Kulturális Városközpontból újbudai Dohány utca
2013. július 18. írta: Szentimreváros

Kulturális Városközpontból újbudai Dohány utca

És miért kell több száz újbudai köztisztviselőt kötelező kirándulásra a Lázár lovasfarmra vinni?

Bevégeztetett. Július elején a Gellért téri házasságkötő teremben, a kerület és talán a főváros egyik legimpozánsabb  helyiségében, önkormányzati áldással Nemzeti Dohánybolt nyílt. Az egykor városszerte híres Próféta Kávéház, majd az egyik legszebb házasságkötőterem helyén ma cigit és szivarkát vehet a kedves vásárló. Az önkormányzati tulajdonú helyiségben annak ellenére engedélyezték a funkcióváltást, hogy az eredeti szerződés szerint ott kávéháznak kellett üzemelnie, valamint bizonyos számban biztosítani kellett volna a házasságkötési lehetőséget, aki valamiért nem az önkormányzat rideg tanácstermében akar örök hűséget esküdni párjának. De valamiért az elmúlt években egyetlen esküvőt sem kötöttek a Gellért téren, a kulturális kávéházból pedig borbár lett, a galériából -ami az egész eredeti bérbeadás alapja volt- mára már a legjobb részt is lehasították. Így lett kulturális kávéházból hirtelen design borbár trendi fiataloknak és turistáknak, a galériából pedig műemléképületbe (!) utólag épített ajtón, oldalról megközelíthető kis kiállítóterem. És ha valakiben esetleg egy hangyafaroknyi kétely maradt, hogy ezt bárki megteheti kis magyar abszurdisztánunkban, akkor szeretnénk jelezni, hogy a jó kapcsolatok itt sem hiányozhattak. A helyiséget bérlő vállalkozó a polgármester közeli ismerőse, barátja, kampányának egyik fő segítője, szervezője volt. Szóval így lesz kulturális kávéházból hirtelen jól jövedelmező trafik. Ügyes. Bár a világ civilizáltabb felén ezt másként mondanák.

budapest-profeta-sorozo-etterem-.jpgGellért tér egykor és ma. Két világ két szemlélet. Ha máshonnan nem de Mikszáthtól tudjuk, hogy az a világ is igazi uram-bátyám, mutyi világ volt. Egyben azonban biztosan különbözött a maitól. Olyan értékek keletkeztek, amelyek évtizedekre meghatározták a magyar kultúrát, gazdaságot, jövőt. A ma keletkező értékek valami egészen mást alapoznak meg.gellert.jpg

De érdemes továbbmennünk a Bartók Béla úton, ahol szinte minden második kapualjban nyílt egy dohánybolt. A nemzetidohanybolt.com térképe szerint a környéken közel 20 dohányüzlet nyílt, miközben van olyan kerületi lakótelep, ahol tízezer embert egyetlen üzlet szolgál ki. Néhány éve a Bartók Béla útra még külön kulturális városfejlesztési stratégiát dolgozott ki az előző önkormányzat, amit a mostani is magáénak érez. A Bartók Béla út kulturális főutcává átalakítása jól hangzott, de egyenlőre nem akar igazából elindulni a dolog. Bár számos kávézó, galéria nyílt 2009 óta, az üzletek közül sok a mai napig üresen áll, az önkormányzat csak nehezen adja ki a saját helyiségeit, ráadásul több üzletet el is adtak a környéken, így funkciójuk már nem szabályozható. Ugyanúgy homály fedi, hogy vajon mi lesz a jobb sorsra érdemes Gombával, úgyhogy kíváncsian várjuk a július 28.-ra beígért műszaki átadást. Mindenki teljes és őszinte megdöbbenésére a teljes Gomba üzemeltetését ugyanaz a vállalkozó nyerte el (a Fidesz székházat és Békemenetes rendezvényeket biztosító Valton Security vezetőjével közösen), mint amelyik a Gellért téri egykori kávéházat bérli, így csak reménykedni tudunk abban, hogy legalább itt nem nyílik dohánybolt. Bár ebben az esetben legalább mi, újbudaiak is elmondhatnánk, hogy nekünk is van saját Dohány utcánk. Kicsit savanykásabb, kicsit sárgább, kicsit mutyisabb, kicsit szagosabb, de legalább a mienk... Vajon most mit mondhat Rétvári országgyűlési képviselő, vagy Szabó András helyi képviselő, akik néhány éve még oly harcosan tiltakoztak az elkocsmásítás ellen? Ők most vajon mit mondanak,hogy látják ezt a trafik dömpinget?

Vagy mit mondanak ezek a politikusaink, amikor a Gárdonyi iskola mindkét oldalán dohánybolt nyílt, fokozottan figyelembe véve a koncessziós kiírás egyik alappillérét a gyermekek védelmét?

gardonyi.jpgSuli után akár jobbra akár balra indulunk dohányboltba ütközünk,

Náluk már csak a betegek védelme fontosabb, mivel a Szent Imre Kórház közvetlen közelében is megnyílhatott egy trafik.

korhaz_trafik.jpgKórház a dohánybolt szélén

De a gyerekek és a betegek "mellett" persze a kerületben is a CBA az egyik nagy nyertese a bulinak. Ha a kerületi trafikosok ki is szorultak a mézescsupor mellől, néhány CBA közeli üzletember jól járhatott. Üzleteket nyithat a CBA igazgatósági tagjának két fia is, egy CBA felügyelőbizottsági tag, vagy éppen a Lázár-Turisztika Kft. fő tulajdonosa is. De nem maradhattak ki a jóból kisebb CBA cégek tulajdonosai vagy FB tagjai sem.

trafik_cba_varoskozpont.jpgtrafik_cba_afalva.jpgA CBA már hónapokkal a törvény megjelenése előtt az új előírásoknak megfelelően újította fel üzleteit. Szeretnénk mi is egy hasonló jövőbe látó üveggömböt.

És ha már CBA, ha már trafik, ha már Újbuda, képtelenek vagyunk szó nélkül elmenni az egyik legújabb hír mellett. Miután a kerületben számos CBA közeli üzletember nyert koncessziót, Újbuda vezetői valamiért úgy gondolták, hogy a legjobb jutalom a kerületi köztisztviselőknek, ha elviszik őket kirándulni és gulyásozni a Lázár lovasfarmra! Nem tévedés, nem ámítás, mégcsak nem is áprilisi tréfa: ennyi elnyert CBA közeli trafik megnyitásával szinte egy napon, pont a Lázár lovasparkba kellett kötelező kirándulásra elvinni az önkormányzat dolgozóit. Magyarország több száz vagy több ezer turisztikai látványosság a közül, miért egy olyan helyre esett Hoffmann Tamásék választása, ahova több kerületi trafiknyertes is kötődik, van olyan, akinek a cége konkrétan ide van bejegyezve? Bár a Lázár lovaspark valószínűleg egy méltán híres és elismert élménypark, de kifejezetten buta és átgondolatlan lépés, ha köztisztviselőket egy olyan helyre visznek kirándulni közpénzből, ahol olyan kerületi vállalkozók vannak, akik részesei a nagy vihart kavart trafikügynek. Vagy az erre a célra szánt több millió közpénzt nem lehetett akárhol elkölteni? Vagy CBA ország után így válunk CBA kerületté, ahol ők vehetnek jó áron önkormányzati üzlethelyiségeket, ők nyitnak dohányboltot, és lassan majd pihenni is oda kell járni, lehetőleg persze közpénzből?

Véletlenek pedig nincsenek. Vagy ha mégis akkor fatálisak. De úgy látszik ebben az országban mindent meg lehet csinálni, (rövidtávú) következmények nélkül. Azon már nem is hőbörgünk, hogy kik és miért kaptak trafikengedélyeket, de legalább a látszatra figyelnének. Mert sokat lehetne még írni a kerületi trafikok új gazdáiról, de azt gondoljuk, hogy ez már egy lerágott csont. Korábban se elemeztük egyesével a nyerteseket, most sem tesszük, pedig nagy lenne a kísértés. A polgármester barátaitól, azok üzlettársain, rokonain és munkatársain, a Fideszes őrző-védő szervezet üzlettársán át, baráti sportolóig, CBA-s haverokig sok csemege adódna, de nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy ezek az urak kényük kedvük szerint mindent megtehetnek. Nem elég ha jó üzletet adnak a haverjaiknak, még rombolnak is. Ha már mindent visznek és zsebelnek, akkor miért kell még a patináns kávéház helyett és helyén is egyen dohányboltot engedélyezni és üzemeltetni, miért kell a kerület egyik -ha nem a legszebb- helyiségét, épületét, terét átengedni a gagyinak, a stílustalan hétköznapi átlagnak? Vagy miért kell iskola és kórház mellé dohányboltot engedélyezni és nyitni? Ha már odaadják a CBA-s és egyéb haveroknak a bizniszt, akkor miért kell még a CBA központba vinni az önkormányzati dolgozókat és a kabinettagokat, kerületi elitet?

130629_fegyvernektrafik.jpg

Az érem másik oldala. A kerületben több tucat kisvállalkozót küldtek a biztos csődbe (kép: tizenegyker.blog.hu)

Valamiért úgy érzik, hogy most mindent szabad, semminek sincs következménye. Lehet, hogy igazuk van és még a látszatra sem kell adni. De sokan gondolták már így kis hazánkban, érdemes lenne megnézni, hova tűntek az egykori hatalmasságok, kis és nagy királyok, polgármesterek, főpolgármesterek és helyetteseik. Talán érdemes lenne az ő példájukból is tanulni.

galeria_mutyi.jpgEgyszer talán múzeum fogja hirdetni a trafikmutyit? Egy kávéház mégiscsak jobb lenne...

A bejegyzés trackback címe:

https://szentimrevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr725391190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása