Hamarosan Ljubljanáig utazhatunk a 7-es busszal?
2017. június 09. írta: Szentimreváros

Hamarosan Ljubljanáig utazhatunk a 7-es busszal?

Az Orbán Viktor által megígért Hódmezővásárhely-Szeged-Szabadka villamosvonal megépülése után akár a fenti cím is valóra válhatna, de egyelőre egy másik fideszes politikus, jóval szerényebb álmai látszanak megvalósulni. Ha ugyanis Tarlós István előterjesztetését elfogadja a Fővárosi Közgyűlés akkor nemsokára a 7-es busz végállomása Ljubljana lesz, pontosabban a szlovén fővárosról elnevezett közterület Albertfalván.

A június 14-én tartandó ülésen a Közgyűlés jó néhány fővárosi -eddig névtelen- közterület elnevezéséről kíván dönteni. Az előterjesztés érdekessége, hogy a többi kerülettel ellentétben Újbuda véleményét nem csatolták az anyaghoz, ami azért is különös, mert a Fővárosi előterjesztésben az szerepel, hogy "a kerületi önkormányzatok döntése nyomán szükségessé vált Budapest egyes névtelen közterületeinek elnevezése". Írják mindezt a fővárosi vezetők június 7.-én, öt nappal a kerületi döntés előtt... 

Újbudán ugyanis június 12-én tartanak rendkívüli testületi ülést, hogy a fővárosba legalább utólag beérjen a támogató papír, amire az előterjesztés hivatkozik. Hiába hűséges pártkatona a kerületi polgármester és képviselő csapata, néhány demokratikus játékszabályt csak be kellene tartani. Nem nagy ügy, de a látszatra legalább adni kellene!

A dolog másik, ennél lényegesebb szépséghibája, hogy egyik városvezetőnek sem jutott eszébe, hogy megkérdezzék erről a környéken élők véleményét, feltehetően az csak összezavarná a tisztán látásukat. De mi is a baj a Ljubljana térrel, hiszen vannak más, külföldi városokról elnevezett közterületeink.

Az előterjesztés szerint:

A Szlovén Köztársaság nagykövetségének kezdeményezése alapján kerül elnevezésre egy névtelen közterület Ljubljana térként a XI. kerületben - a Bükköny utca és a Sáfrány utca déli végénél, a Forgalmi utcánál-,  mivel hosszú és sokszor közös történelmi múlt ellenére jelenleg a fővárosban még nincs olyan közterület, amelynek neve Szlovéniához lenne köthető.

Városházi pletykák szerint Tarlósék több kerületet megkerestek ötletükkel, de azok vagy nem is válaszoltak vagy csendben elhajtották őket.

 

Ahogy a fenti térképen is látszik a leendő tér a 7-es busz jelenlegi végállomása. Ezen a területen volt Albertfalva első temetője, a városrész alapítói, első lakói nyugszanak itt. Itt volt az elesett katonák emlékműve, ami később, a háború során megsemmisült, majd néhány éve a kerületi önkormányzat új emlékművet állított a helyszínen, melynél épp az elmúlt napokban  tartottak ünnepi megemlékezést. Az előzőek miatt Albertfalva lakói értetlenül állnak Ljubljana tér ötlete miatt és nem értik, hogy a városvezetés miért dönt sürgősséggel  és az érintettek megkérdezése nélkül? Miért nem a régi, önálló Albertfalvára emlékeznek meg a névadáskor és a szlovén fővárosról miért nem egy másik területet neveznek el a kerületben? De az is felmerül, hogy ha a közös szlovén-magyar történelmi múltnak akarunk emléket állítani, ahogy az előterjesztésben is szerepel, akkor miért nem a magyarok által is lakott, a Trianon előtt Magyarországhoz tartozó Lendva, Muraköz, Muravidék vagy Muraszombat lesz a tér névadója?

albertfalva_emlekmu.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr7712580341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek77 2017.06.10. 14:26:09

Mert Trump felesege szloven. Ez eleg indok??

11110000 2017.06.10. 14:52:30

Hagyjuk már ezt a fasz trianonozást.
Volt rá 100 évetek, hogy megemésszétek, seggfejek.

Cuhavidéki 2017.06.10. 15:38:28

Már hogyne lenne Szlovėniához kapcsolható utcanėv.
Itt van pl. a Lendvai utca:
Fidesz - Magyar Polgári Szövetség honlap: www.fidesz.hu. Fidesz Központi Hivatal 1062 Budapest, Lendvay utca 28.

jjoey 2017.06.10. 17:57:45

sajna kimaradt egy K, a végállomás LjubljanKa lesz.
Putyin már itt van.....
süti beállítások módosítása