Újabb plágiumok, most az LMP és Molnár Gyula az ötletgazda?
2012. október 15. írta: Szentimreváros

Újabb plágiumok, most az LMP és Molnár Gyula az ötletgazda?

Alábbi cikkünkben a plagizálást elsősorban politikai értelemben vizsgáljuk, de azért találunk majd érdekes szöveges egyezéseket is. A második részben pedig annak járunk utána, hogy a polgármesteri agytröszt miért képtelen egy önálló lakossági felhívás megfogalmazására?

ctrlcv1_gomb_ujbuda.jpg

 

Az önkormányzat soron következő ülésén a Fidesz frakcióvezetője és két képviselőtársa előterjesztést nyújtott be "Közösségi kertek" címen. Az előterjesztés célja, hogy Újbudán - egy sikeres Kispesti mintát alapul véve - olyan közösségi zöld felületeket hozzanak létre ahol a kerületben élők számára lehetőség lenne néhány négyzetméteres konyhakertek létrehozására. Az ötlet tényleg jó és támogatandó. A dolog szépséghibája, hogy egy hónapja az LMP ugyanezzel az ötlettel állt elő a testületi ülésen, de Hoffmann és a FIDESZ frakció akkor a kezdeményezést lesöpörte napirendről. Alig telt el egy hónap, ugyanez a téma már kormánypárti javaslatként szerepel a testületi napirendek között. Vajon mi változott mostanra? Az ötletgazda ugyanaz a civil szervezet, a Városi Kertek Közhasznú Egyesület, a Fideszes javaslatban azonban már az szerepel, hogy két Fidesz közeli szervezet, a Szeretem Újbudát Egyesület és az Összefogás Újbudáért Egyesület szervezi a majdani újbudai kiskertek megszervezését és bonyolítását. Mindkét egyesület több szállal kötődik a kerületi Fideszes politikusokhoz, rendezvényeiken rendre ők tűnnek fel, ők szervezik, sokak szerint fő feladatuk a Fideszes rendezvények civil mezbe öltöztetése, politikusaik szerepeltetése. Mindezt pedig jelentős közpénzből tehetik: bőkezűen támogatja őket a kerületi önkormányzat és a magyar állam. A támogatás mellé iroda és a berendezéshez további több százezres támogatás járt...

A lesöpört ellenzéki kezdeményezést lemásolva kormánypártiként már támogatandóvá vált tehát a kezdeményezés. Persze "érthető" a kerületvezetés irigysége: annyira kevés pozitív dolgot tudnak felmutatni a ciklus félidejénél, hogy mindenbe bele akarnak kapaszkodni amitől egy csöpp kis politikai hasznot remélhetnek. A korábbi, ellenzéki előterjesztésben még az a javaslat szerepelt, hogy egy ellenzéki képviselő is részt venne a munkában, a Fideszes nagyvonalúságba ez már nem fért bele, még ennyi gesztust sem képesek tenni az eredeti előterjesztőnek, minden vélt vagy várható hasznot maguk akarnak bezsebelni.

Történetünk azonban nem ér itt véget, igazából most kezdődik. A kispesti minta sikerét látva nemcsak az újbudai képviselőknek jutott eszébe az ötlet követése. Pesterzsébet önkormányzata a múlt héten tárgyalta "Közösségi kertek létrehozása Pesterzsébeten" című előterjesztését egy helyi LMP-s képviselő egyéni kezdeményezésére. És lássunk csodát: a pesterzsébeti LMP-s előterjesztés nagy része szinte szó szerint megegyezik az újbudai Fideszes előterjesztéssel. Bár látszik az igyekezet, hogy átfogalmazzák a pesterzsébeti előterjesztést, túl nagy energia azonban nem maradt erre a munkára.

Találomra két bekezdés összehasonlítása, de érdemes böngészni a többit is:

Pesterzsébet: Az Első Kis-Pesti Kert nagy sikert hozott a kerület és vezetői számára, a sajtó és a környék lakói is pozitívan fogadták a kezdeményezést, olyannyira, hogy közel százan vannak várólistán, akik bíznak további kertek alapításában, amelyre az önkormányzat látva az igényt, ígéretet is tett.

Újbuda: A kispesti kert nagy sikert hozott az önkormányzat számára, a környék lakói és a sajtó is pozitívan fogadták a kezdeményezést, közel 100 fő van a várólistán, ezért a kerület vezetése jövő tavasszal elindítja a kerület második kertjét.


Felmerül a kétely az emberben: ha a tartalom szinte ugyanaz, akkor miért kell átfogalmazni, szavakat, ragokat felcserélni, megváltoztatni? Csak nem azért, hogy ne derüljön ki az eredeti forrás?

pesterzsebet_lmp_eloterj.jpg

Nem szeretnénk az LMP-t túlságosan a védelmünkbe venni, mert még megvádolnak bennünket azzal, hogy ők a szentimrevaros.blog titkos támogatói, esetleg Gajárszki Áron polgármesteri kampányát készítjük elő, de ez az eljárás is jól tükrözi, hogy a kerületi vezetés mennyire képtelen önálló gondolatokra, javaslatokra. Jól tükrözi azt a hatalmi gőgöt is, hogy más előterjesztését sajátjukként nyújtanak be, hogy a saját maguk sikertelensége miatt mástól is sajnálják a sikert, a jó ötlet nyújtotta elismerést.

Bejegyzésünk holnapi, második részében, egy „kis színesként” annak járunk utána, hogy évek múlva Hoffmann Tamás miért használja sajátjaként már sokadszor a korábbi polgármester felhívásait?

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr244848209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása