Fröccsterasz nyílik a Parkszínpad helyén
2014. március 19. írta: Szentimreváros

Fröccsterasz nyílik a Parkszínpad helyén

Buda legnagyobb szabadtéri kocsmája nyílik a lakóházaktól pár méterre. A polgármester pedig nemhogy tiltakozna, de még támogatja is a terveket. Zöld Pardon 2 Újbudán.

Érdekes döntést hozott nemrég a Fővárosi Közgyűlés. Egy tavalyi közbeszerzés eredményeképpen „kulturális” funkcióval újra életet lehelnek a valóban jobb sorsra érdemes Budai Parkszínpad elhanyagolt épületébe. Ha azonban sorok és a szereplők között kezdünk el olvasni, még érdekesebb, de inkább felháborítóbb dolgoknak, mások szerint egyenesen színtiszta mutyizásnak lehetünk a szemtanúi. De mi is történt és fog történni valójában?

A Budai Parkszínpad évek vagy talán évtizedek óta zárva van, a környéken élők nagy örömére, a fiatalok, de leginkább a 70-es, 80-as évek fiataljainak bánatára. A hely egykor a könnyűzene fellegvára, legendás koncertek helyszíne volt, mára azonban az épület elhanyagolt, gazdátlan, hajléktalanok és drogosok búvóhelye. Ezt a helyzetet az éppen aktuális város és kerületvezetés évek óta próbálja rendezni, számos elképzelés, koncepció született akár Újbudán, akár a Fővárosnál, de érdemi lépés nem történt, az épület évek óta gazdátlan és elhanyagolt.

budai-parkszinpad.jpgMa még így néz ki, holnapra viszont benépesül borozó fiatalokkal. Szeretni fogják a környéken?

A helyzetet már próbálta Demszky és Tarlós, Molnár és Hoffmann is megoldani, de üres szólamoknál vagy kampányszagú PR akcióknál többre nem futotta, köszönhetően a telek és az épület vitatott státuszának, és rossz állapotának is. Az elmúlt években aztán tényleg semmi nem történt, az előző vezetés által a kampányban bevezetett rendteremtés is lazult és újra gyűlt a szemét és megjelentek a hajléktalanok is. Mígnem tavaly a főváros vezetése gyors és azonnali lépésekre szánta el magát. Szó sem esett már ötletpályázatról, koncepciókról, csak szikár és gyanúsan gyors bérbeadásról. A nyár beálltával, a szabadságolások megkezdésével egyidőben, június 20.-án értékbecslést végeztettek, majd másnap (!) kiírtak egy „pályázatot” a Parkszínpad üzemeltetésére, amelyet a „népszerű és milliók által olvasott” Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ honlapján olvashattak az érdeklődök, máshol valamiért nem. Ha pedig véletlenül mégiscsak meglátta volna valaki a pályázati kiírást, gondoskodtak róla, hogy sok ideje ne legyen: július 3.-án már be is kellett adni a pályázatokat. Így mindösszesen 7-8 munkanap állt rendelkezésére annak, aki semmilyen információval nem rendelkezett a kiírásról és esetleg lett volna olyan bátor, hogy szembeszáll a városvezetés elképzeléseivel és támogatottjával. Merthogy nehéz másként értelmezni ezt a csöndben lebonyolított pályázatot, amit –váratlan fordulattal- egy, az újbudai városvezetéshez, a kormánypártokhoz, sőt egyenesen a kormányhoz is több szálon kötődő vállalkozás nyert meg. A nyertes cég fő tulajdonosa annak a biztonsági cégnek a tulajdonosa is egyben, amelyik a FIDESZ rendezvényeit, székházát és a Békemenetet is biztosítja. De a cég a vendéglátásban és rendezvényszervezésben is élen jár: számos állami intézmény mellett a Parlamenti éttermet is ők üzemeltetik, valamint a kormányülések „bekészítéséért”, magyarán a harapnivalóért is ők a felelősek, ami bizonyára fontos és megtisztelő megbízatás.

A másik tulajdonos sem az utcáról esett be, ő üzemelteti a Gellért téri házasságkötő terem helyén megnyílt galériát, aminek a nagy része az eredeti szándékkal szemben, szép lassan átalakult borozóvá és dohánybolttá, merthogy a véletlenek szerencsés egybeesésének köszönhetően dohánykoncessziót is tudott nyerni ez a sokszínű és sokoldalú vállalkozói kör. És persze ők nyerték el a Körtéri Gomba üzemeltetését egy szintén egyszereplős közbeszerzés eredményeképpen, amit a piaci ár töredékéért, havi 1 millió Forintért üzemeltethetnek, miután az önkormányzat közel félmilliárd forintért felújítja, és talán egyszer átadja, merthogy a kivitelezés lassan 8 hónapos késésben van.

922560_627390437322521_36529785_o.jpgAz Erzsébet téri fröccsterasz, a budai ötletadója. Néhány hét múlva ez vár a Kosztolányi Dezső tér környékére is? (forrás: a Fröccsterasz FB oldala)

Ha pedig a bérleti díjaknál tartunk, jöjjön a Parkszínpados tranzakció legvitathatóbb része, hogy finoman fogalmazzunk: a 2750 négyzetméteres telken álló, 870 négyzetméteres épületet havi 350.000 Forintért adják bérbe, ami Újbuda szívében még akkor is gátlástalanul alacsony összeg, ha az épület jelenlegi állapotát ismerjük. Ezért az árért a környéken egy 80-100 négyzetméteres üzletet lehet kibérelni. Ráadásul az értékbecslés teljesen komolytalan, az összehasonlító adatok durván torzítanak. Két, a kerület külső részén található és egy (csak helyrajzi számmal jelölt) óbudai(!) ingatlan bérbeadásából jön ki a havi 304 Ft/m2-es bérleti díj javaslat, ami a környék átlagos önkormányzati bérleti díjainak 1/16-od része! Az egyetlen pályázó persze rálicitál erre az összegre, havi 2500 Forinttal…

A szerződés másik szépséghibája, hogy a szerződés aláírásakor ezt az értékbecslést már nem is lehetett volna használni, mert decemberben lejárt. A dolog ezer további sebből is vérzik, ilyen például, hogy a szerződés semmilyen kötelezettséget, szankciót nem tartalmaz a kulturális funkció megvalósítására vonatkozólag. Nem alaptalan tehát a feltételezés, hogy a pályázatban kulturális funkciót (is) ígérő vállalkozás egész egyszerűen Buda legnagyobb szabadtéri kocsmáját nyitja meg a Kosztolányi Dezső tér mellett. A pályázatban szereplő Budai Fröccszinpad elnevezés (7. oldal) nem is nagyon cáfolja ezeket a találgatásokat, még akkor sem, ha máshol a jóval hangzatosabb Budai Kultúrpark fedőnevet is használják. A szerződést felmondani szinte alig lehet a 15 éves időtartama alatt, ha mégis akkor 180 napos haladékkal és szinte mindent ki kell fizetni a vállalkozónak, ami egy későbbi, valóságos és színvonalas fejlesztést gyakorlatilag lehetetlenné tesz.

Az ügynek persze a mutyizáson kívül van még egy komoly szépséghibája, amivel senki nem számol, éspedig a környék lakossága. Mint ahogy említettük, a pályázatban a leendő „kulturális intézményt” Budai Fröccsteraszként mutatják be, ami azért sem meglepő fordulat, mert ez a cég üzemelteti az Erzsébet téri Fröccsteraszt, a budai oldal ötletadóját. Nem kell hozzá nagy fantázia, hogy végiggondoljuk, hogy mi várható néhány hét múlva az Edömér utcában és környékén, ha megnyílik a Budai Fröccsterasz, ahol a lépcsőn üldögélve fiatalok és idősek fognak borozgatni közel 3000 négyzetméteren. Sokan emlékeznek még a Zöld Pardon körüli botrányokra, ez feltehetően kismiska lesz ahhoz képest. A ZP ugyanis a házaktól több száz méterre volt, és még így is hatalmas felzúdulás volt a hazafelé vonuló fiatalok „csíntevéseiből” és hangoskodásából. Arról már nem is beszélve, hogy mekkora felzúdulást keltettek jobboldali politikusok, hogy milyen olcsón adják bérbe Molnárék a helyet a két szórakozóhelynek. Ma valamiért ezek a politikusok hallgatnak, amikor a komplett Budai Parkszínpadot adják bérbe a ZP vagy a Rio (beépítetlen, üres, közművek nélküli terület) bérleti díjának egynegyedéért.

zp_park2.jpgMéretarányos képen jól látszik, hogy a Parkszínpad nem az egykori ZP területének egynegyede. A bérleti díj viszont annyi...

Mint ahogy hallgatnak a kerület vezetői és a környék képviselői akkor is, amikor az egyre erősödő felháborodás mellé kellene állniuk. Néhány éve még Újbuda békéje, nyugalma volt a legfontosabb, ezért hatalomra kerülésük után elüldözték a fiatalok kedvenc szórakozóhelyeit egy néhány száz méterre lévő magánterületre, lemondva ezzel százmilliós önkormányzati bevételről, csakhogy igazolják korábbi álláspontjukat. De említhetjük a Karolina úti Club Play szórakozóhelyet is, ami ellen szabadságharcot vívott Ábrahám Katalin helyi képviselő, majd a frissen megválasztott polgármester is, hogy aztán hirtelen, egy furcsa tulajdonosváltás után, mintha egy csapásra megszűnt volna a probléma, a hely újra nyitva van, ma már szeretik és nem is olyan hangos… Ábrahám Katalin is csendesebb lett!

Újbuda polgármesterének, Hoffmann Tamásnak pedig nemcsak a Club Play lett szerethető, de a lakóházaktól néhány méterre nyíló Budai Fröccsszínpadról a következőket írja: „a jelen pályázatot, mint a XI. kerület polgármestere támogatom”.

Itt tartunk ma. A "környéken lakóinak nyugalmát" mindennél fontosabbnak tartó politikusok harciassága helyett, ugyanezen politikusok támogatásával megnyílik Budapest legnagyobb szabadtéri kocsmája. Az erkélyek alatt, nevetséges bérleti díjért, kamupályázaton, haveroknak lejátszva. A "környék életlehetőségei" már nem számítanak, most valami egészen más a fontos.

Változnak az idők.

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr315866831

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mégis az LMP! 2014.04.04. 22:03:32

A jónevű Mégsem-lmp blog eddig nem kelthette fel senki figyelmét. Már csak azért sem, kizárólag egy poszt miatt jött létre, azért, hogy hazug vádakkal illesse a Lehet Más a Politikát. Ám nem csak hazudozik a szerző, de igen gyáva is, hiszen névtelenség...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

la.gis 2014.03.19. 11:21:57

Cca. ~5360 vs. ~6570, ha jól váltottam vetületet. 0:-)

vezér01 2014.03.19. 12:00:39

Ha egy kisfröccs 2.000.-Ft. lesz,semmi gond nem lesz
vele.

legeslegujabbkor 2014.03.19. 14:15:26

"Néhány éve még Újbuda békéje, nyugalma volt a legfontosabb, ezért hatalomra kerülésük után elüldözték a fiatalok kedvenc szórakozóhelyeit egy néhány száz méterre lévő magánterületre, lemondva ezzel százmilliós önkormányzati bevételről, csakhogy igazolják korábbi álláspontjukat."

A bevétel most sem fontos, havi 350000-ért inkább koncentrálnak a fiatalok békés szórakozására, mint elérendő célra. Azért azt a tanulságot levonhatjuk ezekből az ügyekből, hogy Újbuda önkormányzatának nem számít a pénz. Az önkormányzat pénze.

webmestar 2014.03.19. 14:17:59

az Erzsébet térit is szeretem, a Parkszínpad pedig gyerekkorom kedvenc helye volt. Azóta nem épült be jobban, szóval ha régen megfelelt "bulizó" helynek (Elég durva koncerteket toltunk ott), akkor most miért nem?

Az, hogy képmutató és pénzéhesek a képviselők, nem újdonság. Mindig is azok voltak. A RIO-nál is irreálisan kevés összeget fizettek, a kopaszi kirablásáról meg ne is beszéljünk.

Így a másik oldalról megközelítve: remélem egy fasza szórakozóhely lesz itt, nem bulihely, csak tó melletti fröccsözős, mert akkor nagyon fogom szeretni : )

lüke 2014.03.19. 14:32:03

marhák
egy szinházat kocsmává degradálni?
ahelyettt,hogy müködne,multifunkcionálisan, mint rég
-kertmozi
-de . gyermek színpad
-s este: tánc, zene színpad,
egy város elbír 3 szabadtéri színpadot

Celtic 2014.03.19. 15:33:59

Koszi, ez erdekes hir....Mar akkoriban is idegesitettt (ZP mellett laktam, de engem egyedul Pataky hangja zavart, amikor Edda-koncert volt), hogy arra hivatkozva, nem fizetnek eleget, inkabb bezarattak, mint emeltek volna a dijon. Most senkinek sem fizet, se sokat, se keveset, a park meg csak ott van csupaszon. Tokeletes megoldas...

Most meg az a cucc a "kacsato" mellett...(Gyerek csak igy ismeri, neha mentunk kacsat etetni vagy csak korbebiciklizni a tavat) Csodas lesz.

EvilHedgehog 2014.03.19. 16:27:22

Jézus Mária.. nehogy már valami élet is legyen a környéken... Aki csöndet akar az tanyára megy. Az egész XI ker vezetését nem értem. Hogy gondolják, hogy az egyik legnagyobb a műegyetemet magába foglaló és a belvárossal közvetlen határos kerületből pihenőfalut akarnak csinálni.

Ne parkoljon itt senki, ne utazzon erre senki, az agglomerációból érkezők dögöljenek meg. Persze az iparűzési adó amit itt megtermelnek az jól jön...

Celtic 2014.03.19. 17:46:22

@EvilHedgehog: Hat most eppen az ellenkezoje megy.
De ez nem kis buli lesz....

Eddig tavaszi/nyari esteken gyakran lattam a Feneketlen-to partjan emberkeket uldogelni, beszelgetni, borozni, stb. Kimondottan udito latvany volt

De az nem biztos, hoyg jo lesz, ha odaszabadul sokezer ember, aki addig a Dokkba jart mondjuk...Mert nehezen tudom elhinni, hogy ZP-szinvonalu hely lenne ott, ahol olcso a belepo, de a pia draga. Itt gondolom minden draga lesz, hoyg az igazi "elit" (bar sztem inkabb sznob) szorakozhasson. Kivancsi vagyok egy-egy jobb este utana to kornyekere, mennyire lehet majd ott setalni vagy barkivel leulni beszelgetni, mint most....

mojoking77 2014.03.19. 17:49:02

Azert (termeszetesen amellet, hogy a politkusok lopnak, ami pont annyira evidens, mint az, hogy levegot vesznek), vana hirnek egy jo oldala is. Vegre is met lesz egy normalis (es remelhetoleg tiszta) szabadteri rendezvenyhely ott, ahol most tenyleg egy lepukkant koszos romhalmaz van. Ezt azert lehet ertekelni. A tobbit meg? Tudsz ellene tenni? Anyagilag erdekelt lettel volna a Parkszimpad felujitasaban? Na ugye, hogy nem... Ennyi.

vamá 2014.03.19. 20:10:49

Kertmozinak jó volt, színpadnak is, de a koncertek iszonyú ricsajt csaptak. Nem tudom, az Edömér utcai oldalon milyen volt, de a Bocskai útra néző lakásban sem tudtunk tőle aludni.
A fröccskocsmával az a gond szerintem, hogy a vendégek a parkot fogják pillanatok alatt tönkretenni, és sajnos a NER (sem) arról híres, hogy a klímakatasztrófára készülve fölfuttatná Budapesten a zöldterületeket, elegendő pénzt adna a parkok rendbentartására, fejlesztésére. Meg lehet nézni a Bocskai utat is, hogy néz ki, és éppen most tervezik a maradék fák közül vagy 13-nak a kivágását.
Szóval én jobban örültem volna, ha lebontják, mint szó volt róla, és parkosítják a helyét a Bartók Kertmozinak.

murray 2014.03.21. 12:02:49

én óbudai vagyok, a hajógyárin kinyírták a DOkk-ot meg mindent, szerintem ide helyezik át a vendéget/drogot/ a helyi cosa nostrát meg mindent. kemény lesz a környékbelieknek.

farkas istvan 2015.02.02. 13:15:18

Sajnálom, hogy csak most kapcsolódom a témához. De közel tíz éve létezik egy terv- Budai Kézműves Udvarház- címen. E terv Megjárta a korábbi kerületi polgármesteri hivatalt,az azt megelőzőt sőt a fővárosi kulturális főpolgármester helyettes Úr, valamint székes fővárosunk vagyon kezelésének főigazgatója is tárgyaló partnere volt a terv kidolgozójának. A jelenlegi eredmény több mint lesújtó, bár még talán nem végleges. Ha a jelenlegi elképzelést a kidolgozott tervvel kombinálhatjuk, akkor van esély valami értéket megvalósítani.
süti beállítások módosítása