható Bartók Béla úti üzlethelyiséggel, haveri cégre szabott pályázattal. A barátok, cég és párttársak elhelyezése után megkezdödött a következő kör helyzetbe hozása.

A héten megtartott Gazdasági Bizottság napirendjei ugyanis számos "érdekességet" tartalmaznak, amiről érdemes néhány szót szólnunk. Na de menjünk sorba!

A Feneketlen-tóval szemben, a Bartók Béla úton, a Szabolcska Mihály utca sarkán van egy szép, nagyon jó állapotban lévő CBA áruház. Az üzlethelyiség jelenleg az önkormányzat tulajdona, a benne lévő bérlő pedig bérleti díjat fizet, így az önkormányzat számára ez folyamatos (biztos) bevételt jelent. A CBA bérlője viszont rájött, hogy nem megy a bolt mert nem lehet a környéken parkolni és csak akkor éri meg további üzemeltetés ha megvásárolhatja a helyiséget. Hogy mitől lesz majd könnyebb parkolni attól, hogy magántulajdonba kerül a bolt arra már nem tért ki a bérlő, kerületünk bölcs vezetői pedig nem is nagyon bíbelődtek ilyen apróságokkal, pláne ha egy olyan cégről van szó, ami a vezérrel ilyen jóban van és még a kampányukat is segíti, ráadásul a cégnyilvántartás adatai szerint a kerületi CBA tulajdonosa a "nagy" CBA-ban is érdekelt. Hogy ezért vagy másért, azt nem tudjuk, de a kérés hamar nyitott fülekre talált és gyorsan kreáltak egy 171 ezer forintos négyzetméter-árat eladási árként. Hogy ez, hogy jött ki, azt homály fedi mert tudomásunk szerint az értékbecslést még a gazdasági bizottság tagjai sem ismerhették meg.

bartok_cba_norc.jpgfotó: norc.hu

Az ingatlanhirdetéseket elnézve ezen a környéken ilyen áron lakásokat se nagyon lehet kapni, nemhogy főútvonal melletti, utcai bejáratú üzletet. Idén a CBA ezt az "apró" ajándékot kapta Újbuda adófizető lakóitól. Reméljük, mindez az élelmiszer árakban is látszani fog majd mindenki számára és nem csak a döntéshozók karácsonyi "töltött" pulykája lesz kövérebb.

Érdemes megjegyezni, hogy miközben a kerület vezetői azt hangsúlyozzák, hogy nem adnak el semmilyen ingatlant (megvédjük a kerület vagyonát, ha bele gebedünk is!) a CBA mintha kivétel lenne: idén ez már a második CBA üzlet, amit igen "korrekt" áron tudott megszerezni annak bérlője. Szeptemberben egy 870 négyzetméteres CBA közértet adtak el a Kondorosi úton, 105 millió forintért, ami 3 éves megtérülési rátát jelentett a 2.8 milliós havi bérleti díj mellett... Itt is megnéztük az ingatlan.com kínálatát: a 120 ezres négyzetméterenkénti ár nagyon barátságos. A szomszéd panelházakban 170 ezer, az újabb lakóparkban pedig 450 ezres négyzetméterenkénti áron kínálnak lakásokat, a 3 eladó üzlethelyiséget az utcában pedig jóval 400 ezer forint fölötti áron hírdetik. Információink szerint egy korábban elkészült értékbecslés is magasabb eladási árat javasolt, az eladás azonban egy teljesen új felmérés alapján lett lebonyolítva.

kondorosi_cba_norc.jpgfotó: norc.hu

De persze vannak a CBA mellett is kivételek, van ahova tud húzni a Fideszes szív. Ha már úgy is a Bartók Béla úton járt az értékbecslő akkor benézett Gellért-térhez közeli 6. szám alá is ahol Horváth Richárd "ingatlanvadász" (ezt a titulust egy szintén Újbudával foglalkozó blogban érdemelte ki) bérel üzletet. Nála a recept a következő volt: bérbevételi ajánlatba ígérni mindent mi szem-szájnak ingere, majd amikor birtokon belül van hirtelen jött a a megvilágosodás, hogy istenem-istenem ez nem jó, az nem jó, meg különben is pereg a vakolat, a vezeték is vékony, meg öreg és így tovább. Vajon miért éjszaka, leoltott villanynál, bekötött szemmel kell megnézni a helyiségeket? Bérbevétel előtt nemvolt vele baja? Nem hát, ezek most is csak ki(nya)fogások. Legyünk bent, az a lényeg. Sikerült is jól "értékbecsülni" 14 millió forintra ami még három évi bérleti díjat sem tesz ki.

bartok6_norc.jpgfotó: norc.hu

Itt a karácsonyi pulykából lehet  hogy csak újévi lencse lesz vagy húsvéti sonka, mert a döntést későbbre halasztották. Lehet nem volt elég kövér az pulyka vagy rájöttek, hogy az nagyon kiverné a biztosítékot ha a Kulturális Városközpont területén, egy köpésre a leendő metró megállótól, egyetemektől ilyen áron adnának el egy értékes ingatlant. Elnézve a fenti árakat és példákat, azokat talán még a sokat bírált, korábban Hoffmann Tamás, majd később Wieszt János által vezetett vagyongazdálkodási bizottság is hümmögve nézegetné...

A minapi ülés persze sok már érdekességet tartogatott, de ezekről majd a későbbiekben számolunk be. Arról például, hogy milyen és kire szabott pályázatot akarnak kiírni a Gomba hasznosítására, miért olyan fontos mindez, hogy egy sikertelen kísérlet után két napra rá újra összehívják ugyanazt a bizottságot. Vagy hogy mennyire érintett a Fidesz frakcióvezetője egy kerületi iskola nagyon jutányos bérleti díjért való egyházi kézbe kerülésében és az önkormányzattal való szerződés módosításában, legfőképpen pedig arról, hogy a polgármester hobbija és karácsonyi ajándéka mennyibe kerül a kerületi adófizetőknek és hogyan hat ki mindez az egyetlen kerületi uszoda működésére.

A Karácsony közeledtével azonban sem olvasóink sem a mi hangulatunkat nem akarjuk elrontani, úgyhogy ezek részletezését a jövő évre hagyjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr54973893

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Akik a gombára még rá is ittak... 2012.12.22. 09:03:40

Ez a cikk a körtéri Gomba felújításával és kiadásával foglalkozó írás folytatása. Részben. Muszáj vagyok foglalkozni az év utolsó képviselő-testületi ülésével is, ahol egyebek mellett 52,2 millió forintért eladtunk egy, a szocialisták által több mint 1...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása