Átadták a körtéri Gombát. Másfél órára.
2014. május 15. írta: Szentimreváros

Átadták a körtéri Gombát. Másfél órára.

Elérkezett a nagy nap. Újbuda vezetői kedden délelőtt kilenc hónapos késéssel, de átadták a körtéri Gombát. A 2009-ben elindult folyamat, ha lassan is, ha döcögősen is, de célba ért. Vagy mégsem.

A szentimrevaros.blog.hu fotósa valamiért lemaradt a meghívottak listájáról, így csak dél körül ért a helyszínre, ahol először azt hitte, hogy egy nappal előbb jött. Sem a frissen átadott kávézóból kiáramló kávé illata nem csapta meg az orrát, sem az ide ígért BKV pénztár előtt álló sort sem látta -ahol mostantól már csak igazolvánnyal tudnánk bérletet venni-, sem a közösségi-kulturális helyet nem találta. Az átmeneti bizonytalanságot az itt maradt Valtonos biztonsági emberek oldották fel, akik elmondták, hogy már véget is ért a látványosság. Simicskó István és Hoffmann Tamás polgármester a fotók, beszédek és interjúk után hazamentek, az ünnepségre celebrált kávé termoszait a csinos hoszteszlányok már elvitték, mert itt még kiöblíteni sincs lehetőség azokat. A  frissen átadott, egy órája még csobogó diszkutat elzárták, még a vizet is leengedték a medencéből.  Habár az ujbuda.hu beszámolója szerint "a megújult létesítményt újra birtokba veheti a lakosság", úgy látszik a lakosságnak jó lesz díszkút nélkül is. A fényes ceremónia után néhány órával pedig a lakosság helyett a munkások vették újra birtokba a frissen átadott (?) épületet, és mintha mi sem történt volna folytatták a felújítási munkákat.

gomba_elotteutana.jpg

A megnyitón elégedett, mosolygó vezetők, csobogó kút. Az alsó kép másfél órával a felső kép után készült.

 

Egy kis határidő-történelem

2012 szeptember: "budapestiek csak 2013. nyarán csodálhatják meg először az átalakított ipari műemléket" (önkormányzati fórum)

2013 január: "Reméljük, senki nem gördít elénk akadályokat és nyár végén az európai uniós támogatásban foglaltak szerint, határidőre át tudjuk adni a megújult épületet" (Hoffmann Tamás)

2013 március: "Nyár végéig el kell készülnie a Gombának" (Hoffmann Tamás)

2013 június: "szeptemberben kerülhet sor a megújult Gomba átadására" (Újbuda TV)

2013 augusztus: "minden akadály elhárult azelől, hogy az újjáépítési munkálatok a megfelelő ütemben haladjanak előre" (ujbuda.hu)

2013 december: "a 4-es metró átadásának idejére, várhatóan 2014 márciusára, a Gomba külső megjelenése a hiányzó térburkolattal elnyeri végső arculatát" (Hoffmann Tamás)

 

Jó magyar szokás szerint a költségek is úgy suhantak tova, mint a határidők. Az eredeti tervek szerint 226 milliós beruházás mára közelíti a fél milliárd Forintot, ráadásul az eredeti tervekkel ellentétben teljes egészében közpénzből (EU és kerület) fizetik. A várható bevétellel is bőkezűen bánik az önkormányzat, a havi egymilliós bérleti díj igencsak barátinak tűnik a leendő üzemeltetőnek, az önkormányzat számára várható 40 éves megtérülés már kevésbé. 

gomba_small.jpgNemrég még ez a tábla hirdette a tavalyi átadást

De a költségek már egy másik történet részét képezik, úgyhogy térjünk vissza az átadáshoz. Feltehetően kerületünk vezetői is részt vettek a választás előtt átadott, félkész Várbazár ünnepélyes avatásán (majd bezárásán), ahol a hirtelen felismeréstől falba verték a fejüket, hogy ez nekik miért nem jutott eszükbe! Elvégre Újbudán is van egy félkész Gomba, ha pedig több átadó, akkor több szereplés, több fénykép, több kampány, mondaná a híres dakota közmondás. De szerencsénkre a várkerti átadáson kerületünk vezetői nem voltak elég éberek, a Gombánál kimaradt a gránitba vésett polgármesteri vagy miniszterelnöki dicshimnusz; bár lehet, hogy ez a szerénység a Gomba elmúlt három éves történetét tekintve nem teljesen alaptalan.

gomba_140514_01.jpgAz átadás másnapja. Mintha mi sem történt volna, folytatódik a munka

Így érkeztünk el az átadás másnapjára, amikor a frissen felújított (bár félkész) díszburkolatot újra ellepték az építőmunkások teherautói, hogy a félbehagyott munkát folytassák. Merthogy itt még kávézót, infopontot kell kialakítani, ami jó esetben is csak nyár végére lesz kész. Ha pedig nyár vége, akkor közeledik a következő kampány, úgyhogy újra át lehet adni valamit. Addig pedig kíváncsian várjuk, hogy a kerület mekkora kötbért fog érvényesíteni a kivitelezővel szemben, hisz az "utolsó utáni" befejezési határidő is lejárt március 20-án.

 

P.s.

Ha valaki azt gondolja, hogy mindez csak egy egyedi eset Újbudán, akkor nagyot téved! A választások előtt átadási kényszerben szenvedő kerületvezetés, április 5.-én adta át a Bikás-parki új sportpályát. Néhány nappal később aztán le kellett zárni az egészet és javítani, befejezni, mert mint tudjuk: hamar munka ritkán jó.

bikas_elotteutana.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr526159803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Újbudai polgár 2014.05.16. 10:20:13

Már régen kész kellene lennie, 6 éve húzódik, arányaiban ez még a metrónál is rosszabb teljesítmény. Arra bezzeg volt energia és pénz, hogy Simicskó és Hoffman óriásplakátokkal kerítsék körbe, amin aztán az egész kerület röhögött. Meg kellene végre érteni, hogy politikusok eredmény nélküli (ön)sztárolása csak visszafelé sülhet el. Ebben a kerületben gyakorlatilag semmi nem történik, leálltak az útfelújítások, panelprogram, csökkentek a szociális támogatások, amit csinálnak, az mind a korábbi ciklusokban indult. Gomba, 60+, Kulturális városközpont. Egyetlen (amúgy jó) dolog az néhány sportfejlesztés, futópálya, iskolai sportpálya, Tüskecsarnok, de az is a Simicskó érdeme, mint sportállamtitkáré. A Hoffman csak a saját hobbiját támogatja százmilliókkal, ráadásul emiatt szépen lassan kiszorulnak az emberek az uszodából. Gratula, négy év alatt ez aztán a teljesítmény! Ennél még a Juhos Kati is többet tett a kerületért, sőt mindegyik polgármester!

Petri István 2014.05.16. 10:37:49

Az ugye csak egy hülye vicc, hogy ebben az épületben BKV jegypénztár fog üzemelni??? A kerület és Buda egyik legimpozánsabb helyén bérletekért kígyózó sorok lesznek, ahelyett, hogy az egész egy jó közösségi hely, találkozópont, kulturális központ lenne? Ez a tipikus álszent, közösségieskedő, szocialista nosztalgiázás, még jó, hogy kormányablakot nem nyitnak benne, OV portréval a falon. Aki ezt kitalálta, annak városvezetői, várostervezői citromdíjat kell adni és rögtön nyugdíjba küldeni.
Amúgy az épület nagyon jó lett, gratula a tervezőknek, a kivitelezőknek és a megálmodóknak, a pénztárost kivéve :)

gigabursch 2014.05.16. 10:46:31

Bontották volna le.
Az egész egy teljesen céltalan és minden korban randa valami volt.
Hogy ebből miért lett építési örökség, azt én nem értem...

gizmo26 2014.05.16. 11:04:50

Hehe, én hugyoztam itt többször is részegen.

gizmo26 2014.05.16. 11:16:39

Ha be lehet menni a belsejébe nyitvatartási időn kívül, akkor továbbra is mindenki oda fog hugyozni, miközben az éjszakai buszra vár. Csinálhattak volna inkább egy kávézót belőle, a belsejében terasszal (esetleg üveggel fedett belső étkezőtérrel), az teljesen jó lenne. Sőt beleköltöztethetnék a Viking Burger-t, ahol éjjel kajálnak a hazafelé tartó részeg bulizók.

élhetetlen 2014.05.16. 11:50:07

@Petri István: Neked is érdekes elképzeléseid vannak. A Gomba két forgalmas út, és villamossín között van, ide kulturális központot nem kellene vizionálni. Találkozási pont, igen. Megiszom egy kévét, amíg a másik ideér, aztán továbbállunk. Ebbe a funkcióba pedig belefér a BKV pénztár is.

Szigeti György 2014.05.16. 11:53:49

Valaki másra számított?
süti beállítások módosítása